Door Maresia waait een zilte zeelucht over de Ganzenmarkt

Wil je op restaurantniveau vis eten, dan is er met de komst van Maresia ineens meer keuze. De Buik ging langs om een hapje te proeven.

3 Dec 2025 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 3 Dec 2025

Door Maresia waait een zilte zeelucht over de Ganzenmarkt

Waar kun je in Utrecht nou echt lekker vis eten? Ja, op de markt: voor een lekkerbekkie of portie kibbeling. Wil je op restaurantniveau eten, dan is er met de komst van Maresia ineens meer keuze.

​Vis, vis en nog eens vis

​The Seafood Bar aan het Stationsplein en Sea Salt Saloon op het Wed waren al goede opties voor visliefhebbers. Maar sinds enkele maanden kun je maar liefst zeven dagen per week terecht aan de Ganzenmarkt bij Maresia, Italiaans voor zeegeur. Het is de nieuwe zaak van de Nieuwe Garde Horeca Groep. Eerder openden ze Osteria Emilia, Sevilla en Léo Léo waarmee ze hun stempel drukken op de Utrechtse horeca.

Eén blik op de menukaart en je ziet waar Maresia voor staat: vis, vis en nog eens vis. Op de kaart staan oesters, bites en kleine gerechten, koud of warm, om samen te delen. Heel even dachten we dat ‘shared dining’ op zijn retour zou zijn in de horeca, maar in Maresia wordt het tegendeel bewezen.

Het mediterrane restaurant serveert ook seafood specials als langoustines of pulpo van de BBQ, zeebaars in zoutkorst en zeetong à la meuniere. Bijzonder is dat er flink wat groentegerechten op het menu staan, variërend van gebakken artisjok met saus thermidor tot gepofte aubergine Muhammara. Vooral de geroosterde bloemkool met tahin is een hardloper.

​Tonijn in de hoofdrol

We zijn zeer onder de indruk van de gerechten die op tafel verschijnen. De gerookte paling op brioche met citroenmayonaise is een heerlijke start. De tonijnsteak van de barbecue – met rode chimichurri, zeevenkel en zeekraal - is mooi bereid en goed op smaak: de vis speelt echt de hoofdrol.

Bij de tartaar van zeebaars gebeurt – voor ons althans – smaaktechnisch net iets te veel, waardoor de subtiele smaak van de vis niet optimaal tot zijn recht komt. Maar dat is vanavond een uitzondering.

De gamba’s van de barbecue vallen daarentegen goed in de smaak, net als de garnalen kroketjes die, passend bij de ambiance, hier croquetjes heten. Erbij drinken we een glas rode Primitivo en Picpoul de Pinet, uit het zuiden van Frankrijk. De wijn heeft een lichtzilte smaak die goed combineert met visgerechten.

​Wijnbar en restaurant ineen

En dan, niet geheel onbelangrijk, het interieur. Het restaurant bestaat uit twee gedeelten die, met dank aan designbureau Kings Kongs, vloeiend in elkaar overlopen. Je komt binnen in de wijnbar met golvend design en beach-achtige elementen, waaronder een zandkleurige vloer. Vervolgens loop je, als het ware, de azuurblauwe zee in waar zich het stijlvol en warm aangeklede restaurant bevindt. De akoestiek, toch vaak een ‘dingetje’ in de horeca, is uitstekend. 

Kortom: Maresia is een aanwinst voor het Utrechtse restaurantaanbod. Zo veel visrestaurants heeft de stad nog niet te bieden. De sfeer is fijn, de gerechten top, er is een mooie wijnkaart en de bediening is vlot en vriendelijk. We komen zeker terug, alleen al voor de gefrituurde gerechten. Misschien kiezen we dan wel voor de bouillabaisse kroketjes, pardon croquetjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

Fine dining zonder vis, vlees of zuivel bij de ladychefs van Kasvio

Kasvio verhuisde in oktober naar de Wittevrouwenstraat en biedt daar een vast vijfgangenmenu aan, bereid met voornamelijk lokale en duurzame ingrediënten.

The Green House: duurzaam eten, vertaald naar een breed publiek

Op een steenworp afstand van het station vind je Green House, een duurzaam restaurant wat voornamelijk kookt met lokale en plantaardige ingrediënten.