Op champagnediner bij Karel V

Geniet bij restaurant Karel V in Utrecht van een fijne selectie champagnes. Combineer de champagne met visgerechten of een culinair verantwoorde hotdog.

1 Aug 2024 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 1 Aug 2024

Op champagnediner bij Karel V

De Buik mocht langs bij Karel V om onder meer een culinair verantwoorde hotdog te combineren met de fijnste champagne. Lees gauw verder hoe ons dat beviel.

​Nederlanders en chamapgne: het blijft toch een lastige combinatie


Voor veel van onze landgenoten is champagne vooral toch het drankje dat iedere oudejaarsavond weer langskomt. En meestal wordt het gedronken terwijl we genieten van een heerlijke oliebol. Dat is overigens culinair niet echt een ideale combinatie.

Natuurlijk is het fijn dat we champagne associëren met de mooie momenten van het leven. Met een nieuw jaar, met een huwelijk of andere feestelijke gelegenheid.

​Elke dag genieten van champagne bij Karel V


Maar champagne smaakt op elke dag van het jaar. Dat weten ze bij Karel V, het gerenommeerde Utrechtse restaurant, gezegend met een Michelinster.

Op een middag komen wijnkenners en wijnliefhebbers hier bij elkaar om kennis te maken met en te genieten van de verfijnde champagnes van het champagnehuis Joseph Perrier. Sinds kort heeft Joseph Perrier een Nederlandse importeur.

Vandaag worden de verschillende champagnes van het huis Perrier gepresenteerd en kunnen we vaststellen dat deze zich moeiteloos kunnen meten met champagnes van meer bekende huizen als Moët & Chandon en Veuve Cliquot.

​Een kleine tasting van champagnes


Champagnehuis Joseph Perrier is in 1825 opgericht en is een echt familiebedrijf. Het is gevestigd in Châlons-en-Champagne, in het hart van de Champagne- streek. Perrier brengt acht soorten champagne op de markt, elk met zijn eigen karakter.

De Cuvée Royale Brut is heerlijk fris met precies de juiste hoeveelheid bubbels. Hier betaal je in de slijter nog geen 50 euro voor. Aan de andere van het spectrum vind je de Joséphine met een prijskaartje van ongeveer bijna €150 voor een fles. Hier krijg je wel een prachtige wijn voor met een breed palet aan smaken.

​Ideale combinaties


In een menu combineert champagne uitstekend met visgerechten zoals ceviche, sushi of welke bereiding van zalm dan ook. En oesters natuurlijk.

Maar zet eens een glas champagne naast een blauwe kaas en je weet niet wat je proeft.

Vanmiddag trakteert de keuken van Karel V ons op gerechten die uitstekend smaken bij de verschillende champagnes.

​Met een culinair verantwoorde hotdog

Uiteraard komt er een oester op tafel, maar ook een terrine van hondshaai, zuring en klaver en een culinair verantwoorde hotdog. Maar een glas champagne komt thuis ook goed tot zijn recht bij kabeljauwfilet, bijvoorbeeld.

Zet eens wat vaker een glas champagne op tafel, zou de boodschap van deze middag kunnen zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: de smaken van China in Mokum

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Timo de Beurs van Café Wu en Kaji But van Sea Palace.

De titelstrijd voor de Utrechtse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Utrecht? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.