Van mannenbastion naar Brasserie Marie

Waar eerder alleen mannen welkom waren, is nu iedereen welkom bij Grand Bar & Brasserie Marie. De Buik ging proeven.

25 Okt 2022 Han Orsel

blogger Han is eindeloos nieuwsgierig naar nieuwe restaurants, al zijn er ook wel wat zaken waar hij graag keer op keer terugkomt. Ook is hij zelf een fervent hobbykok en volgt hij een opleiding om nog beter te leren koken.

  • 25 Okt 2022

Van mannenbastion naar Brasserie Marie

Grand Bar & Brasserie Marie bevindt zich in “De Vereeniging” aan de Mariaplaats. Waar eerder alleen mannen welkom waren, is nu iedereen welkom voor deze op de Parijse brasserie geïnspireerde zaak met smaak. De Buik ging proeven.

De “De Vereeniging” aan de Mariaplaats


Elke Utrechter kent het statige pand aan de Mariaplaats. Bijna 150 jaar lang was hier de Sociëteit “De Vereeniging” gevestigd. Inderdaad- met twee keer een “e” achter elkaar. Bij “De Vereeniging” kon je als man terecht voor bijvoorbeeld borrels, diners, netwerkbijeenkomsten. Dames waren hier niet welkom. Als heer zijn we wel eens uitgenodigd voor een bezoekje, maar zo’n exclusieve herenclub stuitte ons toch tegen de borst. Je zou het ironisch kunnen noemen in het pand van het mannen-bastion nu restaurant Marie is gevestigd. Nu is iedereen hier welkom, ongeacht geslacht. Sociëteit “De Vereeniging” is nog altijd eigenaar van deze prachtige plek in historisch Utrecht, maar verhuurt het pand nu aan de mensen achter Oud London in Zeist in de hoop een culinair en commercieel succes te maken van het pand aan de Mariaplaats.

Aansluiting zoeken bij de klassieke Parijse brasserie


Grand Bar & Brasserie Marie straalt klasse uit. De zaak is met smaak ingericht in de stijl van de “klassieke Franse brasserie”. We zitten in een prachtige hoge ruimte. Het interieur is geïnspireerd door dat van klassieke Parijse brasserieën, tot aan de lampen in Tiffany-stijl. Aan alle details is aandacht besteed. Ook op de menukaart zoekt Marie aansluiting bij de brasserie. Op de kaart tref je naast de steak tartare ook een bisque aan, een Côte de boeuf en de crème brulee mag natuurlijk niet ontbreken. Marie biedt ook een chef’s menu aan met naar keuze twee, drie of vier gangen. Wij kiezen vanavond voor de steak tartare als voorgerecht, gevolgd door de kabeljauwfilet en dat is een goede keuze. De steak tartare wordt op de klassieke manier geserveerd met wat ui, augurkjes en een ei. De steak tartare is een mooi gerecht dat echt in de traditie staat van de Franse klassieker. Het blijft toch spannend – rauw vlees eten. Maar bij Marie ben je in goede handen. Marie geeft de kabeljauwfilet een eigen draai door deze te serveren met geroosterde bospeen en een crème van ui. Het resultaat is uitstekend en de crème is een mooie aanvulling op de vis en groente. Ook op de frites is niets aan te merken. Erbij drinken we een stevige Verdejo die het goed doet bij de gerechten. Elders in het restaurant komen de verschillende gangen van het chef’s menu langs en deze maken ook wel nieuwsgierig. Misschien iets voor een volgend bezoek.

Even mopperen over de achtergrondmuziek

Grand Bar & Brasserie Marie trakteert het handjevol gasten op deze doordeweekse avond op een mix van soul- hits van Barry White, Al Green en zelfs The Jackson Five. Muziek die wat ons betreft niet echt past bij de sfeer die de brasserie wil neerzetten. Het valt ons vaker op dat men in de horeca soms toch wat gemakzuchtig is bij de keuze van de achtergrondmuziek. Ook al bieden Spotify en de leveranciers van de muziek-systemen voor de horeca eindeloze mogelijkheden om een smakelijke soundtrack bij de maaltijd te serveren. Muziek is maar een van de vele aspecten die een rol spelen bij de waardering van een zaak, maar ook aan dit aspect zou een zaak aandacht moeten besteden.

Een aanwinst voor Utrecht

Los van dit kritiekpuntje is Grand Bar & Brasserie Marie zeker een aanwinst voor de stad. Het is een laagdrempelige zaak waar uitstekend gekookt wordt. De bediening is enthousiast en ter zake kundig. En de prijs is redelijk. Wij betaalden 65 euro voor een voorgerecht en hoofdgerecht en twee glazen wijn. 

En hadden we al gezegd dat je er ook lekker buiten kunt zitten bij mooi weer?

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Plantaardig restaurant Kasvio verkast naar Wittevrouwenstraat

Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.

10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.

Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.