Hoe Fitz’s Bar en VanOost de old fashioned nieuw leven inblazen

Wij spreken met chef Floris van Straalen en bartender Nick Vrielink over de old fashioned.

12 Nov 2025 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Hoe Fitz’s Bar en VanOost de old fashioned nieuw leven inblazen

De old fashioned behoort tot de oudste cocktailrecepten ter wereld. Het basisidee – whiskey, suiker, bitters, een drupje water en sinaasappelschil als garnering – bestaat al sinds het begin van de negentiende eeuw. Het geheim zit ‘m in de eenvoud, maar daarop kun je uiteraard eindeloos variëren. Wij spreken met chef Floris van Straalen en bartender Nick Vrielink over de old fashioned.

Nieuwe versies van de old fashioned

Tijdens Old Fashioned Week eind 2025 in Amsterdam verwachten we weer tientallen nieuwe versies van deze klassieker. Wij kijken uit naar de creatie van Nick Vrielink (bartender en bar manager van Fitz’s Bar) en zijn collega Floris van Straalen (executive chef van restaurant VanOost). Hun Kosho Old Fashioned is een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen bar en keuken. 

En gelukkig blijft hij ook na de Old Fashioned Week op de kaart staan.

Aroma's temmen

“De old fashioned is een van de meest klassieke cocktails”, zegt Nick. “Spirit, suiker, bitter en citrus, meer heb je niet nodig. En met Woodford Reserve Rye leg je meteen een kruidig en lichtzoet fundament.” Voor de spannende twist haalden ze inspiratie uit Floris’ signatuurgerecht: gegrilde langoustine met kosho‑lak (een Japans gefermenteerd condiment van chilipeper, yuzu en zout) en een pittige sambal op basis van zijn eigen Indonesische boemboe. 

Deze smaken doorvertalen naar een cocktail bleek een interessante zoektocht. “We maakten van de kosho geen sticky glaze, waarmee normaliter de langoustine wordt afgelakt, maar een siroop”, legt Floris uit. Nick roert de siroop, wat van de huisgemaakte sambal en de rye whiskey voorzichtig over ijs. Vlak voor serveren vernevelt hij een essence van kaffirlimoen over het glas om het pittige aroma te temmen.

​Van te spicy naar umamirijk

Balans vinden was de grootste uitdaging. “De eerste twee versies waren echt te spicy”, lacht Nick. “Dan zouden mensen het na één slok voor gezien houden…” Het duo verzwakte de hitte, liet de citrus meer spreken en hield tegelijkertijd de whiskey overeind. Resultaat: een umamirijke old fashioned. “Je proeft nog steeds duidelijk de rye, maar de Aziatische smaken liften hem omhoog”, zegt Floris.

De Kosho Old Fashioned past bij verschillende gelegenheden. In VanOost staat hij op de aperitiefkaart om te bestellen voor of na een uitgebreid diner, of zelfs bij de Indonesische langoustine. Bij Fitz’s Bar wordt een kleinere bar‑bite versie van dat gerecht geserveerd. Maar oesters zijn ook een goede match bij deze cocktail, tipt Nick.

Hartige cocktails

De chef en bartender sparren elk seizoen over nieuwe smaken: zo leverde de herfst een paddenstoel-extract voor in drankjes op, en belanden keukenfermentaties in Nicks cordials. Hij ziet de cocktailtrends de laatste jaren sowieso meer naar hartig verschuiven: zo zijn dirty martini’s met olijvensap razend populair. 

Bij Fitz’s bar serveren ze ‘m ook in een interessante variant: een Dutch martini met jenever en tulpenbollen. Toch blijft de old fashioned hun grote favoriet. “Eenvoud laat smaken schitteren”, aldus Nick. Floris: “Precies, daarom vinden zoveel mensen hem lekker!”

Old Fashioned Week 2025

Van 17 tot en met 23 november 2025 viert Nederland opnieuw de Woodford Reserve Old Fashioned Week. Veertig bars door heel Nederland zetten de tijdloze klassieker in de schijnwerpers met hun eigen creatieve draai. Deze week is hét moment om de cocktail te (her)ontdekken. 

Meer informatie vind je in onze agenda of op de website van de Old Fashioned Week.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.