Er was even een moeilijke start maar nadat De Hermitage een duidelijk statement tegen de oorlog van Rusland tegen de Oekraïne had afgegeven ging afgelopen zaterdag de nieuwe Hermitage Markt toch vol van start. De Buik, als notoire lekkerbek, nam natuurlijk een kijkje (en hapje) en selecteerde voor jullie de lekkerste kramen.
De zoveelste markt?
Weer een markt zou je denken. Er zijn er al zoveel in en rond Amsterdam. Van Albert Cuyp, de Zuidermrkt tot de zondagse Pure Markt in het seizoen. Deze is toch even anders. Niet in de laatste plaats door de locatie. Op de binnenplaats van De Hermitage en dan elke zaterdag vanaf half 10 tot half 5. Waar maakt deze markt nu het verschil zou je zeggen. Heel simpel net zoals bij restaurants, is de locatie natuurlijk belangrijk en die is tof maar het verschil wordt toch gemaakt door de (samenstelling van) marktkramen. En op de Hermitage Markt is deze van een buitencategorie van het beste brood tot de beste vis en bouillon van de stad. We liepen ze even voor je na.
Fort Negen

Een van de beste broodbakker van Amsterdam uit West waar desem minimaal 26 uur fermenteert, lees het complete desem verhaal op de Buik, is nu ook dichter bij Oost en Centrum verkrijgbaar. Fort Negen heeft naast een selectie van het normale aanbod hier een extra aandacht voor ‘direct op-eten’ lekkers.
Olives & More

Het adres voor olijven en olie en bekend van de Pure en Zuidermrkt. Maar de Buik weet nu dat ze ook een niet te negeren hummus produceren.
Thull’s Deli

Kombucha’s, een fantastische waterkefir en veel gepickelde delicatessen om mee te nemen of direct te nuttigen bij Thull's Deli op de markt.
MOMA & Kef
De bekende zuiveldienst van boeren rondom Amsterdam, bekend van de doordeweekse standplaatsen op verschillende plekken in Amsterdam, staat nu vast op de markt. Hier is de hangop een must buy. Het zuivel assortiment wordt aangevuld met de kazen van Kef, veel beter kan je lacto inname niet worden.
The Brothel

Pure bouillons om mee te nemen of daar lekker te drinken. Levert ook de basisbouillons aan de toprestaurants van Amsterdam.
De Viskot
Ook wel Woord voor Vis haalt ‘s ochtends aan de afslag gehaald en dezelfde dag nog in je pan.
Houtgestookte kip van Style Culinair

De biologische Franse kip wordt voor je neus aan het spit gegrild.
Verder ook nog de bijzondere Italiaanse patisserie van Salvo, Vlees van Herkomst en Wild van Wild, verse pasta’s, sauzen en desserts van Casalinga, groente en fruit van tuinderij de Antoniushoeve, granola en pindakaas van Kitchen Freaks.
Openlucht restaurant
Nu viel het weer afgelopen zaterdag nog wat tegen, maar met de line-up van kramen, de relaxte setting en comfortabele stoelen onder de bomen kan dit wel eens een van de populairste openlucht eetspots van Amsterdam worden. Aan zitjes geen gebrek, zelfs met kussentjes, en de bomen op de binnenplaats zorgen bij heftige zon voor fijne verkoeling. Een paviljoen van het restaurant van de Hermitage zorgt op de binnenplaats voor koffie, wijn en andere alcoholische versnaperingen. Kortom gaan!
Nog een beetje meer
Loop je via de achterkant naar buiten dan loop je zo het terrein van de hoftuin op bijna met het fijne terras van Dignita voor een koffie, biertje of lekkere lunch met het indrukwekkende Nationale Holocaust Monument daar direct achter.
Elke zaterdag 9.30 - 16.30 uur (voorlopig op proef tot 1 juni)
Entree: gratis en via beide hoofdingangen van Hermitage