Ze openden in november en zijn nu al niet meer weg te denken uit de Van Hallstraat in Amsterdam-West. Het oog wil ook wat en dat snappen ze bij Ao Bar heel goed. Ze hebben namelijk niet alleen lekkere koffie, het is een mooie ervaring en dat werkt. De naam vertaalt zich naar blauw in het Japans, en de blauwe kleur? Die staat voor een halfvol glas aan positiviteit. Wij vroegen mede-eigenaar Rene Strolenberg hoe het gaat en wat het idee achter deze pracht van een koffiebar is.
Buurt clientèle 
Roy Voster en Rene Strolenberg liepen al een tijdje met het idee rond. Toen het pand in de Van Hallstraat voorbijkwam, was het gelijk een match. “Het is wel heel grappig want we hebben het huurcontract getekend in juni, dus gewoon met het volle bewustzijn van de coronacrisis.” Dat risico’s nemen zich met lof kan lonen, bewijst de buurt. “Het leuke wat je ziet gebeuren is dat veel bewoners thuiswerken en 's middags even een frisse neus willen halen, daardoor zie je dat je meteen een hele steady en loyale klantenkring creëert. Misschien is het ook wel juist voor het praatje, na al dat binnen zitten.”
Japanse perfectie 
Het Japanse gevoel achter deze koffietent komt niet uit de lucht vallen, beide eigenaren hebben een liefde voor het land ontwikkeld door er veel mee in aanraking te zijn geweest. Maar het is niet alleen de look, ook de manier van hoe het in zijn werk gaat daar. “Als je daar koffie haalt, vanaf het moment dat de koffie wordt gemaakt tot het in een bekertje komt, dat hele proces moet kloppen. Die perfectie, we proberen het na te doen. Maar daar is wel veel meer voor nodig”, zegt Strolenberg lachend.
Het interieur is anders dan andere koffiezaken, waar de inrichting toch vaak wel trendgevoelig is. Niks mis mee natuurlijk, maar Ao Bar wil een ervaring creëren, als een frisse wake up call. “Je kan natuurlijk heel negatief naar corona kijken, of denken: ik pak mijn kans. Daardoor is eigenlijk de zaak voor de helft gevuld. Omdat we positiviteit willen uitstralen, en het glas is dus halfgevuld.”
Koffie en matcha cake 
De koffie komt uit verschillende landen en er wordt gebruik gemaakt van blends. De bonen worden gewoon geroosterd in eigen stad. “Op dit moment doen we dit bij Monks Coffeeroasters, daar roosteren we samen onze melange mee.” Naast koffie kun je hier ook lekkere zoetigheden halen. Zo hebben ze matcha cake, gemaakt door een Japanse dame. Op dinsdag en vrijdag is er matcha crêpe cake. “Die is wel echt heel bijzonder, wordt helemaal opgebouwd van dertig lagen crêpes, daartussen zit melkchocolade en geklopte room en daar overheen matcha. Daar hebben we nu al reserveringen voor van mijlenver.” Maar niet alles is Japans, zo hebben ze ook canelé, dat oorspronkelijk uit Bordeaux komt. “Toevallig is het zo dat we een hele leuke jongen zijn tegengekomen, Max, dat is een Franse patissier, die maakt voor ons het beslag, en wij bakken ze elke ochtend vers af.”
Gezellige toekomstplannen
De samenwerking tussen Voster en Strolenberg gaat goed. “Het is eigenlijk een soort tweede huwelijk, in mijn geval tenminste.” De toekomstplannen zien er dan ook zonnig uit, als het tegen de zomer een beetje meezit. “We hebben ook een alcoholvergunning, we willen geen kroeg worden die vrijdag en zaterdag helemaal vol staat, maar dat mensen lekker drankjes bij ons kunnen doen.” Ook zijn ze in gesprek met een aantal kunstenaars. “Wat we willen gaan doen is dat wij het publiek cureren die mogen komen eten die avond, dat de artiest komt vertellen over de kunstwerken die hij of zij gemaakt heeft, en iemand op hoog niveau gerechten laten koken aangepast aan die avond.” Het plan is om dit vervolgens te streamen en zo de mensen wat moois mee te geven. “Tegenwoordig zien we wel veel mooie dingen, maar wordt de achterliggende gedachte weleens vergeten”, sluit Strolenberg af.
Ao Bar zit op de Van Hallstraat 97 en is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08:00 tot 16:00 en op zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00. Klik hier voor de Instagram.