Het afgelopen jaar hebben we bij de Buik van Amsterdam meer dan 100 restaurants toegevoegd aan onze restaurantgids, waarvan zo’n bijna 60 echt nieuwe restaurants, die afgelopen jaar geopend zijn.
Dit jaar organiseert de Buik weer een titelstrijd voor Favoriete Nieuwkomer van Amsterdam 2023. Het is een publieksprijs, dus jullie kunnen kiezen en die stem te belangrijk. Om alvast een beetje in de stemming te komen plaatsen we hieronder de favorieten van onze bloggers.
Simonette Verwoest - Utage Sake Bar

Verstopt in de Rivierenbuurt, om de hoek bij de tramremise. Overigens dekt de naam de lading niet helemaal. Behalve meer dan 30, zelf geïmporteerde, sake’s die je per glas, karaf of fles kunt drinken serveert deze moderne izakaya ook verrassende gerechtjes (vergeet sushi) die je met elkaar mag delen. Bijzonder is dat ze hier de kunst van ‘omotenashi’, de Japanse traditie om te anticiperen op de behoefte van de gast, als geen ander. Dus go!
Gijs ten Buuren - Bar Gui
De favoriet van 2023 van blogger Gijs ten Buuren is het nieuwe project van Guillaume de Beer: Bar Gui. In het oude Café de Fles heeft hier De Beer het keurslijf van de Breda groep van zich afgegooid en gaat hij volledig zijn eigen weg. Dat levert een vrolijke rits aan gerechten op van tosti’s en flensjes met karamel, tot meer verfijnde bordjes zoals de tomaten xo en makreel in wulken saus. Heerlijk onorthodoxe aanwinst voor de stad.
Stephanie Verstraten - De Willem

Een parel in de Haarlemmerpoort, met voor ieder wat wils. Geniet hier van unieke gerechten van de hand van chef Jef in het restaurant of ga voor een sharing ervaring in het café. Bij beide zijn smaak, enthousiaste bediening en fantastische wijnen gegarandeerd. Een sfeervolle zaak met historische charme, die het pand eer aandoet.
Femke Pruijs - Wijnbar Vindict

Als wijnliefhebster en sinds dit jaar bewoonster van Noord gaat Femke zonder enige twijfel voor Wijnbar Vindict. ‘Het lijkt op een buurtkroeg, gezellig met lekkere hapjes maar dan ook nog eens met een hele mooie wijnkaart waarvan veel wijnen per glas. Wat wil je als wijnliefhebber nog meer?
Janna Oosthoek - Barracuda

Barracuda bewijst maar weer eens dat de leukste nieuwe restaurants openen in Noord. Hier eet je heerlijke verse vis en schaal- en schelpdieren zonder gedoe en perfect bereid. Ga met een groep vrienden, kruis alles aan op het menu, neem een (of twee) flessen Picpoul de Pinet en je hebt gelijk een topavond.
Fenna van Surksum - Trattoria Breda & Enoteca

Hier geniet je van de lekkerste antipasti, primi, secondi en contorni, en tap je je eigen wijn in de Enoteca. Bestel wat sharing bites voor je aan de rest van de gerechten begint: van de op de tong smeltende mortadella tot de gegrilde artisjokharten die je smaakpapillen op scherp zetten.
Gijsbregt Brouwer - Europa
De kartelende licht-teal kleurige bar schept privacy van en verbinding met de andere gasten. Het zorgt bovendien voor volop aanspraak van het bar- en keukenpersoneel. De gerechten zijn origineel eigentijds, de wijnen vol natuur en de sfeer is uitgelaten. Bonus zijn de naastgelegen Beneluxbar (voor apero of aftoppen) en Europizza, die beide profiteren van de geweldige keuken.
Emmy Schoenmakers - Troef

Bij deze nieuwkomer van 2023 word je verwelkomt en verzorgt alsof je er al jaren vaste gast bent. Neem plaats aan de bar en geniet de hele avond van heerlijk ongecompliceerde gerechten, waar stiekem wel culinaire complexiteit aan is toegevoegd, en de uitgebreide wijnkaart en kamer.
Quirine ter Poorten - Trattoria Breda & Enoteca

Verscholen in de Czaar Peterbuurt zit het nieuwe zusje van Breda, een ingetogen Italiaans restaurant met kwalitatieve en authentieke gerechten. De houtgestookte pizza’s en handgemaakte pasta’s maken het kiezen lastig. Ga hier op z’n Italiaans uit eten met een grote groep vrienden en/of familie en laat je fêteren door al het lekker wat de nieuwe trattoria van de Breda groep te bieden heeft.
Mariska de Wijs - Sebastian

Wat mij betreft dé nieuwkomer van 2023. Een sfeervol en prachtig restaurant waar je de meest heerlijke en oogverblindend opgemaakte gerechten krijgt geserveerd. Met de verse en seizoensgebonden producten die zij verwerken kan Sebastian met recht een ‘tribute to Italy’, zoals ze zelf zeggen, genoemd worden.
Hans van de Meeberg - Gitane

Als bewoner van Oost blijf ik toch het liefst in de buurt. Maar heel soms zijn er zaken die altijd een langere fietstocht waard zijn. Gitane is zo’n zaak, die ik het liefst dichtbij zou zien. Locatie is West, wat helemaal lastig is als aanhanger van ‘Oost - West, Oost - Best’ hahaha. En dan ook nog eens met de backing van 3WO, een partij die prima leuke borrelzaken kan creëren maar waar ik nooit ga om te eten. Angelo Kremmydas heeft een zaak gemaakt waar het echt allemaal klopt. Sfeer, eten, drinken (mooie balans tussen natuur en conventionele wijn) en de prijs.