Er ging een schok door culinair Amsterdam toen vorig jaar bekend werd dat Auberge Jean & Marie de deuren moest sluiten. Maar er is goed nieuws: niet alleen de Auberge is gered, maar ook twee andere Amsterdamse restaurants, Café Cliché en Pont 13, krijgen een goede opvolging.
Auberge (Jean & Marie)

Het team achter de restaurants 212, De Juwelier en Bistro de la Mer maakt samen met Jan Gijspere (Jean) de doorstart van de Auberge mogelijk per 1 maart. ‘Het liefst zouden we eerder openen maar er zit geen exploitatievergunning meer op de zaak en dat aanvragen duurt gewoon even’, vertelt Jan.
De doorstart is helaas zonder Marije (Marie) maar wel met een nieuwe chef in de keuken. Mike Tania was de sous-chef bij Bistro de la Mer* en gaat de keuken van de Auberge nieuw leven inblazen. ‘We gaan gewoon door met wat we al deden. Mensen in de watten leggen met de klassieke Franse keuken en nu met een top bezetting in de keuken. Wat de naam betreft wordt het misschien wel gewoon simpel Auberge, want Jean & Marie voelt raar nu Marije niet meedoet.’
Dat snappen we bij de Buik, maar we kunnen niet wachten om gezellig weer aan te schuiven in de Auberge.
Albert Cuypstraat 58-60 (Zuid/De Pijp)
Open vanaf 1 maart
Café Cliché wordt Novi

De mannen achter De Kop van Oost gaan op de locatie van Café Cliché een all-day Italiaans restaurant openen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de naam Novi.
‘Wij willen met Novi de Italiaanse huiskamer van de Watergraafsmeer creëren’, vertelt Eshwin Boetting. ‘Laagdrempelig voor iedereen waar we met een Italiaanse touch koffie met wat lekkers, lunch met verse focaccia’s (ook take-away), lekker glas wijn met wat bites, alleen een bordje verse pasta of een volledig Italiaans diner gaan serveren.’
De sfeer wordt dan vast ook wat meer Italiaans dan we bij Cliché gewend waren. Met in ieder geval een uitnodigend voorportaal voor koffie en focaccia’s plus wat gezellige gevelbankjes voor het pand.
Middenweg 35 (Oost/Watergraafsmeer)
Open rond begin april
Pont 13 wordt Ferry

De Kok en De Maître nemen Pont 13 over en hebben dan (eindelijk) een vaste locatie. De naam wordt met Ferry wat internationaler. Robbert Hovenberg, de Maître, gaat het doen met twee nieuwe partners; Julian van Woesik, die we nog kennen van Bar Alt, en Esther Woerdman.
In de keuken staat niet Miguel, De Kok, maar zijn tweelingbroer (echt waar) Diogo die heeft gewerkt in topkeukens (o.a. Tribeca** en Wiesen*). Dus dat belooft veel.
Bij Ferry gaan ze geen finedining in menuvorm meer doen maar, zoals Robbert het noemt, een complex simplicity keuken. Waar spannend en op smaak wordt gekookt met a-la-carte gerechten van vaak niet meer dan vier mooie ingrediënten. Ferry gaat voor het publiek open vanaf 1 april en is vanaf heden al te boeken voor bruiloften en partijen.
Haparandadam 50 (Centrum/Houthavens)
Open vanaf 1 april