Floris Harms heeft samen met zijn compagnon Nout de Lange in 2016 visrestaurant Visbar Beet opgericht. Amsterdammers en mensen ver buiten de stad komen hier maar al te graag een vers visgerecht eten. De mannen mogen zeker spreken van een succes en dat vraagt naar meer. Ambities voor een tweede restaurant en vernieuwing van Visbar Beet waren de laatste tijd erg aanwezig. Floris en Nout lieten het er niet bij zitten en hebben het bijna tienjarige restaurant Bar Baarsch overgenomen. Wij spraken met Floris over de twee restaurants.
Vernieuwing Visbar Beet

Floris vertelt dat hij de soort ondernemer is die altijd naar zijn klanten wil luisteren. Het was bij Visbar Beet tijd voor vernieuwing. Er is een nieuwe kaart ingegaan met een andere manier van werken. “Een nieuw concept is een groot woord, maar we gaan ons niet alleen meer focussen op shared-dining. We vinden dat zelf heel leuk maar er is niet altijd behoefte aan delen. Soms willen mensen gewoon even snel een hoofdgerecht eten", vertelt Floris. Bij Visbar Beet mag je nu zelf bepalen hoe de avond verloopt en zelf invullen hoe je je diner wilt. Je kan nog steeds kiezen voor kleinere hapjes, maar er is nu ook keuze uit een hoofdgerecht. Volgens Floris is het grootste verschil met de ‘oude’ Visbar Beet en de Visbar Beet van nu dat er nu juist geen concept meer is. “Het draait allemaal om de gast en lekker eten. Er is geen uitleg aan de tafel meer nodig.”
Nieuw restaurant

Naast de vernieuwing van Visbar Beet hebben de heren op 1 november 2019 Bar Baarsch overgenomen. Een beslissing die misschien veel mensen niet hadden verwacht, omdat Bar Baarsch zo anders is dan Visbar Beet. “Visbar Beet hebben we geopend omdat we vonden dat er in Amsterdam te weinig visrestaurants waren. We hadden de hoop om er een soort café van te maken, maar omdat vis best duur is was dat niet te doen”, aldus Floris. Met Bar Baarsch hoopt Floris wel het gevoel van een café over te kunnen brengen, waar hij bij Visbar Beet zo op gehoopt had.
“Bar Baarsch blijft Bar Baarsch”

Bar Baarsch zit al jaren in Amsterdam-West en is een echt begrip geworden in de wijk. “Bar Baarsch is een echt buurtcafé. Ik kom er zelf al jaren en toen ik hoorde dat de oude eigenaar eruit ging vond ik het erg jammer als zo'n leuke tent in de Baarsjes verloren zou gaan”, vertelt Floris. De vorige eigenaar wilde dat Bar Baarsch in goede handen terecht kwam en had het volste vertrouwen in Floris en Nout. De ondernemers hebben geen moment getwijfeld en hebben dit avontuur met beide handen aangepakt. Bar Baarsch is een toegankelijke zaak waar je in tegenstelling tot Visbar Beet ook even snel kunt lunchen of borrelen. Floris wilde vanaf het begin al niet veel veranderen aan Bar Baarsch, hij vond het belangrijk dat Bar Baarsch de buurt functie houd die het altijd heeft gehad “We zijn er trots op dat we Bar Baarsch in ere kunnen houden. Bar Baarsch blijft Bar Baarsch.”
Ongedwongen sfeer

Voor de gasten verandert er dus niet veel en zij kunnen nog steeds de Bar Baarsch van vroeger terug zien in het restaurant. Het enige wat een grote verandering zal ondergaan is het menu. Waar nu de nadruk op vlees ligt gaat de kaart nu meer richting de vis en vegetarische gerechten. De bedoeling is dat de nieuwe kaart evenveel vlees-, vis- als vegetarische gerechten bevat. Met de kookkunsten van Nout hopen de eigenaren het eten naar een nog hoger en toegankelijker niveau te kunnen tillen. "S'avonds gaan we ons focussen op de borrelaar! Verjaardagen, afstudeerfeestjes, personeelsborrels noem maar op!", aldus Floris. Floris omschrijft Bar Baarsch zelf als “een onwijs leuk buurtcafé met een ongedwongen sfeer en een bediening die kennis heeft van de producten.”
Tien jaar Bar Baarsch

Floris en Nout runnen dit restaurant nog maar een paar maanden maar dit stopt hen niet van het vieren van het tienjarige bestaan van Bar Baarsch. De gasten kunnen volgens Floris een groot feest verwachten.
De eigenaren zullen zich voorlopig nog even focussen op de twee zaken, maar hebben zeker ambities om in de toekomst uit te breiden. “Ik heb altijd gezegd dat ik vijf zaken wil maar daar kom ik nu wel een beetje op terug”, vertelt Floris lachend. Later zou het Floris gaaf lijken om een heel groot horecaproject erbij te hebben waar nog meer mensen op af komen.