El Pibe: a little sanctuary waar je kunt thuiskomen

El Pibe laat de Amsterdammer kennismaken met authentieke Argentijns eten. Bijzondere cocktails, empanadas en churros vind je aan de westerstraat!

7 Okt 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

El Pibe: a little sanctuary waar je kunt thuiskomen

Sinds een jaartje zit er een mooie en bijzondere zaak aan de Westerstraat. Hier kan de Amsterdammer kennismaken met authentiek Argentijns eten. El Pibe betekent het jochie en verwijst naar ‘het Jochie van Goud’, de Argentijnse voetballer Diego Maradona! In deze zaak wordt hij vereerd en gevierd. Nu ze hun éénjarig jubileum achter de rug hebben, wordt het tijd om eens kennis te maken met ‘los pibes’ achter deze zaak. Welkom in de Amsterdamse tempel van Buenos Aires.


In de negen jaar voordat El Pibe opende, hadden Vincent Uzcudun en zijn broertje Thomas een andere zaak in dit pand. Deze Spaanse zaak bestond al bijna vijfentwintig jaar. “Van de Spaanse keuken wisten wij als Argentijnen veel, maar we wilden blijven innoveren. We wilden mensen kennis laten maken met iets dat dichterbij onszelf lag, namelijk authentieke producten uit Argentinië. Gerechten die je hier in Amsterdam niet snel tegenkomt”, vertelt Vincent. 

Eigen Argentijnse draai


Vincent legt uit dat Buenos Aires een beetje stil staat in de tijd. “Op een romantische manier gebeuren er prachtige dingen. Eten en drinken is er heel multi-culti, met invloeden uit de Spaanse en Italiaanse keuken en veel klassieke technieken. Maar de Argentijnen hebben overal toch hun eigen draai aan weten te geven. En een eigen naam”, aldus Vincent. Zo is de Noqui overgenomen van de Italianen: 'gnocchi' is een soort pasta. En de homemade churros van El Pibe zijn om bij weg te smelten. Zeker met een huisgemaakte cafe y cacao-martini erbij. 

Grootse roem


“Mensen hebben vaak een sterk beeld van Argentijns eten. Ik denk dat wij dingen op de kaart hebben staan die niet verrassen. Maar dat is juist tof. Argentinië was een eeuw geleden heel groots en klassiek, met veel roem, pracht en praal. Die periode en elementen waarborgen ze nog steeds en El Pibe dus ook.” 


‘De cocktails zijn een mooie combinatie tussen Amsterdamse brutaliteit en Argentijnse bravoure’ Vincent Uzcudun

Niet alleen met het eten, maar ook met de cocktails zet El Pibe zich op de kaart. Ze zoeken naar dingen die niet eerder zijn gedaan en bottelen bijvoorbeeld cocktails zodat kwaliteit gewaarborgd kan worden. “De cocktails zijn een mooie combinatie tussen Amsterdamse brutaliteit en Argentijnse bravoure”, zegt Vincent. Argentijnen drinken een Italiaanse kruidenbitter (Fernet Branca) en mixen dit met cola. Daar heeft El Pibe een variatie op gemaakt. “En we hebben Argentijnse chocoladekoekjes, alfajores, in een cocktail verwerkt.” Naast cocktails heeft El Pibe een mooie wijnkaart met Argentijnse wijnen en huisgemaakte vermouts.

Nog even over ‘dat jochie’ 


“We proberen de Argentijnse cultuur over te brengen en voetbal is een groot deel van de cultuur. Dat zie je ook terug in ons interieur.” Zo zijn de muren beplakt met voetbalboeken en staan de blauwe kleur en het rugnummer van Maradona op de muren. Vincent noemt El Pibe een ‘sanctuary’, verwijzend naar de Maradona en Maria altaren (van het katholieke geloof) . En thuiskomen: zoals het hebben van een eigen Argentijnse zaak voelt voor Vincent en Thomas. Maar misschien nog wel het meest gaat het over Maradona, die in Argentinië als God gezien wordt. “Met een knipoog natuurlijk” lacht Vincent. “Hoewel… Misschien ook wel serieus.”


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Rijsttafelen bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal

We weten dat de rijsttafel hier altijd een goed idee is, maar hoe zit het met de andere gerechten? De Buik ging langs bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal.

Café Bica

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Café Bica.

Nieuw vuur in Het Broeker Huis

Chef Thijs Steur veranderde Het Broeker Huis aan de Leeteinde in een leuk restaurant. Tijd voor de Buik om een kijkje te nemen.