Van exotisch fruit tot vis uit blik: dit zijn de 5 grootste foodtrends nu

Benieuwd wat de zomer van 2019 ons allemaal gaat brengen op het gebied van trends?

7 Jun 2019 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Van exotisch fruit tot vis uit blik: dit zijn de 5 grootste foodtrends nu

Schenkt deze zomer de bartender van jouw plaatselijke kroeg je cocktail opeens alcoholvrij? Kun je gerust nog twee biertjes extra drinken, omdat het session bier is of kom je er pas na het verorberen van je burger achter dat deze vleesloos is? Zie je fruit van ver voorbijkomen op je bord, wordt je vis opeens in een blik geserveerd en kun je met een gerust hart een ijsje bestellen met mooi weer, want het is toch super light? Dan weet je in ieder geval dat je helemaal goed zit op het gebied van de nieuwste trends. Benieuwd wat er deze zomer allemaal gebeurt op je bord en in je glas? 

Mocktails, low/no alcohol wine en session bieren  

Klinken Nada Colada en Sangri Nee jou als muziek in de oren? Of je nou de BOB bent, zwanger, of gewoon geen alcohol drinkt, komende zomer zitten we massaal aan de cocktails zonder alcohol, de zogeheten mocktails. Mock betekent in het Engels onecht, maar bij behoorlijk wat zaken is de ‘onechte’ variant niet te onderscheiden van echt. Ook zie je steeds vaker de low alcohol wine – of helemaal zonder alcohol – voorbijkomen, waardoor je gewoon van je wijntje kunt genieten als je geen alcohol drinkt. Session bier wordt steeds meer op de kaart gezet, voornamelijk door lokale brouwerijen. Bij deze bieren is er een relatief laag alcoholpercentage (3-4%), waardoor je er nog best eentje extra kunt nemen. Cider – de alcoholische drank gemaakt van het sap van vruchten – wordt steeds populairder en is ook laag in het alcoholpercentage.  

Zin in mocktails gekregen? Bij Circl wordt geëxperimenteerd met verschillende cocktails en mocktails. Er is zelfs een glazen theemachine. Dit apparaat stelt zich precies in op de thee die hij moet zetten. Blijkbaar heeft elke thee een andere temperatuur nodig om volledig tot zijn recht te komen. Er zijn plannen om deze thee ook te gebruiken in de cocktails en mocktails. 

Bij Bar Dak kun je bijvoorbeeld een Mockito drinken, ginger beer met mint en angostura. Of een Strawberry Fields; aardbeien met cranberry, sinaasappelsap en lemon.  Bij Lotti's, het restaurant van the Hoxton drink je een klassieke espresso martini alcoholvrij. Dit is gemaakt van non-alcoholisch destillaat van Seedlip, kers en grapefruit. Ook bij Mr. Porter kun je terecht voor bijzondere cock-en mocktails.   

Fruit van ver 

Het werd aan het begin van het jaar al voorspeld, maar tropisch fruit is echt een hit. Jackfruit, papaya, pitahaya (ook wel drakenfruit genoemd) en baby-ananas, het is pas echt zomer met tropisch fruit op je bord. Jackfruit zien we voornamelijk in de pulled variant voorbijkomen, omdat het ander gigantisch is – het moet immers ook een lust voor het oog blijven. De vrolijk gekleurde stukken fruit kom je in steeds meer variaties tegen en maken vaak je gerecht of drankje extra Instagrammable.  

Bij Bar Ramona kun je bitterballen eten met jackfruit. 

Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam Oost is een plant-based veganistisch restaurant. De specaliteit van het huis: pulled jackfruit, ui, peper en champignons met een gerookte barbecuesaus, geserveerd op een zacht broodje met chillimayo en koolsla. 

Fake Meat 

Dat je tegenwoordig geen dier meer nodig hebt om sommige vleesgerechten te evenaren, bewijst de grote opkomst van vega(n) burgers. Er liggen niet alleen steeds meer plantaardige opties in de supermarkt, maar ook op de menukaarten zien we vleesloos vlees steeds vaker voorbijkomen. In de Verenigde Staten is er een race uitgebroken tussen de Impossible Burger en de Beyond Meat burger. Die laatste is ook al in Nederland gelanceerd.  

In veel Amsterdamse zaken kun je vega(n) burgers eten. Wat dacht je van de Vegan Junkfood Bar, DopHert of Thrill Grill.

Vegan en super light ijs 

Bij de zomer hoort natuurlijk ijs en deze zomer maakt de vegan variant een nog grotere mars opwaarts. Er is steeds meer variatie beschikbaar en dat is niet alleen goed nieuws voor de mensen die plantaardig eten, maar ook voor de rest van de ijsfanaten. Vegan ijs is vaak gezonder namelijk. Zo zijn de meeste varianten sorbetijs (die vaak beduidend minder calorieën hebben) vegan en wordt voor bijvoorbeeld magnums rijstemelk gebruikt. Ook bij het overige ijs wordt steeds meer op de calorieën gelet. Niet alleen vind je in de plaatselijke strandtent tegenwoordig naast de ijsjes staan hoeveel calorieën ze bevatten, ook de supermarkt wordt overspoeld met super light ijs. 

Bij Frietboutique hebben ze meerdere soorten vegan ijs, het assortiment wisselt door maar je kunt altijd vragen welke opties veganistisch zijn. Ook bij Ben & Jerry’s is er een heel non-diary assortiment te vinden op basis van amandelpasta. Ook bij IJscuypje kun je terecht voor vegan sorbetijs. 

Vis in blik - everything in a can 

De Spaanse benaming ‘conservas’ klinkt een stuk aantrekkelijker dan het Hollandse ‘vis in blik’, wat meer de associatie van de tonijnsalade in de supermarkt oproept. Vergis je niet, vis in blik is bezig met een gigantische opmars en door micro-canning ontstaan er veel verschillende en lekkere blikjes met vis, die in de mooiste uitvoeringen worden geserveerd. Sommige zijn zelfs bijna zonde om te openen, wat je gelukkig wel vaak zelf mag doen.  

De kleurrijke blikken gevuld met vis zie je in ieder geval voorbijkomen bij The Can Bar, Tijger en de Vis en the Seafood shop.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Layers Bakery & Deli

Layers in De Pijp: croissants in alle soorten, van klassiek tot amandel en hartig. Van topchef Alexandre Scour. Open dagelijks 9-22 uur.

Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!