14 tot en met 18 januari was de week van de Circulaire Economie. Een week die volledig in het teken staat van het circulaire systeem, het waardig gebruik van grondstoffen en recycling. In veel sectoren tegenwoordig een veelbesproken onderwerp, zo ook bij restaurants. Wij gaan daarom deze week op bezoek bij het meest circulaire restaurant van Amsterdam: Circl. Lees en laat je inspireren.
Circl is gelegen aan de Zuidas, tussen de grote advocatenkantoren en logge consultancy bedrijven. Dit initiatief van ABN Amro opende anderhalf jaar geleden haar deuren en laat zien dat circulariteit geen trendy marketingpraatje is of een suf geitenwollensokkengehalte heeft, maar juist hartstikke innovatief én helemaal van nu is.
Hergebruik van grondstoffen
Bij binnenkomst via de brede trap, valt de open ruimte met veel licht meteen op. We nemen plaats op een van de comfortabele leren banken en meteen komt een vrolijke, welbespraakte dame ons helpen. Haar naam is Rania en zij vertelt ons vol enthousiasme over het concept van Circl. In dit restaurant gaat het niet om het integreren van duurzaamheid, maar zit duurzaamheid in de kern van het bedrijf. Over werkelijk alles is nagedacht. De goed zittende banken zijn gemaakt van oude Auping matrassen, de stoelen van de binnenkant van oude koelkasten en van resten leer zijn de menuhouders gemaakt. Zelfs de kleding van het personeel heeft een tweede leven en is gemaakt van oude petflessen.
We komen op deze vrijdag voor lunch. Een tip om iets na lunchtijd te komen, want tussen 12:00 en 13:00 uur is het hier spitsuur. Wij schuiven een half uurtje later aan en Rania neemt de tijd om ons alles te vertellen over het menu en de gerechten op de kaart.
Koken met het seizoen

Circl heeft onder andere een samenwerking met boerderij Lindenhoff en Instock, waar alle producten vandaan komen. Zo wordt gekookt met het seizoen en het liefst met producten die ‘over’ zijn. Neem de ketchup van The Ketchup Project. Een Amsterdams initiatief dat ketchup maakt van Keniaanse tomaten, die anders weggegooid zouden worden.
We beginnen met zuurdesembrood van Restaurant As. Daarbij wordt een crème van pastinaak en knoflook geserveerd. Vervolgens kiezen we voor de oesterzwammenburger met tomaat, augurk en jawel, dé ketchup. Echt heel lekker. Een zeer smaakvol broodje, waar het vlees totaal niet op wordt gemist. Daarnaast eten we het hoofdgerecht van het wisselende dagmenu, wat vandaag bestaat uit forel met een puree van pastinaak, worteljus en rode biet. We hebben zelden zo’n lekkere forel gegeten. Op de huid gebakken, een beetje zout en ziltig, maar precies goed op smaak. Echt een tip als lunchgerecht hier.
Bomen van de Zuidas

Circl werkt veel samen met lokale, duurzame initiatieven. Zo wordt de gemberthee en het brood geserveerd op een plankje van Stadsplank. Zij maken houten planken van bomen uit de stad, die anders helaas worden afgevoerd als brandhout. En dat is zonde, want met dat hout kun je nog enorm veel mooie dingen maken. Rania vertelt ons dat de bomen van de Zuidas nu als plankje voor ons liggen. Klinkt een beetje cru, maar wel een mooi idee dat dit hout een tweede leven krijgt.
Hoewel er om ons heen nog een aantal groepjes mensen aanschuiven voor een zakelijke bespreking, heerst er een relaxte en persoonlijke sfeer. Hier weinig mensen met laptop voor hun neus of uit de hoogte doende zakenlui. En dat in een omgeving waar het draait om business en geld verdienen. Knap als je als restaurant die sfeer kan creëren.
The living Lab

Naast het restaurant is Circl ook een evenementenlocatie, wordt er kunst tentoongesteld, worden er duurzame spullen verkocht en heb je een rooftopbar met een mooi uitzicht over de Zuidas. Vooral de rooftopbar boven trekt onze aandacht. Hier staat de barman glazen te spoelen. Er zitten mensen rustig in een loungehoek gezellig te kletsen. Als barman Tim zich voorstelt en begint te vertellen, beginnen zijn ogen te glunderen. Circl wordt ook wel gezien als het living lab en hij kan hier experimenteren met verschillende cocktails en mocktails en maakt zijn eigen gin en limoncello. Dat dit living lab niet alleen duurzaam, maar ook nog eens heel innovatief is, blijkt uit de glazen theemachine. Dit apparaat stelt zich precies in op de thee die hij moet zetten. Blijkbaar heeft elke thee een andere temperatuur nodig om volledig tot zijn recht te komen. De theeblaadjes worden erin geperst en door het bubbelen van het water, komt de theesmaak goed los. Nu wordt dit alleen nog gebruikt om thee van te zetten, maar Tim heeft grote plannen om deze thee ook te gebruiken in zijn cocktails en mocktails. Wij zijn fan en komen zeker nog eens terug om dit te proeven.
Als we weer naar beneden lopen, zien we de gigantische weckpotten met zelfgemaakte gin, jenever en blauwe bessensap staan. Genoeg drank voor een goed feestje, wat ons betreft.

Als we met marketingmanager Elise een rondje door dit enorme pand lopen, vertelt ze over alle voorzieningen die zijn getroffen om dit pand zo duurzaam mogelijk te maken. Er liggen bijvoorbeeld 550 zonnepanelen op het dak, de wc spoel je door met regenwater en de constructie van het pand bestaat uit allemaal in elkaar te klikken balken. Zo zou je dit gebouw in zijn geheel op een andere plek kunnen zetten of kun je het materiaal gemakkelijk hergebruiken. Elise vertelt ook dat de lift in het pand enkel gebruikt mag worden in urgente gevallen. Om mensen te motiveren de trap te nemen, wordt de lift geleased. Dat betekent dat ze per keer betalen dat deze gebruikt wordt. Weer een voorbeeld dat duurzaamheid in het DNA van het bedrijf zit en niet iets is dat ze er ‘even naast doen’.
Inspiratiebron
Voor mensen die op de Zuidas werken, is dit een hele aangename plek om even uit de werksfeer te komen. Het restaurant is dagelijks geopend vanaf 08:00. In het weekend zijn ze gesloten, maar met de bouw van de vele appartementen in de komende jaren in het zicht, zal Circl waarschijnlijk ook in het weekend haar deuren gaan openen. Tenminste dat hopen we. Zodat ze nog meer mensen kunnen inspireren en laten zien dat circulariteit en duurzaamheid heel goed samengaan met innovatie én lekker eten. Daar worden we blij van.
Laatste tip: Circl organiseert regelmatig activiteiten, zoals rondleidingen door het gebouw, yogalessen en workshops. Houd de agenda op hun website in de gaten voor meer info.