Bij Mantoe eet je uit de inclusieve Afghaanse keuken

Mantoe is een Afghaans hapje maar ook het allereerste Afghaanse restaurant in Amsterdam. Het restaurant bestaat al 13 jaar in het centrum van de stad.

25 Mrt 2021 Floortje Dekker

blogger Floortje is student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waar zij de opleiding redactie medewerker volgt. Naast haar studie doet ze aan kickboksen. Haar lievelingsgerecht? Eigenlijk alles waar pesto in zit.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Mantoe

Tweede Leliedwarsstraat 13, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Bij Mantoe eet je uit de inclusieve Afghaanse keuken

Mantoe is een Afghaans hapje, een soort mix tussen ravioli en een dumpling. Wanneer je in Afghanistan bij iemand komt eten en ze hebben deze hap voor je bereid, is dit het teken van gastvrijheid en waardering. Vandaar dat het eerste Afghaanse restaurant in Nederland de naam Mantoe draagt: je bent er altijd welkom.

​Afghaanse cultuur en keuken


Het restaurant bestaat al sinds 2008. “We waren toen het eerste Afghaanse restaurant in heel Nederland. Daarvoor bestond zoiets hier nog helemaal niet”, vertelt Nilofar Feizi, eigenaar van Mantoe. Hun missie? De Afghaanse keuken op de kaart zetten. Ze wilde een plekje creëren waar het voelde zoals thuis, want zoiets was er nog niet in Amsterdam. “De Afghaanse keuken is een hele inclusieve keuken en heeft heel veel raakvlakken met andere culturen en landen. Daarom herken je misschien bepaalde gerechten: het is eigenlijk een keuken van ons allemaal.” 

“Heel veel mensen kennen Afghanistan alleen vanuit het nieuws en hierdoor krijgen we best vaak met vooroordelen te maken omdat veel mensen een vertekend beeld hebben van het land”, legt Nilofar uit. Ze vertelt over hoe mensen vaak geen idee hebben hoe Afghanistan er uit ziet en over hoe rijk het land eigenlijk is: “Het voelde een beetje als onze verantwoordelijkheid om dit aan mensen uit te leggen. Afghanistan is zoveel meer dan er in de media te zien is.” Zo serveert Mantoe niet alleen de lekkerste gerechten uit Afghanistan, maar is het ook een plek geworden om kennis te laten maken met het land. “We willen laten zien hoe mooi onze cultuur is.”

​Moeders is de baas in de keuken

Mantoe is een familiezaak, waar ze met familierecepten werken die generaties lang zijn doorgegeven. Het is dan ook niet gek dat de moeder van Nilofar hier normaal gesproken iedere dag in de keuken staat. “Mijn moeder kookt al sinds haar achtste, als het niet eerder was. Zij leerde alles weer van haar moeder”, vertelt Nilofar, “Toen we de zaak openden heeft het team alles van haar mogen leren. Ze was degene die streng alles inspecteert en ons dingen leert.” Op deze manier gaan de familierecepten niet verloren. 

Omdat er bij Mantoe volgens de Afghaanse cultuur wordt gegeten, eet je niet van de kaart maar eet je wat de pot schaft, net zoals thuis. “Volgens de Afghaanse cultuur vraag je nooit wat iemand wil eten: je serveert vanzelfsprekend het beste wat je in huis hebt.” Wel is er iedere week iets anders te eten, er wordt namelijk per week gekeken wat de beste ingrediënten zijn die er te koop zijn. “Aan de hand daarvan maken we een heerlijk menu dat we die week serveren”, vertelt Nilofar vol overgave. “Mensen gaan al snel uit van vleesgerechten, die we natuurlijk ook hebben, maar we hebben ook veel vegetarisch en vegan.”

​Mantoe tijdens de coronacrisis


Mantoe bestaat al sinds 2008 – gelegen in hartje van Amsterdam. Het was goed schrikken toen Nilofar de deuren moest sluiten vanwege de coronacrisis. “We kunnen niet bij de pakken neer gaan zitten,” zegt de eigenaresse. Gelukkig hebben ze er alles aan gedaan om het team compleet te houden en de Mantoe-beleving ook beschikbaar te maken als takeaway. Helaas is het originele concept van Mantoe volledig omgetoverd tot iets takeaway-vriendelijks: we eten niet meer wat de pot schaft, maar kiezen van de digitale menukaart. Zo is er nu de Mantoe-box, een box vol lekkere Afghaanse happen, waaronder natuurlijk die heerlijke mantoe zelf. “Wanneer iemand een box komt afhalen willen we wel dat ze de echte Mantoe beleving meekrijgen”, vertelt Nilofar. “We willen onze kernwaarden niet verliezen, zeker in deze tijd niet.” Wat dat zijn? Bijvoorbeeld aan een fijn gesprek wanneer je je gerechten komt ophalen: je loopt er altijd met een brede glimlach weer weg. “We proberen gewoon een lichtpuntje te zijn voor anderen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Copal

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Copal.

45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!

The SIREN is heerlijk hysterisch

Bij The SIREN gooien ze het menu nu over een andere boeg. De Buik mocht het nieuwe menu komen proeven tijdens de feestelijke lancering.

Close popup

Lees ook:

Copal