Het nieuwe Schotsheuvel in Oud-Zuid biedt veel meer dan alleen een gezellige hap eten

Het nieuwe Schotsheuvel in Oud-Zuid is een knus eetcafé, waar je gerust zeven uur kunt blijven zitten. En dat zonder reserveringen!

6 Jan 2021 Floortje Dekker

blogger Floortje is student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waar zij de opleiding redactie medewerker volgt. Naast haar studie doet ze aan kickboksen. Haar lievelingsgerecht? Eigenlijk alles waar pesto in zit.

Het nieuwe Schotsheuvel in Oud-Zuid biedt veel meer dan alleen een gezellige hap eten

De eigenaren van Schotsheuvel kennen we van Wijmpje Beukers: een knus eetcafé midden in De Pijp. Binnenkort kun je deze knusse sfeer ook terug vinden in het gloednieuwe Schotsheuvel. Daar kun je, wanneer dit weer mag, elke avond neerstrijken voor een kop koffie, een uitgebreid diner of een cocktail aan de bar. Dat allemaal zonder reserveringen: “Daar doen we niet aan, we houden het lekker spontaan”, vertelt mede-eigenaar Maarten van Belkom.

​Schotsheuvel


“Het pand ligt op het zuiden en heeft een heerlijk terras. Er passen 30 tot 40 stoelen in en heeft een mooie grote bar”, vertelt Maarten trots. Hij raakte opslag verliefd op het pand, waardoor niet veel later het idee voor Schotsheuvel ontstond: een mix van een grandcafé en een eetcafé, dat een tikje ouderwets aanvoelt maar waar iedereen tussen de 20 en de 90 zich thuis voelt. Ook vertelt Maarten over hoe ze door de horecasluiting ineens bijna een jaar langer de tijd kregen om het pand te verbouwen. Maarten is toen samen met mede-eigenaren Jordy Kok en Thomas Herregraven door heel Europa getrokken om de mooiste meubels bij elkaar te sprokkelen.

​Aan reserveren doen we niet!


Waar Maarten direct heel duidelijk over is, ze doen niet aan reserveringen. “Hierdoor kun je bij ons zeven uur lang blijven zitten, zonder verveeld te raken”, legt Maarten uit. Je komt er – natuurlijk zonder reservering – binnen en krijgt eerst een plekje aan de bar, waar je alvast een drankje en iets te snacken krijgt. Hierdoor blijft de bar altijd gezellig vol. Je gaat zitten aan een van de tafels, waar back in the days muziek aanstaat en waar je kunt genieten van allerlei heerlijke, betaalbare gerechten. Maarten: “Voordat je in kakt, jagen wij je naar de bar en kun je daar lekker na pilsen en gaat de muziek een beetje harder.” Maarten vertelt hier zo enthousiast over, dat je direct langs wilt komen om aan te schuiven aan de bar.

​Klassieke gerechten met een twist


“De gerechten lijken klassiek, maar overal zit een twist aan”, vertelt Maarten enthousiast. “We serveren van alles, van gambacocktail tot een biefstuk maar het is wel helemaal anders dan een gewoon biefstukje.” De biefstuk neemt namelijk 48 uur in beslag voordat die geserveerd wordt en de in de gambacocktail zit een pittige saus. Dat klinkt duur, zou je denken, maar Schotsheuvel verrast je keer op keer. Voor een hoofdgerecht betaal je tussen de €16,50 en de €19,50. Maarten: “In Oud-Zuid is alles zonder excuus zo onwijs duur, wij willen terug naar de basis.” Goed en lekker eten, zoals we ook gewend zijn van Wijmpje Beukers.

Omdat alle deuren van de horeca voorlopig nog even gesloten moeten blijven, is het nog maar afwachten wanneer deze sfeervolle zaak echt open kan gaan. “Voorlopig moeten mensen maar even langskomen voor afhaal, omdat we de goedkoopste zaak van Amsterdam zijn. Dan kan het later echt gezellig worden”, vertelt Maarten met een knipoog. Gelukkig kunnen we de sfeer en de gerechten dus alvast een beetje voorproeven.  “Je hoeft het alleen thuis nog even vijf minuutjes op te piepen. Van eendenboutjes tot truffel mac ‘n cheese, alle afhaal gerechten kosten maar €12,50.”

​Van gehucht naar heerlijke restaurant


De drie eigenaren komen uit Nijmegen en Tilburg. Wanneer je hemelsbreed een lijn trekt op een kaart tussen de twee steden, vind je precies in het midden het ‘gehucht’ Schotsheuvel. “Schotsheuvel ligt in Brabant. Het was ooit een dorp, maar nu is het een gehucht. Het is een supergezellige naam natuurlijk: het klinkt echt een beetje als ‘Breda’s kak’”, lacht Maarten, die zelf ook een tijdje in Breda heeft gewoond. “Een beetje boers en gewoon lekker Hollands!” Precies, gewoon lekker Hollands, net zoals dit gloednieuwe restaurant in Oud-Zuid.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

7 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.