Niet zo lang geleden kon je alleen natuurlijke wijnen bij Glouglou of Bar Centraal drinken en als je er echt iets bij wilde eten dan had je slechts de, overigens helemaal niet vervelende, keuze uit Choux, Bak of Binnenvisser. Tegenwoordig is de natuurlijke wijnbar, winkel en restaurant waar (een deel van) de wijnkaart ‘natuurlijk’ is behoorlijk uitgebreid. De Buik zet de leukste voor jullie op een rij.
Chez Nina

Net geopend van Zweedse kookboekenschrijfster en blogger Nina Ollson. Vegetarische creatieve kaart met maar liefst twee wijnkaarten. Chez Nina heeft een aparte kaart met alleen natuurlijke wijnen. En heel betaalbaar.
Apollonia

Onbekende spot met een vrolijke perzik in het logo op het Marineterrein achter het Scheepvaartmuseum. Mede-eigenaresse Romy Claessen heeft een achtergrond bij Bar Centraal en werkt ook nog bij Bruut Wijnimport. Need we say more! Laaf je hier aan het uitgebreide natuurlijke assortiment samen met de lekkere keuken van Bas de Groot en als je het lief vraagt wordt alles opengetrokken.
De Klaproos
Pizzeria plus met een klein maar fijn assortiment aan natuurwijnen. Probeer hier de Lambrusco van Donati Camillo eens bij de pizza.
Papaverweg15A
Otto Volante
Dit is de plek voor een avondvullend programma met een hele grote kaart met alleen natuurwijnen en het duurzaam eten met groentes in de hoofdrol van chefkok Riccardo Russo. Tip: ga voor een tafel in de besloten binnentuin.
Eatmosfera
Zuurdesem pizza’s uit de houtoven en een kleine maar fijne natuurlijke wijnkaart. Soms heb je niet meer nodig. Met ook nog een vestiging in het centrum, maar onze favoriet blijft toch in Oost.
Le Coeur
Voor Le Coeur gaat het hart van de Buik sneller kloppen. Mooie creatieve gerechten met het wijnadvies van ‘natuur’ liefhebber Stefan Vrielink. Veel beter kan het niet worden. Vertel Stefan wat je lekker vindt en hij tovert een glas uit zijn aanzienlijke wijnvoorraad.
Public Space
Je moet misschien even wennen aan het aparte karakter, beetje industrieel of grootstedelijke ruimte maar Public Space weet van wanten. In de keuken (zie ook de recensie van Mara Grimm) maar ook in het glas. Hier werken liefhebbers van mooie natuurlijke wijnen. Vertrouw ze en laat ze schenken.
Bambino
Het ‘simpele’ zusje van Bak serveert ‘makkelijke’ gerechten, met 3 tot 4 ingrediënten in combinatie met een mooie (natuur)wijnen kaart. Jammer alleen dat die mooie wijnen worden geschonken in van die kleine k*tglaasjes ;)
Europizza
Zoals ze zelf schrijven een pizza driven ‘natural’ (die zetten wij er even tussen) wine bar. Pizza en natuurwijnen in de hoofdrol. Maar Europizza serveert meer dan pizza, echt de moeite waard. Dus ook even kijken op de menukaart voor wat fijne andere gerechten.
Gedempt Hamerkanaal 79
Flore**
Voor het restaurant van chefkok Bas van Kranen heeft Naduah Bronsveld (inmiddels naar Kaagman & Kortekaas) een aparte kleine (nog steeds wel 50+ wijnen) wijnkaart gemaakt van producenten die bio, biodynamisch of natuurlijk werken. Verrassende wijnen die prima werken met de lactosevrije biologische keuken van Flore.
Foto's Chantal Arnts