15x restaurants met geweldige natuurwijn bij je gerecht

Amsterdam barst van de wijnbars waar natuurwijn wordt geschonken. De Buik zet 20 “natuurwijnrestaurants” op een rij.

4 Jul 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

15x restaurants met geweldige natuurwijn bij je gerecht

Amsterdam barst van de wijnbars waar (ook) goede natuurwijn wordt geschonken. Gelukkig zijn er ook genoeg restaurants te vinden waar deze vin naturel gekoppeld wordt aan mooie gerechten. De Buik zet 20 van dergelijke “natuurwijnrestaurants” voor jullie op een rij.

Natuurwijn in Amsterdam

You hate it or you love it: natuurwijn. Bij natuurwijn worden er geen chemische toevoegingen gedaan, geen suikers toegevoegd en slechts een minimale hoeveelheid sulfiet. Deze wijn past dus ook prima in je dieet, maar je krijgt er helaas wel gewoon een kater van. 

Amsterdam is de natuurwijnhoofdstad van Nederland met veel “neo-wijnbarren” als Glouglou of La Dilettante die allemaal vin naturel schenken. Zoals jullie weten houden wij ook wel van een hapje en gelukkig vind je steeds vaker restaurants met een wijnkaart waar natuurwijn de hoofdrol. De Buik zet 20 zaken op een rij voor de hardcore natuurwijn liefhebber met lekkere trek. Waarbij het opvalt dat Noord een echte ‘natuurwijn’ heaven is.

Natuurwijn in Amsterdam Centrum

Choux


De vader van de natuurwijnrevolutie in Amsterdam is Figo van Onno, de sommelier en mede-eigenaar van Choux, tevens eigenaar van (natuur)wijn importbedrijf Zuiver. De harmonie tussen de natuurlijke wijnen en de gerechten is hier op zijn best. Uit de keuken van chef Merijn van Berlo rollen de mooiste gerechten waar groente, zuren en bitters fijn samensmelten met de subtiele vins naturel van de sommeliers van Choux. Hier moet je eens gegeten hebben, echt.

BAK


Op de creativiteit van chef Benny Blisto van BAK staat geen maat maar datzelfde geldt voor de inventiviteit van sommelier Alessandro da Fies met zijn natuurwijn keuzes. Onze favoriet is de wijn van Vale di Sole ooit als natuurwijnpionier ‘de schande van Nebbiolo’ genoemd.

​Calisto

Calisto, het nieuwe restaurant binnen de groep van Café Binnenvisser en Cornerstore, serveert de rauwe Romeinse keuken (met veel orgaanvlees) van chef Stefano Orofino met een geweldig natuur & bio-dynamisch wijnassortiment.

​CUE

Foto door ZSofia Bodnar

CUE is een listening bar en restaurant, geopend in oktober 2024 door het team van het voormalige Michelin‑restaurant Vanderveen* (chef George Kataras en sommelier Mohamed Aous), en combineert verfijnde gastronomie, een toonaangevende wijnkaart en een bijzondere muziekervaring. CUE staat op de Star Wine List met een White Star‑plaatsing, wat het niveau van hun wijnselectie bevestigt.

Natuurwijn in Amsterdam Noord

Hotel de Goudfazant


Noord is een van de hotspots voor natuurwijnen en Hotel de Goudfazant was hier de voorloper. Je eet hier al jarenlang een heel fijn menu van de dag of je kiest voor de (Franse) klassiekers. De wijnkaart is misschien wat compact maar heel interessant en betaalbaar.

FC Hyena


Drie keer rollen vanaf Hotel de Goudfazant beland je bij FC Hyena: een bioscoop (lees: filmhuis), wijnbar en restaurant ineen, waar je al het eten en drinken de bioscoop mee kunt innemen. Qua drinken staan ze vooral bekend om hun natuurciders en -wijnen. In welke bioscoop kun je nou tijdens je film van natuurwijn genieten?

Metro (en Entrepot)


Metro is de nieuwe zaak van Xander Waller waar natuurwijn net zo’n grote rol speelt als in zijn andere zaak Entrepot. Het verschil? Een iets kleinere wijnkaart bij Metro en wat meer boersige gerechten. Tip: neem een fles en plof aan de bar van MetroMetro: Asterweg 22 (Noord)Entrepot: Entrepotdok 8 (Centrum - Kadijken)

Europa & Euro Pizza


Schitterende, zigzaggende, azuurblauwe bar bij Restaurant Europa

Zijn Restaurant Europa en Euro Pizza nu zusjes of broertjes? In ieder geval zijn er nu – met de recent geopende Benelux Bar ernaast – nu drie zaken op een rij met natuurwijnen aan het Gedempt Hamerkanaal in Noord. Euro Pizza voor natuurlijk een pizza en wat bijgerechten, Benelux Bar voor de drinks en snacks en naar Europa ga je voor een avondvullende fine dining experience.

Cornerstore


Een store nee, maar wel een fijn hoekrestaurant met te gekke muziekinstallatie op een rauw stukje Noord. Hier kookt de chef licht met Aziatische invloeden en hanteert een flexitarisch menu (vlees of vis is een optie) naast wat à-la-carte opties. Er is een heel fijn assortiment natuurwijnen. Logisch want CS behoort tot de familie van Binnenvisser (zie verderop). 

​Copain

Chef Jesse Cameron (ex Choux en Felperlaan) laat het een na het andere smaakvolle kunstwerkje (nadruk op groente) uit de keuken rollen en de kundige en vriendelijke bediening zorgt voor aan passend wijn of (eigen gemaakte) sappenadvies. 

​Nikotin

Nikotin, opgericht door Tim van de Molen & Nachbar is een restobar met creatieve gerechten en topdranken. Deze opkomende parel is een aanrader voor de zomeravonden, waarbij je lekker op het zonovergoten terras aan het Gedempt Hamerkanaal zit. Een relaxte plek waar natuurwijn perfect samengaat met smaakvolle comfort food bites.

Natuurwijn in Amsterdam-Oost

Alba


Alba gaat net zo met de menukaart om als met de wijnkaart. De seizoensproducten komen van boeren die werken met weinig toevoegingen of interventie. De natuurlijke wijnkaart is niet te groot en heeft veel keuze onder de 50 euro. Fijn terras, beetje beschut bij een klein pleintje en niet te direct aan de Wibautstraat.

​Buurtcafé de Tros

De Tros is zo’n buurtcafé dat elke wijk in Amsterdam wel wil hebben. De kaart is spannend, wisselt regelmatig en er is 100% natuurwijn op de kaart.

Natuurwijn in Amsterdam-West

Café Binnenvisser


Binnenvisser kent ‘no reservations’. Gewoon binnenlopen is hier het motto en daar houden we bij de Buik van. Nog even los dat het hier überhaupt altijd genieten is. Van de sfeer, het voelt echt als een bruin café. Van het creatieve eten met veel aandacht voor groente en van de natuurwijnkaart. Met als voordeel dat ze hier ook veel per glas schenken. Dus de plek om je smaak en kennis verder uit te breiden.Bilderdijkstr. 36 (West)

​Gitane


Angelo Kremmydas serveert mediterrane gerechten met soms een toefje Midden-Oosten en heeft een uitgebreide wijnkaart met een paar fantastische natuurlijke gems. Vraag even naar het ‘geheime’ boekje.

Om het af te leren: nog meer natuurwijntips


Café Modern

is nog een ander

natuurwijnmonument

in Noord. Bij Eetcafe Dorus in de De Clerqstraat eet je betaalbaar en drink je natuurwijn net zoals bij Kikkie aan de Prinsengracht waar ook veel natuurwijn geschonken.


Tegenwoordig is ook koffie en natuurwijn een gegeven bij Five Ways in Oost maar ook hamburgers en een natuurwijnkaart gaan goed samen het bewijs is Bon Burger in West.

Pizza & natuurwijn

Pizza en natuurwijn is een dingetje in Amsterdam waar zowel De Klaproos als Olido en Eatmosfera (op twee locaties) fantastische pizza’s serveren in combinatie met een aansluitende natuurwijnen. En dat blijkt heel goed met elkaar te werken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.