Ben Cohen stond sinds 1978 bekend als de plek waar menig Amsterdammer in de late avonduurtjes kon aankloppen voor een destijds nog onbekende Israëlische snack: shoarma (met een flinke klodder Hollandse knoflooksaus). Ruim drie jaar geleden namen Ben Cohens zonen: Dalien Cohen en Allon Cohen het roer over en staken de zaak in een nieuw jasje. Zo is de authentieke shoarmatent getransformeerd tot een sympathiek Israëlisch restaurant.
Een goed begin is het halve werk

We zijn niet de enigen die bij Ben Cohen willen eten. Het is maandagavond 19.00 en het kleine restaurant aan de Rozengracht zit al bomvol. Elke vierkante meter van de zaak wordt benut. Er schalt vrolijke Israëlische muziek door de speakers en de sfeer is uitgelaten. Op de muur prijkt een iconische schildering van Ben Cohen. Gasten kunnen terecht aan de bar, bij het raam of op de entresol. Wij vinden een plek aan één van de tafels boven in de zaak en krijgen meteen mezze voorgeschoteld met onder meer een kruidenpesto, labneh (yoghurtdip), wat pitabrood en een frisse salade van komkommer en tomaat. Sympathiek en gastvrij: daarmee is de toon gezet.
Veel voor weinig

Ben Cohen heeft een overzichtelijke kaart met typisch Israëlische gerechten. Denk aan lamtajine, gegrilde groenten, en sabich. Ook Ben Cohens originele Shoarma is nog terug te vinden op de kaart. Wij bestellen de shakshuka (gepocheerde eieren in tomatensaus), kipschnitzels met aardappels uit de oven en de bloemkool met tahini. Op aanraden van de bediening bestellen we er een (non-alcoholische) cocktail bij van ananassap, kokosmelk en limoen.
Het tempo in de keuken is hoog. Binnen enkele ogenblikken staat onze bestelling op tafel. Het moet gezegd: de porties zijn niet zuinig en de smaak is goed. We krijgen een pan pittige shakshuka, die we tot op de bodem uitlepelen. De kipschnitzels zijn mals, de tahini is zacht van smaak. De bloemkool wordt in zijn geheel geserveerd en komt licht gebrand uit de oven, erg lekker. De gerechten zijn zoals we Israëlische streetfood graag zien: pretentieloos, maar zonder aan smaak in te boeten. Ook wie niet zo warmloopt voor hippe cocktails, doet er goed aan toch eens een blik op de drankkaart te werpen. De ananascocktail is een absolute hit.
Zoete verrassing van Ben Cohen

We kunnen het niet laten en bestellen ook nog het dessert van de dag: panna cotta met rood fruit en pistache. Niet te zwaar, niet te zoet en een mooie afsluiter van een gezellige avond. Wij komen waarschijnlijk nog vaak terug bij Ben Cohen, al was het alleen al voor die fantastische cocktail met ananas.