Bij Ben Cohen eet je zo een hele pan shakshuka leeg

Bij restaurant Ben Cohen, vroeger bekend als shoarmatent voor de late-night-snacker, eet je anno 2020 een goede shakshuka en fantastische kipschnitzels.

6 Feb 2020 Sarah Sikkel

blogger Sarah is een geboren en getogen Amsterdammer met een passie voor goed en lekker eten. Is ze niet aan het koken, dan schrijft ze er wel over. In haar vrije tijd gaat ze er graag op uit met haar racefiets. Daarnaast houdt ze van schilderen, film & literatuur.

Bij Ben Cohen eet je zo een hele pan shakshuka leeg

Ben Cohen stond sinds 1978 bekend als de plek waar menig Amsterdammer in de late avonduurtjes kon aankloppen voor een destijds nog onbekende Israëlische snack: shoarma (met een flinke klodder Hollandse knoflooksaus). Ruim drie jaar geleden namen Ben Cohens zonen: Dalien Cohen en Allon Cohen het roer over en staken de zaak in een nieuw jasje. Zo is de authentieke shoarmatent getransformeerd tot een sympathiek Israëlisch restaurant.

Een goed begin is het halve werk 


We zijn niet de enigen die bij Ben Cohen willen eten. Het is maandagavond 19.00 en het kleine restaurant aan de Rozengracht zit al bomvol. Elke vierkante meter van de zaak wordt benut. Er schalt vrolijke Israëlische muziek door de speakers en de sfeer is uitgelaten. Op de muur prijkt een iconische schildering van Ben Cohen. Gasten kunnen terecht aan de bar, bij het raam of op de entresol. Wij vinden een plek aan één van de tafels boven in de zaak en krijgen meteen mezze voorgeschoteld met onder meer een kruidenpesto, labneh (yoghurtdip), wat pitabrood en een frisse salade van komkommer en tomaat. Sympathiek en gastvrij: daarmee is de toon gezet. 

Veel voor weinig 


Ben Cohen heeft een overzichtelijke kaart met typisch Israëlische gerechten. Denk aan lamtajine, gegrilde groenten, en sabich. Ook Ben Cohens originele Shoarma is nog terug te vinden op de kaart. Wij bestellen de shakshuka (gepocheerde eieren in tomatensaus), kipschnitzels met aardappels uit de oven en de bloemkool met tahini. Op aanraden van de bediening bestellen we er een (non-alcoholische) cocktail bij van ananassap, kokosmelk en limoen. 

Het tempo in de keuken is hoog. Binnen enkele ogenblikken staat onze bestelling op tafel. Het moet gezegd: de porties zijn niet zuinig en de smaak is goed. We krijgen een pan pittige shakshuka, die we tot op de bodem uitlepelen. De kipschnitzels zijn mals, de tahini is zacht van smaak. De bloemkool wordt in zijn geheel geserveerd en komt licht gebrand uit de oven, erg lekker. De gerechten zijn zoals we Israëlische streetfood graag zien: pretentieloos, maar zonder aan smaak in te boeten. Ook wie niet zo warmloopt voor hippe cocktails, doet er goed aan toch eens een blik op de drankkaart te werpen. De ananascocktail is een absolute hit.  

Zoete verrassing van Ben Cohen 


We kunnen het niet laten en bestellen ook nog het dessert van de dag: panna cotta met rood fruit en pistache. Niet te zwaar, niet te zoet en een mooie afsluiter van een gezellige avond. Wij komen waarschijnlijk nog vaak terug bij Ben Cohen, al was het alleen al voor die fantastische cocktail met ananas.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.