Bij Pompstation is er eten naast de muziek*

Vanavond eet de Buik bij Restaurant Pompstation aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam Oost, met jazz talent op het podium.

18 Apr 2024 Eline Scholte

blogger Eline is gepassioneerd Food & Beverage manager in Amsterdam en houdt er van om nieuwe zaken te ontdekken en wil graag culinaire inspiratie delen met anderen.

Bij Pompstation is er eten naast de muziek*

Het blijkt een avond vol muziek en verwennerij te worden. Vanavond eet de Buik bij Restaurant Pompstation aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam Oost. Wanneer we richting het restaurant lopen maakt de eerste aanblik van het pand een ietwat kille indruk. Echter, zodra we de drempel overstappen is dit gevoel snel verdwenen.

​Jazz op het menu


We worden hartelijk verwelkomd door Marc, onze gastheer voor de avond en mogen zelf een plekje uitzoeken en kiezen voor een tafeltje bij het podium, want vanavond staat er heerlijke jazzy muziek op het programma. Op advies van hem starten we de avond feestelijk met een Spaanse bubbel: Raventos i Blanc de Nit. Zalmroze met perfecte frisheid en zachte mousserende afdronk, heerlijk als aperitief!

​Stoer en intiem tegelijk


Het restaurant is gevestigd in een robuust pand dat aan het begin van de vorige eeuw werd gebouwd en dienst heeft gedaan als een pompstation, oftewel gemaal. Wat ze bij het Pompstation bijzonder goed doen, is het creëren van een comfortabele en verrassend intieme sfeer, ondanks de zeer ruime opzet en hoge plafonds. De tafels zijn mooi gedekt met wijnglazen van goede kwaliteit, linnen servetten en verse bloemen.

​Gevarieerd menu voor ieder wat wils


We krijgen het menu overhandigd en tijdens de uitleg vertelt de bediening dat het menu is opgebouwd rond de 3 pijlers: vlees, vis en groente. We hebben de keuze uit 3, 4 of 5 gangen, waarbij we zelf de gerechten kunnen kiezen uit de diverse opties. Deze aanpak maakt dat er voor ieder wat wils is in een willekeurig gezelschap. 

De keuken werkt met zorg gekozen leveranciers, waarbij voor de gekozen producten welzijn van dier en duurzaamheid centraal staat. Het menu is met supplement nog aan te vullen met (halve) kreeft of Wilde Wad oesters, ook wel bekend als ‘Creuse’. 

We stellen ons viergangenmenu samen en beginnen met de beroemde Pompstation rundercarpaccio en de aanbevolen tonijn tiradito, geserveerd met sinaasappel tijgermelk, wakame, een krokant je van nori en sesam. Marc geeft zelf aan dit gerechtje op ieder moment van de dag te kunnen eten, en dat kunnen we later alleen maar beamen. Hier komen alle smaken heel mooi samen.

​Veel wijnkeuze, ook per glas


De eerste twee gangen combineren we met een sappig glas Languedoc viognier van Dumanet. De wijnkaart biedt een mooie selectie wijnen per glas en per fles. Wat opvalt, is dat voor wijnen boven de 10 euro inkoop, het Pompstation maximaal 20 euro opslag rekent, waardoor je voor fijne prijzen kunt genieten van exclusievere wijnen. Bovendien is het mogelijk per gang een bijpassend glas wijn te bestellen.

We vervolgen het menu met de vega steaktartaar, bereid met een brunoise van verschillende groenten, vega tartaarsaus en pompoenchips, een heerlijk gerecht met romige smaken en een lekker krokantje!

​Lente op het bord


De lente maakt het vervolgens een uitstekend moment om bij het hoofdgerecht te kiezen voor de lamsrack, geserveerd met roseval aardappel en gegrild eekhoorntjesbrood. Als advies schenkt Marc daarbij een glas garnacha negra uit het Spaanse Terra Alta. 

Naast het lam komt er ook een truffelrisotto bereid met vegan boter en vegan parmezaan, geserveerd met beukenzwam en wintertruffel. Beide gerechten zijn mooi gegaard en goed hoog op smaak! Het keukenteam wordt op dit moment aangevoerd door chef Vasi, met souschef Gabriella aan zijn zijde die wordt klaargestoomd als toekomstig chef van het Pompstation.

​Geheime desserts


De desserts bleven nog even een verrassing en worden niet vermeld op de menukaart. De bediening komt ze persoonlijk toelichten aan tafel, en onze keuze valt op de chocolate-covered cheesecake en de crèma Catalana, waarmee we de avond onder het genot van de laatste jazz tunes feestelijk afsluiten.

*Muziek: bij Pompstation hebben ze elke donderdag, vrijdag en zaterdag altijd een jong jazztalent op het podium. Check even de website van Pompstation voor het actuele programma.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kleuren van de herfst bij restaurant Omber

De Buik ging weer eens op bezoek bij restaurant Omber, in het Tivoli Doelen Hotel. Op papier het oudste hotel van de stad en een plek met bijzondere historie.

WC Bar

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we WC Bar.

Een nieuwe wind bij Copain

De Buik ging langs bij Copain om een hernieuwd kennismaking te doen wegens de nieuwe chef Ivan Arauz Beusink.