Bistro Intisari: dag pokébowl, hallo rijsttafel

Bij bistro Intisari in de Baarsjes eet je authentieke Indonesische familiegerechten met een twist. Van een complete rijsttafel tot kleine gerechtjes.

4 Sep 2019 Isabelle Cannoo

blogger Content marketeer Isabelle houdt van verhalen. Schrijven, filmen en vertellen. Gaat het niet over duurzaamheid, dan gaat het wel over eten. Naast zelf koken gaat ze ook graag uiteten. Ze wordt niet voor niets door haar vrienden Iensabelle genoemd. En heeft altijd nog de droom haar eigen YouTube kanaal op te zetten: koken met Cannoo.

Bistro Intisari: dag pokébowl, hallo rijsttafel

Sinds drie maanden is de Amsterdamse Baarsjes een pareltje rijker: Intisari, een Indonesisch restaurant waar je terecht kunt voor knapperige tempeh, koude Bintang of zelfs een echte signature cocktail: de Indo Mule. We gaan langs om te proeven.

Intisari is gevestigd op de hoek van de Vespuccistraat en de Balboastraat vlakbij het bekende winkelgebied Jan Eef. Tegenover een Oud-Hollandse kroeg en een Surinaamse warung, met iets verder in de straat een hippe wijnbar. Kortom: veelzijdig, multicultureel en voor ieder wat wils. Intisari is een welkome toevoeging, die goed in dit buurtje past.

Buurtrestaurant Intisari


Aanvankelijk staat onze tafel binnen gedekt, maar met dit zomerse weer willen we dolgraag buiten zitten. Geen probleem, met bestek en al wordt de tafel naar buiten getakeld en zitten we heerlijk te genieten van de laatste zonnestralen. Er zitten meer mensen op het terras en dat is goed nieuws: de buurt weet deze nieuwe warung ook al te vinden.

We starten met een koude Bintang, omdat dit ons doet denken aan een zonsondergang op een Balinees strand. Een aantal buren komt langs om eten af te halen, we worden glimlachend aangekeken door wat mannen aan de overkant bij het café en de buurjongen, die langsloopt, wenst ons een smakelijke maaltijd. Dit is het gevoel dat je krijgt bij een buurtrestaurant.


Juist de vegetarische Indonesische keuken is zo verrukkelijk en omdat we met z’n allen heus wat minder vlees mogen eten, vragen we om overwegend vegetarische gerechten. De kroepoek die we geserveerd krijgen is in ieder geval veganistisch en gemaakt van knoflook in plaats van garnalen. Net zo knapperig, dezelfde kleur, iets andere smaak maar doet zeker niet onder voor de garnalenvariant.

Feestmaal voor twee


We krijgen de rijsttafel Instisari voor twee personen. Op de menukaart staat: ‘dat is samen genieten van een feestmaal’. En of dat het is! Gebakken rijst, Saté Ayam, Gado Gado, alle Indonesische bekende gerechtjes komen op tafel. Als we denken dat dit alles is, komt eigenaresse Serena aan met ronde twee: Sayur Lodeh; verschillende groenten gekookt in kokosmelk, Rendang; het bekende gestoofde rundvlees, witte plakrijst, Tempeh en Sambal Goreng Buncis; licht pikante sperzieboontjes. Het is niet alleen een feest om te zien maar zeker ook om te proeven. Alles is even lekker, gekruid, vers en écht Indonesisch. Zelfs de bumbu, de kruidenpasta, is huisgemaakt en vol verse ingrediënten. Waar we aan het begin nog een lichte paniekaanval krijgen hoe we dit allemaal moeten opeten, eten we inmiddels lekker door en zijn de bakjes na een uur nagenoeg allemaal leeg.

We eindigen de avond met, hoe kan het ook anders, koffie met spekkoek. Helaas is deze niet zelfgemaakt, maar lekker is het zeker. Als je bedenkt hoeveel tijd het kost om deze gelaagde koek te maken, dan snap je wel dat ze dit uitbesteden aan iemand anders.

Familiegerechten met een twist


Serena vertelt ons dat ze geboren is in de Baarsjes en van huis uit altijd de keuken van haar Indonesische ouders heeft meegekregen. Toch doet ze het net even anders en maakt ze de familiegerechten met een twist. Ze wil met haar restaurant laten zien dat Indonesische rijsttafel niet oubollig en ouderwets is, maar juist super veelzijdig en lekker voor iedereen. Pokebowls en quinoa salades, eat your heart out!

Al met al is dit een fijne plek om snel een hapje te eten, maar je kunt hier ook de hele avond (rijst)tafelen en cocktails drinken. Zoals Serena zegt: ‘Lekker Indonesisch eten in een ongedwongen sfeer.’ Wat ons betreft is dit prima gelukt.

Tip: vraag om de signature cocktail en laat je verrassen door de smaken van Indonesië.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Fan van ceviche? Dan wil je eten bij Nazka, een nieuw Peruviaans restaurant

Fine dining bij Nazka, ontdek de top van de Peruviaanse keuken.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.