Eenvoudig en puur: we gingen Japans fonduen bij Paku Paku

Precies in de tijd dat jij 'PakuPaku' kan zeggen wordt je vlees gaar. Wij gingen langs bij deze unieke zaak om te ontdekken wat Japans fonduen nu precies inhield.

1 Dec 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Eenvoudig en puur: we gingen Japans fonduen bij Paku Paku

‘Sssshaaabushaaabuu’, fluistert de vrolijke eigenaresse Franciska van Koningsbruggen, terwijl ze met haar hand in een vloeiende beweging een stukje vlees door de geurende bouillon haalt. Hoe lang je het vlees hoort te garen in de bouillon? “Precies in de tijd dat jij Shabu Shabu kunt fluisteren”, is haar antwoord. Al eerder schreven wij over het bijzondere, Japanse concept van de nieuwe zaak Paku Paku, dat eten-eten betekent. Nu de zaak drie maanden open is, werd het tijd om te gaan proeven.

In het knusse zaakje staan de tafeltjes met de kleine pitjes erop centraal. Niet de prachtige en Oosterse bar, vol met toffe drankjes die we graag uit zouden proberen. Ook niet de graffiti die in felle kleuren je aandacht probeert te trekken op de muren. Nee, de tafeltjes, met de pitjes. want dáár moet het gebeuren. “Met eten en drinken kunnen we mensen samenbrengen”, merkte mede-eigenaresse Prema van Wersch op, toen ze het concept ontdekte terwijl ze een jaartje in Tokio werkte. Ook wij merken dit, want zodra de eerste groenten op tafel komen, is alle aandacht gericht op het eten, het bereiden van het eten en elkaar. En op het geklooi met die onhandige stokjes, die de Japanse ervaring uiteraard compleet maakt en zorgt voor gelach en gezelligheid. Dit zou een perfecte plek zijn voor een eerste date. Veel aandacht voor elkaar, de diepe smaken en vele handelingen zorgen voor voldoende gespreksstof. 

Vlees, vis en vega


Dat de zaak net open is en er af en toe nog wat puntjes op de spreekwoordelijke i gezet moeten worden, is soms nog een klein beetje merkbaar. Niet alle pitjes werken en de zaak zou nog nét iets sfeervoller kunnen ogen, als het er minder licht zou zijn. De vrolijke bediening pakt alles snel op en legt het concept uit. Ze schenkt meteen een heerlijke bijpassende wijn bij, die de pure smaken van de fondue niet ten onder doet. Ook Prema zelf is heel blij met hoe de zaak nu loopt. “We hebben ongelofelijk enthousiast personeel en onze gasten reageren super goed op het concept. In de afgelopen twee weken zijn sommige mensen wel drie keer teruggekomen! Voor Franciska en mij is het vooral tof om je gasten zo te zien genieten, het is natuurlijk een heel nieuw concept hier in Nederland, dus die reacties waren wel even spannend”, aldus de enthousiaste Prema.

Gezond en voldaan


Wat het eten betreft is aan veel gedacht: je kunt kiezen voor vis, waarbij je zachte en verse zeebaars en tonijn krijgt om in de bouillon te garen. Voor de vleesliefhebber is er de keuze uit ribeye of ribeye royale en als je liever nóg exclusiever wilt, kun je kiezen voor Japanse Wagyu beef. Er zijn ook vegan opties, zoals portobello mushroom, avocado en tofu. Dit alles wordt geserveerd met verschillende dipjes en groenten. Als je de tactiek van Franciska hanteert en de ingrediënten maar kort gaart, neemt het de smaken snel op en is het erg zacht in de mond. De dashi-smaak van de bouillon is bekend in Japan, maar voor ons lastig uit te leggen. Super zacht, vol en toegankelijk, ook voor mensen die niet gewend zijn aan de Japanse keuken. Na het eten zit je trouwens niet propvol. Zoals volgens de Japanse traditie, top je je maaltijd altijd af met rijst. Of zoals Prema zegt: “Eerst de gezonde groenten en proteïne, en daarna jezelf vullen met koolhydraten.” De rijst neemt de heerlijke smaak van de bouillon over, die de ingrediënten goed in zich op heeft genomen. Achteraf kun je ook nog voor vers Japans ijs gaan. Er is keuze uit zwarte sesam, witte sesam, Yuzu, sake en mochi ijs. 

Heimwee


Nu de zaak loopt zoals Prema en Franciska gehoopt hadden, is het tijd om nieuwe plannen te smeden. Zo willen ze bijvoorbeeld samenwerken met het ziekenhuis om de hoek en een speciale Kerstactie doen voor de patiënten. Ook is het eindelijk tijd om de language bar op te zetten, waar we het in ons vorige artikel over hadden. “Op dit moment ben ik op zoek naar een toffe karaoke set”, lacht Prema. “Daarnaast zijn we in gesprek met verschillende expats, om meetups te gaan organiseren. Zo wordt het in de komende maanden hopelijk steeds meer een ontmoetingsplek”, vertelt Prema.

Voldaan druipen we af met de bijzondere smaak van de Shabu Shabu al in ons achterhoofd. Ondertussen zijn we wel nog benieuwd naar de language bar en met een heel klein beetje heimwee naar de volgende fondue-date, beloven we elkaar snel terug te komen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kerst vier je in Amsterdam bij deze 18 restaurants

Het aftellen is begonnen! Over een paar weken is het alweer Kerst, bij deze zaken zit je sowieso goed voor een feestelijk diner in Amsterdam.

Catch of the day: het vistheater Pesca voor een avondje uit

De Buik ging langs bij 'Theatre of Fish' Pesca: hier draait alles om beleving, sfeer en natuurlijk: ontzettend goede vis.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: oktober 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van oktober 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.