Bistro Qlique is een gezellige Mediterraanse bubbel waarin je het Amsterdamse stadsleven ontsnapt en urenlang kan genieten van de Zuid-Europese keuken en bijpassende wijnen, zoals de eigen rosé en cocktails. De Buik ging langs en dook in deze bubbel.
‘Samen proeven, zoals het hoort’

Een voet over de drempel bij Bistro Qlique en je vergeet dat je in de Amsterdamse Pijp bent. Het is druk, maar niet overvol, en ook aan de bar wordt lekker gegeten. De inrichting is stijlvol, warm en bij een eerste blik op het menu krijgen we al de indruk dat iedere eter verwend wordt bij deze bistro. Vis, vlees en vegetarische gerechten zijn gelijk verdeeld over de kaart. Bistro Qlique moedigt samen proeven aan, iets waar wij ons helemaal in kunnen vinden. We gaan voor de coquilles met een kruidige kick van de erbij geserveerde chorizo: dit eerste gerechtje is raak. De vegetarische, prachtig opgediende gegrilde aubergine met notenmelange is een lust voor het oog, maar kon wat ons betreft iets spannender qua smaak. Op aanraden gaan we ook voor de jamón Ibérico met Pan con Tomate, welke schijnbaar goed in de smaak viel bij een stel Italianen die afgelopen week een bezoek brachten aan de bistro. Niks aan gelogen, natuurlijk hadden deze Italianen het bij het juiste eind.
Dat samen proeven is vastgeroest in het concept van Bistro Qlique, opgericht door drie vrienden die elkaar al vanaf de middelbare school kennen. Allemaal zijn ze op hun eigen manier betrokken bij het runnen van de horecazaak. Een clique, frans voor ‘vriendengroep’, waarbij de ‘Q’ verwijst naar de locatie van de zaak, de Quellijnstraat midden in de Amsterdamse Pijp. Door vrienden, voor vrienden: de bistro zit elke avond vol met vriendengroepen die samen eten en borrelen.
Zonnig Zuid-Europa op de kaart
Wijn en spijs gaat natuurlijk hand in hand. Naast mooie wijnen uit Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië heeft Qlique heeft daarom een eigen rosé, ‘Quatre Mains’, gemaakt in de welbekende Provence. Zo’n goed glas rosé in de sferen van de Qôte d’Azur vraagt na die heerlijke coquilles om meer vis. De dorade met venkel in beurre blanc is precies wat je in die gemoedstoestand wil. Als side dish krijgen we voor ons neus worteltjes gebakken en geroosterd in boter en sinaasappelsap: fris en boterzacht.
De dessertkaart lonkt, en dan met name de fruitige pavlova. Een luchtig, pastelroze, zomers gerechtje. Zeg maar gerust gerecht, want met de desserts is Qlique vrij gul, ook deze passen helemaal in het shared dining concept.
Ambitie om te groeien
Het terras zit inmiddels vol, mensen druppelen nog laat binnen. Verwacht geen rustige bistro, maar een gezellige Mediterraanse bubbel waarin je het Amsterdamse stadsleven ontsnapt en urenlang kan genieten van de Zuid-Europese keuken en bijpassende wijnen en cocktails. Heeft Qlique ambitie om te groeien? Daarover geen twijfel mogelijk volgens Jorn Everaerts, één van de oprichters van de bistro. Concrete plannen liggen er al en Jorn vertelt ons dat we dit in een andere wijk van Amsterdam kunnen verwachten. We horen er binnenkort meer over.