Boldoot: een iconisch poffertjesrestaurant

Op de Kalverstraat eet je poffertjes naar traditioneel recept bij Boldoot. Drink er een likeur bij van Bols om even warm te worden.

6 Dec 2019 Valerie Bisterbosch

blogger Valerie is communicatie student en houdt ervan om regelmatig in Rotterdam nieuwe hotspots en leuke restaurants te ontdekken. Op deze manier kan haar liefde voor Rotterdam en goed eten het best gecombineerd worden.

Boldoot: een iconisch poffertjesrestaurant

Als je Monopoly speelt en de Kalverstraat kan kopen dan doe je dat. Pim de Lange en zijn compagnons, bekend van Ter Marsch & Co, hebben hun ‘Kalverstraat’ gekocht en recent een nieuwe zaak geopend. Dit keer zijn het geen sappige hamburgers, maar ambachtelijke poffertjes. Met Boldoot wordt de geschiedenis van poffertjes herschreven, een nieuwe aanwinst voor Amsterdam. Je denkt dat poffertjes een traditioneel Nederlands recept is, maar niks is minder waar.

De geschiedenis en naam


In het eeuwenoude pand aan de Kalverstraat heeft ooit de grootste eau de cologne-maker uit Amsterdam gezeten: meneer Boldoot. Meneer Boldoot gaf de mensen een opkikkertje door het verkopen van reukwater en eau de cologne. Op de gevel van Boldoot staat tot de dag van vandaag zijn tekst ‘In ’t Geurige Rooske’. Boldoot was afgereisd naar Frankrijk om zijn eau de cologne te verkopen aan Napoleon. Napoleon kocht zijn eau de cologne nog altijd en alleen in Parijs bij zijn vaste parfumerie. Door zijn bezoek aan Parijs kwam Boldoot in contact met de poffertjes en hij was er dol op. Pim vertelt: “De poffertjes komen oorspronkelijk uit Frankrijk terwijl veel mensen denken dat het een Nederlands recept is.” Gelukkig is het Franse poffertjesrecept tijden geleden door de reizigers naar Nederland meegebracht. De poffertjes verwijzen eigenlijk naar het idee van Boldoot om de poffertjes naar Nederland te brengen. Helaas is het daar nooit van gekomen, Boldoot had zijn focus op de eau de cologne.

Het concept van Pim verwijst naar het verleden. Op de vraag waarom er voor poffertjes is gekozen antwoordt Pim: “Dit was er nog niet. Wij vinden het leuk om oude panden op te knappen en beleving terug te krijgen in de binnenstad.” 

Veganistische poffertjes en Bols likeur


De poffertjes zijn veganistisch. Dit is niet vanwege de trend, maar volgens het traditionele recept. Eieren en melk komt hier namelijk niet aan te pas. Je hebt de keuze uit vijftien verschillende toppings zoals aardbeien, slagroom, vanille-ijs, stroopwafel crumble en nog veel meer. Pim licht toe: “het is een oud, traditioneel recept in een nieuw jasje.” Het ziet er leuk uit met de toppings en het is een snelle hap voor tijdens het shoppen in de Kalverstraat. Een Bols likeur met smaken zoals Butterscotch kun je als shotje drinken bij de poffertjes. Lekker om even op te warmen tijdens de herfst- en winterdagen. Daarnaast serveert Boldoot allerlei zoetige lekkernijen en is het de perfecte plek voor een goede kop koffie. 

Gezellig ouderwets


Het doet je een beetje denken aan een ouderwetse Amsterdamse kroeg. Bordeauxkleurige luifels en een houten pui met overvloedige versieringen creëren dit uiterlijk. Het poffertjesrestaurant heeft twee verdiepingen die gezellig ingericht zijn. Er staan eau de cologne flesjes, als een knipoog naar meneer Boldoot, gekke schilderijtjes en koperen blikken en pannen hangen aan de muur. 

Een Amsterdams icoon


Een droom van Pim is om een icoon te worden van Amsterdam. Net zoals je naar Parijs gaat en crêpes eet, eet je als je naar Amsterdam gaat bij Boldoot poffertjes. “Iedereen moet hier een keer poffertjes hebben gegeten”, zegt Pim enthousiast.

Boldoot is zeven dagen in de week open.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ter Marsch bakt de ultieme hamburgerbol in een eigen bakkerij

Ter Marsch begint een bakkerij! Samen met Edwin Klaasen van Desemenzo heeft Ter Marsch de ultieme hamburgerbol ontwikkeld en die is binnenkort te koop.

Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.