Factory Girl, het hippe brunch concept uit Berlijn is neergestreken in Amsterdam en belooft nu al jouw nieuwe favoriete spot te worden. Met een heerlijk all-day-breakfast en lunchmenu met Instagramwaardige bowls, ‘haute couture’ sandwiches en (zoals het een hippe tent betaamt) genoeg vegan, gluten- en suikervrije opties om uit te kiezen naast een aantal verrassende guilty pleasures, is dit een ware multitasker voor een breed en divers publiek.
Berlijnse cool in Amsterdam

Factory Girl, opgericht door de goedlachse Sofia Sözen, is sinds 2010 gevestigd in Berlijn. Het relaxte urban karakter dat daar de boventoon voert wordt doorgetrokken in de Amsterdamse vestiging aan de Saenredamstraat.
De vestiging in Amsterdam is identiek aan haar Berlijnse zusje qua gerechten, sfeer en huiselijkheid. De keuze om de tweede vestiging van Factory Girl in Amsterdam te openen was heel bewust. Eigenaresse Sofia was op slag verliefd op Amsterdam, waar net als in Berlijn de creativiteit bloeit. Met name in de Pijp. De Pijp was dan ook gelijk de enige wijk waar ze zich wilde vestigen, met haar gezellige dorpsachtige sfeer en tegelijkertijd hippe karakter, een wijk waar altijd iets te beleven valt.
Factory Girl verkeert niet in slecht gezelschap, in een buurt waar hippe zaken uit de grond lijken te poppen als paddenstoelen. Zo openden de directe buren, Matcha Maffia, nog geen twee dagen voordat wij bij Factory Girl langs gingen. In plaats van te concurreren met elkaar, lijken de zaken in de buurt elkaar eerder te complementeren, door meer mensen en levendigheid naar de wijk te trekken.
De inrichting van Factory Girl is industrieel doch gezellig, met veel stak wit en zwart aangevuld met hout, stoffen kussens en planten. De sfeer is relaxt en tegelijkertijd energiek dankzij het enthousiaste personeel dat door de zaak vliegt en duidelijk verliefd is op hun nieuwe werkplek, wat heel mooi is om te zien. Het publiek is divers: van jong tot oud, toerist tot buurtbewoner. Gezelligheid en een huiselijke sfeer is dan ook precies waar Factory Girl voor staat.
Begin je brunch met dessert

We beginnen de brunch met wat Factory Girl haar gasten graag aanraadt: namelijk met hun kenmerkende dessert ‘Coco Anjéla’. Wat dit precies is, is lastig uit te leggen maar het heeft iets weg van een extreem romige panna cotta. Het recept komt van de hand van eigenaresse Sofia zelf. Dit machtige gerecht wordt opgediend met een lepel, waarmee je het liefst alles in een keer naar binnen werkt.

Nu is het echter de bedoeling dat je de Coco Anjela deelt met je tafelgenoot, wat het gelukkig wel mogelijk maakt om meerdere smaken te proeven. Dit is ook gelijk het grote gevaar dat met Coco Anjela gepaard gaat: er zijn héél veel smaken. Aardbei en witte chocolade, banaan en kokos, pumpkin & pecan, chocolade met pindakaas, apple crumble, en meer. Je begrijpt het waarschijnlijk al, het bij één smaak houden is lastig. We nemen onze research serieus en proeven heel veel smaken waarvan de pumpkin & pecan gelijk favoriet is, gevolgd door de forest berries & cookie. We moeten toegeven dat het heel erg leuk is om je brunch te beginnen met zo’n stout dessert.
De rest van de kaart

Alles op de kaart wordt vers bereid, en er wordt veel met biologische producten gewerkt. De inkoop van producten wordt zoveel mogelijk gecentraliseerd doordat het meeste bij slechts ‘één leverancier vandaan komt. Op deze manier wordt er met betrekking tot bezorgen CO2 bespaart. Op het menu staan vooral veel verschillende bijzondere ei-gerechten, sandwiches en toast met een focus op gezonde en verantwoorde ingrediënten.
De koffie bij Factory Girl is super: de cappuccino met kokosmelk is de beste die we ooit eerder gehad hebben.Verder proberen we twee steengoede toasts van het menu. De eerste is een donker zuurdesem toast met een verbluffende hoeveelheid romige hummus en avocado, met on the side een heerlijke bietencrème. De tweede is de toast met gepocheerd ei, avocado, bacon, parmezaan, gekarameliseerde rode ui en hollandaisesaus, deze is favoriet.
Factory Girl gaat Europa veroveren

Sofia denkt groots en heeft de wens om in alle grote Europese steden een vestiging te hebben. Te oordelen naar het dynamische team in combinatie met het fantastische menu, gaat dit ze zeker lukken.