‘Designed to reshape the typical breakfast restaurant concept in both Berlin and Amsterdam’. Dat is de boodschap waarmee Factory Girl haar brunchconcept, dat in het bruisende Berlijnse Mitte al een succes bleek, mee naar de Pijp nam in maart 2019. Gezond eten met een, zoals hedendaags gezegd, hoog Instagram gehalte. Naast dat alle gerechten er uit zien als een plaatje, is eten bij Factory Girl vooral heel erg lekker. Wij gingen langs om het nieuwe menu te bekijken en proeven en om te zien hoe de Amsterdamse vestiging van Factory Girl haar eerste levensjaar door heeft gebracht.
Nieuwe kaart

De vorige kaart van Factory Girl bevatte al veel vegetarische en veganistische opties, dit is nu helemaal doorgetrokken in het nieuwe menu. Ook is er extra veel aandacht voor gezond eten. ‘We offer an all day long healthy breakfast & lunch menu full of vegan, vegetarian and gluten free options’, luidt het op Factory Girl’s website. Bij vegetarisch en veganistisch eten denken veel mensen helaas nog steeds aan een karig blaadje sla. Factory Girl helpt deze mensen graag uit deze droom met een keuze uit verschillende uitbundige en smaakvolle gerechten, die dus naast vegetarisch of veganistisch ook nog grotendeels gezond zijn. Dat is ook de visie achter Factory Girl’s kaart volgens eigenaresse Sofia: ‘a menu filled with food that is highly rich in taste using wizardly prepared products that can be classified as ‘’vegan, vegetarian or gluten free”. Hier tegenover staat Factory Girl bekend om haar Coco Anjéla: een romige (veganistische) pudding naar geheim recept, dat in spannende smaakcombinaties met verschillende soorten fruit, chocola en meer gemaakt wordt. Het menu is samengesteld uit enkel favorieten van Sofia en al klinkt het cliché, er is echt voor ieder wat wils.
Brunchen met De Buik 2.0

We schreven al eerder over Factory Girl en zijn blij om weer terug te zijn. We leggen de keuze van onze bestelling maar al te graag in handen van eigenaresse Sofia en haar partner, want zelf lukt het ons niet een keuze te maken. We worden door het menu heen gepraat, maar al gauw wordt duidelijk dat ook de enthousiaste eigenaren moeite hebben met de keuze wat ze ons willen laten zien en proeven: een goed teken. Allereerst worden we verrast met twee frisse bloody marys die op tafel komen. Het is 2 januari en nee, de nieuwjaarskater is inderdaad nog niet geheel uit ons lijf verdreven dus het is welverdiend. Althans, dat is ons excuus wanneer we vrolijk proosten met dit alcoholische anti-kater drankje. We hebben ons ontbijt overgeslagen en gelukkig maar, want er staan ons vier gerechten te wachten. Het eerste gerecht is één van de favorieten (binnen de favorieten) van de kaart: shakshuka (een Midden-Oosters gerecht van gepocheerde eieren in een saus van tomaat, paprika en specerijen) met hummus, geserveerd met donker pita; ongelofelijk rijk in smaak. Ook van het tweede gerecht, eiwit omelet met boerenkool en halloumi, zijn we gelijk fan. Het derde gerecht is top: toast met gebakken champignons, hummus, gepocheerd ei en kruidenroomkaas. We sluiten af met glutenvrije tahini-bananen pannenkoekjes met pure chocola, kokos room en vers fruit. Ik hoor u denken: ‘vier borden, hoe doen ze dat toch?’, we vertellen echter niet helemaal de waarheid. Het echte dessert moet namelijk nog verschijnen: Coco Anjéla! We proberen twee smaken: chocola en bessen en banaan en cookies. Ja ook dit gaat van harte op.
Gesetteld in de Pijp

Je begrijpt het misschien al na deze ode: locals in de wijk en andere omstreken hebben Factory Girl zeker in hun armen gesloten. Dit is naast kwaliteit eten ook zeker te danken aan de fantastische service door mensen die duidelijk hart voor de zaak hebben. De focus van Factory Girl voor de nabije toekomst blijft liggen op kwaliteit, variëteit en service. Het plusteken dat voor het logo van Factory Girl staat symboliseert het idee van continue groei, in de zin van charme, warmte en ‘coolness’. Wat ons betreft, scoort Factory Girl alle vlakken nu al een 10+.