Hou je het ook allemaal niet meer bij, qua nieuwe restaurants die openen in de stad? Wij maken het makkelijker en hebben een lijst gemaakt met tien zaken waar je binnenkort écht wil eten. Van lunch tot patatje rendang en van pizza en dim sum tot Hollandse haute cuisine.
Simon de Wit
Amsterdam-Noord kon nog wel een gezellig eetcafe gebruiken vonden ondernemers Simon Kwekkeboom en Raoul da Graca. Ze sloten de handen ineen met de mensen van Hotmamahot - bekend van zaken als de Klaproos en Pompet - en openden eind maart Simon de Wit aan het Spreeuwenpark. Je kunt hier onder andere terecht voor een patatje rendang, dus nu wil je het zéker op je lijstje zetten.
Spreeuwenpark 13
Factory Girl

Factory Girl bestond al in Berlijn en nu is het hippe brunchconcept ook geopend in de Pijp. Je gaat hierheen voor super toast, ei-gerechten en een wel heel bijzonder toetje. Je hoort namelijk te beginnen met het kenmerkende dessert ‘Coco Anjéla’. Wat dit precies is, is lastig uit te leggen maar het heeft iets weg van een extreem romige panna cotta. Het recept komt van de hand van eigenaresse Sofia zelf.
Saenredamstraat 32
Full Moon Garden

Voor alle liefhebbers van dim sum: Full Moon Garden is dan eindelijk open in Amsterdam. Het is het vierde restaurant van de familie Kwok, die gespecialiseerd is in de Kantonese keuken. Full Moon Garden is à la carte dim sum restaurant met een verfijndere versie van de Kantonese keuken. Er wordt authentiek Kantonees geserveerd, met diverse seafood- en barbecuegerechten als cha siew, Pekingeend, geroosterd spek en uiteraard heel erg veel dim sum.
Leidsestraat 95-1hg
nNea

Begin dit jaar opende nNea de deuren aan de Bilderdijkstraat en deze pizzeria was meteen een hype. Snappen we wel, want nNea is de nieuwe zaak van pizzaiolo Vincenzo Onnembo, Limau Chen en Salvatore Lioniello, neef van de wereldberoemde pizzabakker met dezelfde naam. En de pizza's zijn zo luchtig dat onze blogger Guus het bijna sensueel vond. Je eet de pizza met een schaar, want geef toe, dat is gewoon makkelijk.
Bilderdijkstraat 92H
Het Wilde Westen
Nog meer pizzanieuws. Het Wilde Westen heeft een tweede zaak geopend en dat is vooral fijn voor iedereen die niet in Bos en Lommer woont. De tweede zaak zit aan de Marnixstraat en is wel een stuk kleiner, daarom kun je hier alleen pizza en antipasti bestellen. In de zomer hebben ze een groot terras, dus we zien onszelf al helemaal zitten met een glaasje wijn.
Marnixstraat 198
Baohuis
Nog héél eventjes wachten en dan opent dit restaurant, in de buurt van het Westerpark. Nog voor de zomer, in de eerste week van juni willen Justin Brown, Robin Schoonbeek en Bob Kikkert hun zaak openen. Het wordt overigens meer dan alleen en plek om bao's - de Aziatische gestroomde broodjes - te eten. Het wordt een plek die draait om cocktails, slush puppies, wijn en speciaal biertjes. Een plek waar je tot diep in de nacht kunt dansen. Én een plek waar je je tegoed kan doen aan Asian streetfood.
Van Limburg Stirumstraat 115
The Gaia

Een art oriental ambiance, dat is hoe je het interieur van het nieuwe restaurant The Gaia in het NH Schiller het beste kan omschrijven. Je proeft er nog steeds de sfeer van de jaren twintig en dertig, toen het de place to be was voor artiesten en kunstenaars, maar de kleuren en het design voelen ook modern en warm. The Gaia focust op de mediterrane keuken, maar dan wel met Aziatische invloeden. Ayt Erdogan staat in de keuken. "Hij was chef eigenaar van El Qatarijne in Utrecht. Ik vond dat hij daar waanzinnig aan het koken was. Het deed me denken aan een chef in het W in Bangkok, die daar kookt volgens de moderne mediterrane keuken, op een heel hoog niveau. Dat was precies wat ik ook wilde voor The Gaia", aldus eigenaar Ferry van Houten.
Rembrandtplein 26
Brasserie De Roode Leeuw

Oké, dit is een heropening, want De Roode Leeuw bestaat eigenlijk al sinds 1911. Recentelijk opende de brasserie opnieuw haar deuren, na een ingrijpende verbouwing. We zeggen ‘ingrijpend’, want de renovatie van De Roode Leeuw nam wel twee jaar in beslag. De keuken valt het best te omschrijven als: Hollandse haute cuisine.
Damrak 93-94
Guts
We spelen nog een beetje vals, want Guts & Glory is natuurlijk al jaren een bekende naam. Maar het hele concept is op de schop gegaan en sinds 14 februari heet het restaurant Guts. De nieuwe gerechten worden bedacht door mede-eigenaar en executive chef Guillaume de Beer en chef Ruud Wirken. Lees hier meer over het nieuwe concept.
Utrechtsestraat 6
NENI

NENI is gevestigd in de oude Citroën-garage op het Stadionplein. Na een fikse verbouwing is de inrichting nu een combinatie van warm en strak, met een chic mediterraan randje. Je eet er tussen de vijgenbomen rondom de grote open keuken, en hoewel er plek is voor 200 man, boet het niet in aan intimiteit. De NENI keuken is Oost-mediterraans en schaart zich moeiteloos in de trend die Ottolenghi jaren geleden al deed overwaaien en die nu zijn hoogtepunt lijkt te bereiken. Je zou NENI de Ottolenghi van het vasteland kunnen noemen. Er is wijselijk geïnvesteerd in goede ovens, zowel om pizza’s in te bakken voor de deli, als voor het serveren van huisgemaakte zuurdesem, pita en focaccia. Een grote houtskoolgrill erbij en je waant je inderdaad in een ander land. We bespeuren zelfs Turkse invloeden en een vleugje Marokko op de kaart, wat zorgt voor een breed palet van toegankelijke smaken. De prijzen zijn meer dan schappelijk.
Stadionplein 8