Zo’n vier jaar geleden opende Guts & Glory, een restaurant waar elke drie maanden een ander thema het menu heeft bepaald. Dat concept gaat op de schop. Vanaf 14 februari verandert Guts & Glory zijn naam naar Guts, het menu en het interieur veranderen (deels) mee. Wij spraken met mede-eigenaresse Johanneke van Iwaarden over de vernieuwingen.
Tijd voor verandering

Het concept van Guts & Glory draaide om thema’s, het restaurant gebruikte drie maanden lang een dier als basis of een land of regio als inspiratie. Maar na zo’n vier jaar is het tijd voor verandering van het concept. “We zijn door de thema’s heen waarbij we denken dat we de kwaliteit en authenticiteit kunnen waarborgen. We willen er met de volle honderd procent achter staan”, legt Johanneke uit over waarom ze het concept veranderen.
Naast het concept wordt ook de naam veranderd. In de volksmond werd Guts & Glory al Guts genoemd, dus de keuze was snel gemaakt. “We zijn ooit begonnen als Guts & Glory, toen is de naam Guts ook voorbijgekomen. We hadden destijds het idee dat mensen dan misschien dachten dat we alleen ingewanden gingen koken.” Waarom er dan nu wel voor deze naam is gekozen? Johanneke legt uit dat het concept zo niet volledig omgegooid wordt en hiermee toch een connectie behoudt met het oude concept.
Nieuw concept
Het zijn geen radicale veranderingen die gaan plaatsvinden. In het nieuwe concept zal volgens Johanneke puurder gekookt worden en met meer groente in vergelijking met het vorige concept. ”De smaken zullen internationaal worden, maar met Nederlandse producten. De nieuwe gerechten worden bedacht door mede-eigenaar en executive chef Guillaume de Beer en chef van Guts & Glory Ruud Wirken. “Bij Guts & Glory kon je kiezen uit vijf-, zes-, of zevengangenmenu’s, nu wordt dat een vijfgangenmenu”, legt Johanneke uit over het nieuwe menu. Hierbij kun je á la carte gerechten bijbestellen, deze bijgerechten veranderen constant. “Dan moet je denken een ganzenham, oesters, we gaan ook nuggets maken van zwezerik. Dat zijn niet echt gerechten, meer lekkere dingen om te delen met je tafelgenoten.” Op de wijnkaart zal je vooral natuurwijnen vinden, dit sluit aan bij de pure keuken. “Niet per se alleen de funky varianten, ook wijnen die wat toegankelijker zijn."
Een ander uiterlijk

Een gerecht gemaakt onder het oude concept
“Guts & Glory was ons eerste restaurant, we zijn er vier jaar geleden mee begonnen. Zelf zag ik altijd dat het een jonge uitstraling had”, vertelt Johanneke over het interieur. De uitstraling wordt nu minder jong en frivool. Zo zal er onder andere gebruik gemaakt worden van de kleur blauw en een mix van beton en zandkleur. “We maken het volwassener qua interieur.”
10 februari is de laatste keer dat er bij Guts & Glory gegeten kan worden, op 14 februari opent het restaurant weer als Guts. Hoewel het een heugelijke gebeurtenis is, zal de opening niet groots gevierd worden. “Het is al een feestelijke opening, we zijn er allemaal, maar het is geen opening met een rode loper”, sluit Johanneke af.