Vanavond eten we nNea, de nieuw Napolitaanse pizzeria op de Bilderdijkstraat. Het ruikt meteen geweldig als we binnenkomen en de scharen op tafel wekken interesse.
Vanavond eten we nNea, de nieuw Napolitaanse pizzeria op de Bilderdijkstraat. Het ruikt meteen geweldig als we binnenkomen en de scharen op tafel wekken interesse.
nNea is de nieuwe zaak van pizzaiolo Vincenzo Onnembo, Limau Chen en Salvatore Lioniello, neef van de wereldberoemde pizzabakker met dezelfde naam. Het idee voor nNea werd geboren toen Limau en Salvatore een keer bij een pizzeria in Roterdam kwamen eten, waar Vincenzo chef was. Hij was enorm zenuwachtig – moest hij echt koken voor de levende legende? Nee, het was de neef. Maar dat zette hem wel aan het denken.
Fast forward naar een paar maanden verder, toen ze besloten toch in de grootste stad van Nederland te beginnen. Nu is nNea een feit en kunnen we er proeven van hun Napolitaanse pizza’s. Samen met Melissa Korn, die een paar maanden in Italië woonde voor werk en daar heel veel pizza geproefd heeft, schuiven we aan voor alles dat ze ons willen voorschotelen.
We nemen plaats vlakbij de keuken, waar we drie man sterk in de weer zien met deegballen en een houtoven. We kiezen één voorgerecht van de kaart en het voorgerecht van de dag. Dat laatste is gefrituurd pizzadeeg, gevuld met kabeljauw en overgoten met tomatensaus. Dit doet nog het meest denken aan de smaak van verse kibbelingen met lekker veel citroen.
Daarnaast krijgen we een soort lange friet van polenta, bedekt met slierten straciatella (de vulling van Buratta). Het is heerlijk chewy, een textuur die wat ons betreft veel te weinig vinden is in Nederlandse restaurants. De pompoenpitjes zorgen voor wat extra crunch en de witte slierten zorgen voor een lekker romige toevoeging in contrast tot het zoute van de polenta. Erbij drinken we de Nestor van Tenuta Cavalier Pepe; een heerlijke droge witte wijn die mooi werkt met de volle vettigheid van de gerechten.
Terwijl wij onze voorgerechten eten, zien we al pizza’s voorbijkomen. We krijgen er meteen zin in; ondanks onze interesse in de absolute klassieker, de Margherita, kiezen we voor twee specialiteiten van het huis: De Mortazza en de Van Gogh, om te delen. Het eerste dat opvalt is dat we een schaar op tafel krijgen om de pizza’s naar wens op te knippen voor het delen. Want dat is de traditie.
Als de pizza’s dan op tafel worden gezet, komt vooral de geur meteen binnen; vers deeg en kruidige toppings. De Mortazza is belegd met flinterdun gesneden mortadella, rozetjes van ricotta, basilicumblaadjes, gedroogde tomaten en verkruimelde pistache. De Van Gogh is natuurlijk een Nederlands uitstapje van de Italianen, belegd met blue di Bufala crème en Fior di Latte als basis, met daarop geroosterde aardappelstukjes en gesmoorde palmkool.
Bij het opeten wordt de luchtigheid volledig bevestigd, het is alsof je wolken eet. Wow. De Mortazza is zacht, met de mortadella die lekker smeuïg en vet is, de ricotta erbij fris en de crunch van de pistache is een gouden combi. Over de Van Gogh waren we wat sceptisch maar wat werken die texturen fijn samen. De hapjes kruimige aardappels maken samen met het deeg een soort perfect comfort food. De kool geeft een lekker aardse toevoeging, die samen met de kaas en de aardappelen gewoon een hele goede Nederlandse smaak geeft. Petje af voor deze fusion.
Nog een shout-out naar de korst; hoog gerezen bij het bakken en super luchtig. Waar soms bij een pizza de korst nog een soort ‘moetje’ is, voelt het hier als een beloning aan het eind. En het voelt ook gewoon lekker in je hand bij het eten. Pasgeboren baby’s, kussens en wolken zijn associaties die over tafel gaan.
Eigenlijk zitten we echt helemaal vol, maar we delen nog het dessert van de dag. Het is een mooi wobbelende tiramisu, gewoon helemaal lekker en zoals het hoort. Een Limoncello (uit Amsterdam) is de perfecte afsluiting.
We hadden eigenlijk nog meer willen proeven van de kaart, want er staat meer spannends én klassieks. We vangen op dat ze door de week wel eens kleinere pizza´s willen bakken zodat je er meer kan proeven, maar omdat het delen met de schaar zo leuk is raden we eigenlijk aan om gewoon met veel mensen samen te gaan.
Napolitaanse pizzeria nNea wordt de winter van 2018-2019 geopend op de grens van Amsterdam West en het centrum.
Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.
7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!
Geniet van de volgende voordelen: