Je kan het het meest omstreden gebouw van Amsterdam noemen: de HeinekenHoek op het Leidseplein. Omgedoopt in The Diamond. Het glanzende gebouw werd compleet nieuw uit de grond gestampt en roept nog steeds zeer gemixte reacties op. Met een grand café op de begane grond inclusief een geweldig terras op het Leidseplein. Maar wij kwamen voor een herkansing bij het bistro op de eerste verdieping.
Betaalbare bistro

Via het grand café neem je de trap naar boven en kom je terecht in een sfeervol, sjiek interieur met bruin lederen banken. Met gedimd licht, rode plafondverlichting en kaarslicht op elke tafel heeft het de uitstraling van een high-end steakhouse. Wat ook de bedoeling was in de eerste opzet. Maar chef weg en werd er overgestapt naar een nieuw toegankelijker concept. Die van een betaalbare bistro. Slim gevonden, want iets betaalbaars vinden op het Leidseplein is een beetje als schatzoeken.
Wordt het vlees of vis?
Het menu van de bistro is heerlijk eenvoudig: voor- en hoofdgerecht voor een fijn bedrag. Je start altijd met een salade. En daarna kies je voor vlees of vis. Wij hadden de keuze uit een gerookte entrecote of mosselen op Belgische wijze. Daar kun je nog een paar extra’s aan toevoegen van topping op de salade tot een truffel-Madeira saus, ook voor een meerprijs. Voor vegetariërs is er op dit moment nog geen optie, maar dit wordt binnenkort aangepast. Geen keuzestress hier.
Eenvoudig lekker

De walnotensalade met een upgrade van een bolletje steak- en tonijntartaar bleek een heerlijke en eenvoudig gerecht: vers, smaakvol en toch goed in balans. De gerookte entrecote kreeg dankzij de truffel-Madeira saus een extra, rijke dimensie, zonder te overheersen. De huisgemaakte kruidenboter is ook zeker een aanrader; wij hadden deze echter al bij het brood geproefd.
De mosselen waren op Belgische wijze bereid met witte wijn, en crème fraîche, waardoor ze extra romig en vol smaakten met een zelfgemaakte ravigotte. De frietjes kwamen niet uit de eigen keuken, maar werden ‘ingevlogen’ uit het naastgelegen Palladium, waar volgens hen de beste frieten van de buurt vandaan komen. Tja...
Wijn per karaf

De wijnkaart is zorgvuldig samengesteld, met klassiekers en opties voor ieder budget. Een fijne toevoeging is de mogelijkheid een karafje wijn te bestellen, voor wie een hele fles net te veel vindt of een mooie wijn wil proeven zonder te veel uit te geven. Wij kozen een karafje Torcicoda primitivo van Tormaresca, uit Zuid-Italië, een volle, kruidige wijn die goed aansloot bij de gerookte entrecote.
Perfect pre-theater diner op het Leidseplein

Het Leidseplein heeft het de laatste jaren moeilijk; toeristen weten het minder goed te vinden en een beetje local wil er niet dood gevonden worden. Toch brengt het iconische gebouw van The Diamond, met de Heineken Hoek Bistro wat nieuws. Een fijne en betaalbare plek voor Amsterdammers om snel even een hapje te doen voordat ze naar een voorstelling gaan bij het nabijgelegen Internationaal Theater Amsterdam, DeLaMar, Melkweg of Paradiso.