Dit zijn de Amsterdamse openingen voor het voorjaar van 2023

Dit is de grote voorjaarslijst van de Buik met alle openingen die eraan zitten te komen en alle kersverse restaurants en bars die ons zijn opgevallen.

23 Mrt 2023 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Dit zijn de Amsterdamse openingen voor het voorjaar van 2023

Net als elke 2 à 3 maanden hebben we weer alle recente openingen van restaurants en bars die de Buik zijn opgevallen op een rij gezet, aangevuld met alle openingen die er binnenkort aan zitten te komen.

Op naar een rustige zomer, maar niet heus ;-)

De eerste maanden van het jaar was het een drukte op het gebied van nieuwe openingen en aangekondigde restaurants. Het lijkt erop dat het op weg naar de zomer ietsjes rustiger gaat worden. Een tendens die we wel vaker zien in horecaland. Maar meestal betekent dit stilte voor de storm. De periode tot en met de zomer is er namelijk vaak een van plannen maken om het najaar, om straks op weg naar de feestdagen, weer helemaal los (en open) te gaan.

Tegenslagen

De meeste van de eerder door de Buik aangekondigde zaken hebben de deuren geopend. Hier is het alleen nog wachten op De Willem waarvan het eerder geopende café vanwege ‘vergunning’perikelen tijdelijk de deur weer moest sluiten en het restaurant voorlopig nog niet aan opening toe was. Helaas lijkt door omstandigheden ook het doek te zijn gevallen voor de plannen van Entrecote et Les Garçons, het pand staat inmiddels weer te huur.

Back to classic trend

De ‘back to classic’ trend zet nog steeds door met het net geopende Nederlandse restaurant ‘t Heemelrijck, de Franse restaurants La Parole, Ami en vele Italiaanse openingen van The Pizza Project tot Sebastian, Carletto, Gustatio, Bar Bellini en straks La Nostra Gigi. De mannen van 3WO trekken ook fors door in de stad en openen naast het eerder genoemde Ami (29 maart) ook nog Polly Goudvisch in Noord en Café Marcella aan het Amstelveld.

Opvallende pop-up

Nog een opvallend dingetje; chefkok Rick Swinkels die we nog kennen van Jacobsz en Le Coeur start dit weekend met een Engels getinte pop-up Bennie’s in het zakelijk deel van het Schinkeldistrict als een voorproefje van wie weet wat in de nabije toekomst staat te komen…

Zaken die binnenkort openen in Amsterdam

Zes zaken met chefs uit bekende Amsterdamse topkeukens uitgelicht en een stevige dot toekomstige openingen eronder.

Bar Gui


Chefkok Guillaume de Beer (een van de oprichters van de Breda restaurantgroep) miste het koken en gaat op de plek van De Fles back to basics met een zoveel mogelijk niet instagram waardige kelder en eindelijk weer zijn ‘eigen ding’ doen dus koken wat hij lekker vindt. Met een fijn terras aan de gracht en menu waar het product echt de held is en een leuke dranken en bites kaart. Verwachte opening april/mei van dit jaar.

Fuku


Het Japanse eetcafé met (eigen gemaakte) ramen van Jacub, ex-chef van De Kas en noodle-meister, krijgt vorm. De inrichting wordt er een van ‘cool - warm’ waarbij beton hout en aardse tinten samengaan. Fuku verwacht begin volgende maand open te gaan met een klein terrasje voor de deur. Naast de ambitie voor de allerbeste ramen van Amsterdam ligt er ook een Japans geïnspireerd menu met veel groentes in het verschiet. Fuku opent eerst alleen voor diner en zal later een (ramen only) lunch gaan doen. Wij kunnen niet wachten.

De Willem


De Willem is een beetje een apart verhaal dat gaat over de unieke locatie. In de Haarlemmerpoort zit de Willem met, als je van de Haarlemmerstraat komt, aan de linkerzijde in de poort het Café, voor koffie, lunch, simpel diner en fijne drinks, dat na vergunning gedoe pas in april weer heropent. Aan de rechterzijde komt het restaurant waar, overigens net zoals bij het cafe, chef Jef van den Hout (ex Le Restaurant, Taiko) de keuken gaat runnen.

Gitane


Dat wordt de naam van het nieuwe restaurant van Angelo Kremmydas (ex Baut en Ron Blaauw’s Nacarat) met een verleden ook nog als keukenchef bij het Nopi in Londen van Ottolenghi. Naar verwachting nog net voor de zomer van dit jaar open. Met een vrouwelijke stijl van koken (Gitana betekent zigeunervrouw) wordt dit een fijne hang-out van ontbijt tot diner met een mediterrane touch, cocktails en een wijnkaart waar net zo makkelijk natuur als conventionele wijnen op staan.

Bennie’s


In het zakelijke Schinkeldistrict gaat wonen geïntegreerd worden met bedrijven. Horeca-technisch staat daar veel te gebeuren. Bennie’s, de popup van Rick Swinkels en vrienden, is een van de eerste nieuwe initiatieven in de wijk met een moderne take op de simpele Engelse diner zoals een ouderwetse steak tartare, tuna melt of een frietje bolo.

Café de Druif

Een groep vrienden onder wie Xander Waller van Entrepot nemen Café de Druif over met het idee er zo min mogelijk aan te veranderen, alleen de wijnkaart (en barbites) krijgen een forse update.

Rapenburgerplein 83 (Oost)

Binnenkort openen ook nog deze restaurants en bars in Amsterdam


Screaming Beans opent (eindelijk) een tweede koffiebar aan de Utrechtsestraat. Bij Brouwerij de Engel worden momenteel ook de laatste details aan de inrichting opgelost.

Omber is de naam van het nieuwe restaurant in Tivoli Hotel de Doelen, het hotel wisselde van exploitant. Boutique Hotel De Witte Dame komt maart/april in Abcoude met een leuk restaurant. Polly Goudvisch in de stijl van de rest van de (3WO)familie en Café Marcella aan het Amstelveld openen met een complete make-over. Ook wordt er druk verbouwd aan Café Martinot het pizza & pita koninkrijk van broers Benamara net zoals de voorgenomen opening in mei van Café Restaurant Bar Maurits aan het Hoofddorpplein.

De Baskische chefs van Sagardi gaan ook hun Mexicaans concept Oaxaca Cuina Mexicana nog naar Amsterdamse Spuistraat gaan brengen. Dilbar brengt de Indische fusionkeuken naar het centrum (Rokin).

La Nostra Gigi gaat met een trattoria, terras en cocktailbar op oude ‘No Rules’ plek aan Heinekenplein komen. Selva, een 700 m2 rooftop restaurant met terras op de bovenste etage het nhow Amsterdam Rai opent rond de zomer. Bij Volt, aan de Ferdinand Bolstraat, zijn de druk in de verbouwing na de grote brand van vorig jaar mei en ook daar verwachten ze voor de zomer te kunnen openen.

Aan het Valeriusplein open bijna naast elkaar Jules en Juliette. Waarbij Juliette al vanaf ’s ochtends vroeg geopend is en je bij Bar Jules tot de late uurtjes kunt doorgaan. Binnenkort meer over dit leuke stel op de Buik.

Adil en Rosa, de ondernemers achter Coffee District zijn bezig met een derde vestiging, deze komt naast Le Fournil aan het Olympiaplein in Zuid.

Deze restaurant- en baropeningen vonden begin 2023 plaats

Het leeuwendeel van de eerder aangekondigde zaken is inmiddels open. Hieronder beschrijven we er 9 wat uitgebreider en nog meer dan 20 volgen daarna in het overzicht.

Lowlander Botanical Bar & Restaurant


Bij Lowlander waren ze al langer op zoek naar een plek waar ze all-out konden gaan met hun dranken (er is meer dan bier alleen) en hun visie op botanicals als drijvende kracht achter de horeca. In de locatie waar voorheen visrestaurant Stork zat hebben ze het helemaal gevonden. Met een cafe, bar en restaurant waar het eigenlijk niet uitmaakt waar je zit want je kunt toch alles overal bestellen. De Buik tipt alvast het terras voor de zomer en de lage zitjes voor de openslaande deuren en de biet wellington als gerecht. Smullen….

Gedempt Hamerkanaal 201 (Noord)

The Barleyroom

010’ers actief in 020 hebben we al gezien, tenslotte is de Buik daar zelf een voorbeeld van. Maar 030’ers in 020 nog niet echt, andersom wel want onze 3WO- ondernemers gaan daar binnenkort een eerste zaak openen. The Barleyroom is een samenwerking van twee Utrechtse bedrijven Feu en De Bierkantine, die oorspronkelijk uit Utrecht komt maar al een tijdje in Oost zat. Met The Barleyroom toveren ze een 2.0 versie van Bar Alt uit de hoed. Food en bierpairing maar dan eentje waar de bierkeuze het uitgangspunt voor het eten is.

Oranje-Vrijstaatkade 69 (Oost)

La Parole


On-pretentieus, hoogwaardige en tegelijk betaalbare klassiek Franse keuken in een fijne sfeer. La Parole is een perfect voorbeeld van de ‘Franse’ revolutie die momenteel in ‘restaurantland’ heerst. Heerlijke plek om ook gewoon even aan de bar te hangen met een mooi glas wijn.

Fikissimo

Mediterraanse glamour op de Eerste Constantijn Huygensstraat waarbij het voelt alsof je in een hip restaurant in het Milanese modedistrict bent. Hier eet je Mediterraanse fusion met een Italiaanse basis en soms een Japanse touch geserveerd door voornamelijk Italiaanse bediening. We schreven er eerder over.

Troef


Wat heerst er een lekkere sfeer in het pand van Troef waar je zit rondom de grote open keuken of aan een van de tafeltjes voor of achter. De Franse keuken van Raymond is nog vol in ontwikkeling maar belooft veel. Net zoals de wijnkaart, er kunnen meer dan 2.000 flessen in de immense wijnkast van de mannen. Het terras, bij het zijkanaal van de Amstel, belooft van de zomer zeker om the place to be te worden vlakbij het ‘Amstel’ strand. Lees onze eerste indrukken hier.

Sebastian


De klassieke Italiaanse gerechten, cocktails en compacte pizza selectie in in het interieur van het voormalige Le Coeur maakt dat Sebastian een beetje voelt als een up-market Italiaan in Manhattan. Gelukkig heeft eigenaar Joshua van Santen de eyecatcher van de gigantische pizza oven achterin het restaurant geplaatst in plaats van in de keuken beneden.

De Tros

Nee, dit is niet het clubhuis van de omroepvereniging maar een buurtcafe plus. Geweldig gedaan door het team dat ook deels Bistro Suzette aan de Lijnbaansgracht runt. Lekkere cafe sfeer, mooie wijnen en prima gerechten. No reservations en daar houden we van.

Linneausstraat 63 (Oost)

Bar Bellini


Het Italiaanse zusje van het Franse Bar Lolita zit gewoon precies tegenover haar grotere zus. De insteek is redelijk eender behalve dat het menu en de inrichting van Frans naar Italiaans zijn overgestoken. Onze verwachting is dat het bij deze zaak aan de Ferdinan Bol vooral flink (feestelijk) borrelen wordt voor de vaste bewoners van de Pijp.

Ami, Café à manger


Is de tweede Franse zaak van de Drie Wijzen uit Oost, in navolging van Le French Café. Wederom een hoekpand, deze keer met een understated 70s inrichting. Ami, Café à manger opent op woensdag 29 maart.

Eerste van der Helststraat 51 (De Pijp)

Vers geopende restaurants en bars in Amsterdam


Openingsgerecht met zeeëgel en avocado bij Até in The Dylan

Na proefdraaien tijdens de Amsterdamse Hotelnacht is de omakase van Yamazato definitief geopend. Om in de omakase sfeer te blijven, ook Ken Sushi is open en serveert naast zijn befaamde sushi ook een omakase menu in het oude pand van Geisha aan de Prins Hendrikkade. En dat terwijl de plek waar Kit zijn omakase ooit startte, in The Dylan, nu wordt ingevuld door Até, de Mexicaans-Japans-Franse chef’s table van Filip Hanlo.

Ook de Italiaanse keuken zit in de lift, naast Sebastian zie hierboven, opende ook nog Carletto, een nieuwe osteria aan de Gerard Doustraat en The Pizza Project met een tweede vestiging aan de Maasstraat in de Rivierenbuurt. Café Celia is het nieuwe co-working cafe en kleine zusje van restaurant Celia op de Nieuwendijk.

De broodrevolutie gaat ook maar door en heeft met Inbread een nieuwe aanbieder van de Japanse sando’s aan de Overtoom en Anook Bakehouse aan de Ferdinand Bol in de Pijp.

De Amsterdamse oerbrouwerij De Prael ging met een tweede brewpub open aan de Eerste van der Helststraat en ook Tap West opende een tweede vestiging met misschien wel het mooiste terras van West aan Kostverlorenkade. Tot zover het bier, ook op wijngebied zijn er continue nieuwe openingen. Zo is Bottleshop.Ams, een wijnbar met een leuke menukaart, geopend op de begane grond van het Thonetpand waar ook Undercover zit aan de Wibautstraat en is wijnbar De Wijnkaart bezig met een make-over waarmee ze eind april opnieuw openen. The Movies heeft een complete make-over gekregen, inclusief het café-restaurant.

Op koffiegebied is er nog steeds veel ontwikkeling zo opende Café Lova aan de Haarlemmerdijk, ging de tweede vestiging van Wakuli, het meest sustainable koffiemerk met een eigen koffiebar, open aan de J.P. Heijestraat in West. Er opende stiekem een kleine vestiging van Coffee and Coconuts aan de Zuidas. Bovendien kun je tegenwoordig ook een kopje koffie drinken met zicht op de flamingo’s bij Het Kleine Lokaal achter het Groote Museum van Artis in de Plantagebuurt. Europa is terug, ooit net voor Covid gestart op ‘t Hem en weer snel gesloten. Nu is de fine dining spot van de mannen achter Euro Pizza gevestigd naast hun gastro-pizza-bar. 

Net buiten de ring in Durgerdam is De Mark geopend met hulp van de mannen achter 212**, de Buik neemt daar snel een kijkje (zie hoofdfoto, door Chantel Arnts). Verder heeft de Mekanci een cafe en grill restaurant geopend aan de Kinkerstraat en opende Mondi, waar de Curaçaose keuken centraal staat een derde vestiging in Nieuw-West, in het Corendon City Hotel.

Afsluitend nog een bericht/gerucht uit Noord: de Klaproos verhuist na deze zomer naar een andere locatie, de Buik houdt je op de hoogte..

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de eerste Amsterdamse restaurantopeningen van 2023

We zijn nog geen maand onderweg in 2023, hoog tijd voor een nieuw overzicht van alle kersverse zaken die wij bij de Buik in de gaten houden.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.