De Italiaanse huiskamer van Watergraafsmeer

Bij Novi in Watergraafsmeer staan klassieke Italiaanse gerechten centraal. De Buik mocht de eerste avond dat het restaurant open was langskomen om te proeven.

29 Mei 2024 Marie-Julie Schellens

blogger Marie-Jullie heeft een achtergrond in PR en echte focus op eten. Dat ziet ze als een belangrijk verbindend element tussen mensen: eten vertelt een verhaal.

De Italiaanse huiskamer van Watergraafsmeer

Alsof je bij een vriend of vriendin op bezoek bent, maar wel eentje die een beetje kan koken. Dat is de sfeer bij Novi, een Italiaans restaurant dat net geopend is aan de Strada Mezzo (Middenweg) in Watergraafsmeer. Op het menu staan klassieke Italiaanse gerechten waar je de hele dag van kan genieten. De Buik mocht de eerste avond dat het restaurant open was langskomen om te proeven.

​Ongedwongen en zonder poespas


Het woord Novi staat volgens de restaurateurs ook wel voor het delen van een nieuwtje. Dat omschrijft wat voor plek het restaurant wil zijn – een soort huiskamer in het oostelijke deel van de stad waar je op een ongedwongen manier kan samenkomen. Novi is met zijn twee verdiepingen ruim en is daarmee ook erg geschikt voor grotere groepen.

​Uitgebreid tafelen


Het menu sluit goed aan op de sfeer. Zo worden er voornamelijk klassieke Italiaanse gerechten geserveerd met een moderne twist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een caprese burrata met een basilicum gelei of de creatieve take op een vitello met een eigenzinnige porchetta tonnato met pistache. De porchetta, traditioneel gebraden varkensvlees, viel heel erg in de smaak vanwege de luchtige saus en de grote, knapperige kappertjes.

​Primi


Bij een klassiek Italiaans menu horen natuurlijk, na de voorgerechten, de primi en secondi. Wat opviel bij de primi van Novi was dat de pasta heerlijk al dente was. We hebben genoten van de cacio e pepe bucatini, een soort dikkere spaghetti, die gemaakt was met een bisque en Hollandse garnaal. Maar, als ik één gerecht van de primi aan zou moeten raden, dan is het de vegetarische knolselderij ravioli met champignon en botersaus. Dit gerecht had een mooie balans tussen frisse en rijke smaken.

​Secondi


Het rundvlees van de bistecca Fiorentina die we voor de secondi hadden uitgekozen was erg smaakvol en mooi rood vanbinnen. Maar wie liever voor een vegetarisch gerecht gaat, zal niet teleurgesteld zijn met de melanzane. Dit ovengerecht op basis van aubergine is een echte comfort food.

De desserts zijn geheel in lijn met de rest van het menu: klassiekers zoals tiramisu en panna cotta. De panna cotta had als verrassend effect twee sauslaagjes met verschillende smaken en kleuren. De bovenste was rood op basis van aardbei, en als je dat doorbrak met je lepel kwam je bij het groene deel, een saus op basis van basilicum. Dit laatste gerecht van de avond vatte het menu van Novi goed samen: eenvoudig en klassiek Italiaans maar dan net met een twist.

​Bruisend team


Natuurlijk maakt de service een avondje helemaal compleet. Het team van Novi was vriendelijk en enthousiast. Maar het is het waard om onze serveerder specifiek extra te benoemen. Hij was ontzettend gastvrij en betrokken, nam de tijd gerechten toe te lichten, schroomde niet om creatieve (alcoholvrije) drankjes op verzoek te creëren en maakte een echt feestje van deze openingsavond. Al met al heeft Novi de juiste ingrediënten om een gezellige plek te worden in Oost.

Foto's: Jordi Sloots - The Creators Hub

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.