Wat ruim twee jaar geleden begon als een idee, is nu alweer sinds november 2019 de plek in Amsterdam waar je een goede uitsmijter kunt eten. Lavinia de Haseth Möller opende vorig jaar De Uitsmijter in de Rivierenbuurt van Amsterdam; de plek waar je snel en vooral lekker kunt eten. Hoe is Lavinia op het idee gekomen? Wat heeft de coronaperiode met haar splinternieuwe zaak gedaan? En wat onderscheidt haar concept van de andere (ei)restaurants die Amsterdam rijk is? Onze nieuwsgierigheid was gewekt en dus gingen we in gesprek met Lavinia, uiteraard onder het genot van een uitsmijter.
Wat ruim twee jaar geleden begon als een idee, is nu alweer sinds november 2019 de plek in Amsterdam waar je een goede uitsmijter kunt eten. Lavinia de Haseth Möller opende vorig jaar De Uitsmijter in de Rivierenbuurt van Amsterdam; de plek waar je snel en vooral lekker kunt eten. Hoe is Lavinia op het idee gekomen? Wat heeft de coronaperiode met haar splinternieuwe zaak gedaan? En wat onderscheidt haar concept van de andere (ei)restaurants die Amsterdam rijk is? Onze nieuwsgierigheid was gewekt en dus gingen we in gesprek met Lavinia, uiteraard onder het genot van een uitsmijter.
De Uitsmijter
De Uitsmijter, ontbijt-, brunch en lunchplek, vind je aan het Europaplein in de Rivierenbuurt van Amsterdam. Met de net nieuwe, knalgele luifels is de zaak niet te missen. Zo geel als dat de luifels zijn, is overigens ook het interieur van het restaurant, van de muren tot aan het plafond komt de eigele kleur terug. De kaart spreekt voor zich; klassieke uitsmijters met spek of specials met hummus en avocado of gerookte zalm. Geen zin in een uitsmijter? Dan kun je ook versgemaakte brownies, broodjes of een croissant bestellen. Vooral de specials zijn geïnspireerd op gerechten van over de hele wereld. Lavinia bedenkt dan ook alle gerechten zelf. Daarnaast zorgt ze ervoor dat al haar producten van hoge kwaliteit zijn; eieren van de Lindenhoff, beleg van de Franse slager op de Albert Cuyp, koffie van Common Greens en zoveel mogelijk zelf vers bereiden, zoals de hummus en al het zoets dat op de kaart staat.
Het ontstaan van de Uitsmijter

Over het idee heeft ze lang nagedacht. Het denken begon ruim twee jaar geleden al, vorig jaar vond ze deze plek en wist ze het zeker; hier opent zij haar eerste Uitsmijter restaurant. Hoe ze op het idee is gekomen? “Toen ik in Maastricht was, wilde ik snel even iets lunchen en bestelde ik een uitsmijter. Ik besefte dat er eigenlijk niet zoiets in Amsterdam was; een plek waar je snel maar echt lekker kunt eten. Daar wilde ik verandering in brengen.”
Eenmaal terug in Amsterdam is Lavinia op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Deze moest overigens wel aan veel eisen voldoen, waaronder bij werkende mensen in de buurt, een plek waar veel verkeer is en genoeg ruimte in het pand voor een open keuken. Toen ze eenmaal de locatie had gevonden en de verbouwing rond was, begon de tien dagen testfase waarin ze allemaal mensen uitnodigde om te komen eten en het menu uit te proberen. Zo wist ze zeker dat ze genoeg feedback had om eventueel de kaart nog aan te passen voor de grote opening. Zo geschiedde en opende ze in november 2019 haar deuren officieel.
Meet Lavina

Lavinia had altijd de droom van een eigen zaak, maar dat ze die al zou hebben op haar 27ste dat had ze niet verwacht. Lavinia begon haar horecacarrière in haar tussenjaar toen ze naar Cordon Bleu in Parijs ging, waar ze de beginselen van het vak leerde. Ongeacht dat ze het erg interessant vond, besloot ze toch Cultuurwetenschappen te gaan studeren in Maastricht. Tijdens haar studie bleef ze wel altijd in de horeca werken en richtte ze haar eerste bedrijf op: studentencateringbedrijf Lav & Welle Kokkerellen. Hier begon haar passie voor ondernemen en dit heeft haar doen besluiten om Entrepreneurship te gaan studeren in Amsterdam.
De Uitsmijter in tijde van corona
Dat vijf maanden na het openen van haar deuren de coronacrisis zou uitbreken had niemand kunnen voorspellen, toch heeft het voor Lavinia geen negatieve impact gehad op haar zaak. Met een hoge dosis zelfverzekerdheid hield zij haar deuren open om koffie to go te schenken en kwam haar creativiteit naar boven met Koningsdag-, Pasen- en moederdagpakketten voor de buurt. Hier plukt ze dan ook nog steeds de vruchten van en dit heeft er juist voor gezorgd dat ze over meerdere locaties is gaan nadenken in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland.
De toekomst van de Uitsmijter en van Lavina
“De Uitsmijter is een plek voor iedereen, want iedereen heeft wel een idee bij een uitsmijter. Of je nu brak bent in het weekend, in pak komt tijdens een zakenlunch of de bouwvakkers hier om de hoek, iedereen zit hier door elkaar”, vertelt Lavinia. Haar droom? In totaal nog tien Uitsmijters openen door heel Nederland, eerst nog drie in Amsterdam en daarna in andere steden zoals Rotterdam, Den Haag en Zwolle. “Daarnaast droom ik ook nog van mijn eigen (avond)restaurant, twee kroegen en een hotel dus ik heb nog wel even te gaan.” Eén ding is zeker, de uitsmijter met hummus en avocado die wij hebben mogen proeven tijdens dit gesprek, smaakt zeker naar meer.