Bij Ryo, geopend sinds afgelopen september, op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord maak je een culinaire reis langs de Aziatische keuken. Het restaurant, vernoemd naar het Japanse ryokan (gastenverblijf), combineert Japanse en Chinese invloeden tot verfijnde, moderne gerechten. Denk aan verse sushi met vis van topkwaliteit tot warme comfort gerechten. De chique en stijlvolle inrichting en creatieve cocktails maken het plaatje compleet.
Pleisterplaats

De naam Ryo is afgeleid van het woord ‘ryokan’, een traditioneel gastenverblijf langs de historische zijderoute in Japan. Deze ryokan’s werden gezien als een plek waar reizigers en nomaden samenkwamen om te ontspannen. Aan tafel deelden zij verhalen over hun avonturen. En precies dat, een culinaire reis langs de verschillende Aziatische keukens doe je bij Ryo. Naast de Japanse keuken, wordt hier ook de Chinese keuken gerepresenteerd. Traditionele klassiekers worden hier afgewisseld met modernere gerechten.
Warm, chique en pittig

De inrichting van Ryo voelt warm, stijlvol en en chique aan. We trappen af met een heerlijk frisse cocktail: de Blossom Kiss, gemaakt met lychee likeur, aardbeien puree en wodka. Daarbij verschijnt een amuse van crispy rijst met tonijn en kimchi mayonaise. Je proeft de krokante rijst en de versheid van de vis, in combinatie met een romige en pittige saus. Een heerlijke start met van het menu.
Als voorgerecht krijgen we een gigantische gestoomde oester met zwarte bonensaus (de take van Ryo op de beroemde oesters van Nam Kee) en een coquille, die is gegaard in zijn eigen schelp met wat glasnoodles en een mooi umami rijk sausje. Die wordt gevolgd door een stoommandje met zelfgemaakte gekleurde dumplings op basis van onder andere pompoen en inktvis.
Show bij Ryo

Van de Chinese kant van het menu komt een heerlijke sticky lamsrack met paprika. Een echt comfort gerecht. Het lamsvlees heeft een mooie garing en de saus met het lekker zoet en sticky.
Als tegenhanger volgt het tweede deel van het hoofdgerecht: een imposante schaal met verse sushi. Ryo is er niet vies van om een vleugje show toe te voegen aan de gerechten, en de sushi wordt geserveerd op een bed van droogijs dat zachtjes over de tafel walmt.
De sushi wordt à la minute gemaakt door een Japanse chef, die voorheen onder andere heeft gewerkt bij Harbour Club. Ze werken met luxe ingrediënten van hoge kwaliteit, zoals chutoro (een deel van de buik van de tonijn) die in je mond smelt, en wagyu, waar het eigenlijk bijna niet mis mee kan gaan. De sushi bevat een royale hoeveelheid vis van hoge kwaliteit. Enorm lekker!
Fluffy Japanse cheesecake

Als afsluiter krijgen we Japanse cheesecake met slagroom en vruchten. Licht, fluffy en precies zoet genoeg. Een heerlijke afsluiter van de avond, die we natuurlijk wel even moesten combineren met een Chai espresso martini.