De zijderoute start bij Ryo in Noord

De Buik ging langs bij het recent geopende Ryo, voor een culinaire reis langs de verschillende Aziatische keukens.

11 Nov 2025 Emmy Schoenmakers

blogger Emmy woont sinds kort in Amsterdam en heeft het als rasechte Bourgondiër maar druk met het ontdekken van alle hotspots in deze stad. Ze is vaak op de markt te vinden en gebruikt haar vrienden maar al te graag als proefkonijnen voor haar nieuwe recepten. Alhoewel ze koken voor anderen erg leuk vindt, haalt ze stiekem nog meer plezier uit buiten de deur eten.

De zijderoute start bij Ryo in Noord

Bij Ryo, geopend sinds afgelopen september, op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord maak je een culinaire reis langs de Aziatische keuken. Het restaurant, vernoemd naar het Japanse ryokan (gastenverblijf), combineert Japanse en Chinese invloeden tot verfijnde, moderne gerechten. Denk aan verse sushi met vis van topkwaliteit tot warme comfort gerechten. De chique en stijlvolle inrichting en creatieve cocktails maken het plaatje compleet.

​Pleisterplaats

De naam Ryo is afgeleid van het woord ‘ryokan’, een traditioneel gastenverblijf langs de historische zijderoute in Japan. Deze ryokan’s werden gezien als een plek waar reizigers en nomaden samenkwamen om te ontspannen. Aan tafel deelden zij verhalen over hun avonturen. En precies dat, een culinaire reis langs de verschillende Aziatische keukens doe je bij Ryo. Naast de Japanse keuken, wordt hier ook de Chinese keuken gerepresenteerd. Traditionele klassiekers worden hier afgewisseld met modernere gerechten.

​Warm, chique en pittig

De inrichting van Ryo voelt warm, stijlvol en en chique aan. We trappen af met een heerlijk frisse cocktail: de Blossom Kiss, gemaakt met lychee likeur, aardbeien puree en wodka. Daarbij verschijnt een amuse van crispy rijst met tonijn en kimchi mayonaise. Je proeft de krokante rijst en de versheid van de vis, in combinatie met een romige en pittige saus. Een heerlijke start met van het menu. 

Als voorgerecht krijgen we een gigantische gestoomde oester met zwarte bonensaus (de take van Ryo op de beroemde oesters van Nam Kee) en een coquille, die is gegaard in zijn eigen schelp met wat glasnoodles en een mooi umami rijk sausje. Die wordt gevolgd door een stoommandje met zelfgemaakte gekleurde dumplings op basis van onder andere pompoen en inktvis.

​Show bij Ryo

Van de Chinese kant van het menu komt een heerlijke sticky lamsrack met paprika. Een echt comfort gerecht. Het lamsvlees heeft een mooie garing en de saus met het lekker zoet en sticky. 

Als tegenhanger volgt het tweede deel van het hoofdgerecht: een imposante schaal met verse sushi. Ryo is er niet vies van om een vleugje show toe te voegen aan de gerechten, en de sushi wordt geserveerd op een bed van droogijs dat zachtjes over de tafel walmt. 

De sushi wordt à la minute gemaakt door een Japanse chef, die voorheen onder andere heeft gewerkt bij Harbour Club. Ze werken met luxe ingrediënten van hoge kwaliteit, zoals chutoro (een deel van de buik van de tonijn) die in je mond smelt, en wagyu, waar het eigenlijk bijna niet mis mee kan gaan. De sushi bevat een royale hoeveelheid vis van hoge kwaliteit. Enorm lekker!

​Fluffy Japanse cheesecake

Als afsluiter krijgen we Japanse cheesecake met slagroom en vruchten. Licht, fluffy en precies zoet genoeg. Een heerlijke afsluiter van de avond, die we natuurlijk wel even moesten combineren met een Chai espresso martini.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Copal: naar meer verfijnde Mexicaanse gerechten

De Buik ging langs bij het vernieuwde Copal, voormalig Colima, voor een Mexicaanse avond met verrassende, verfijnde gerechten.

De feestelijke comeback van Ron Gastrobar Oriental bij Soulkitchen

De Buik nam plaats aan tafel tijdens de try-out avond van chef Ron Blaauws take-over bij Soulkitchen van 27 oktober t/m 16 november aan de Amstelstraat.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.