Koken op open vuur, small plates, Japanse omakase, de Franse bistro; de Amsterdamse horeca heeft ‘het concept’ volledig omarmd. Nu hoeft het feit dat een zaak een concept heeft natuurlijk geen recept te zijn voor succes, maar in het geval van Nonna werkt het als een tiet. Dat leiden we tenminste af aan het feit dat dit ‘authentiek Italiaanse’ restaurant al sinds de opening avond aan avond stampvol zit. De Buik - niet vies van een avondje conceptueel dineren – ging langs, at er lekkere schelpjes en zag ook nog wat dingen die beter kunnen.
A-locatie in Oud-West met terras

Nonna zit op een echte A-locatie in Oud-West, op de hoek van de J.P. Heijestraat met de Jacob van Lennepkade. Er is een fantastisch terras, deels aan de kade, met zo’n veertig zitplekken. We kunnen ons voorstellen dat het hier op zwoele zomeravonden prima vertoeven is.
Het restaurant zelf is duidelijk met zorg ingericht. Er zijn booths om met een groepje te zitten, tafels met rood-wit geblokte kleedjes en mandflessen Chianti aan het plafond. Authentiek Italiaans? Dat absoluut niet, maar het voelt ondanks de grootte van de zaak (70+ couverts) wel knus aan en je krijgt het idee alsof de zaak er al jaren zit. Het personeel is aardig en behulpzaam, maar heeft het zwaar met de drukte waardoor we wel wat lang moeten wachten op onze gerechten.
Klassiek op de Nonna manier

Eerst proeven we de vitello tonnato, plakjes kalfsvlees met een tonijnmayonaise en gefrituurde kappertjes, en delen we een plankje met eenvoudige antipasti misti. Allebei oké in z’n soort, al vinden we het zelf lekkerder wanneer de kappertjes fris en knapperig zijn.
Wanneer de gemengde schelpjes in een bouillon van ‘nduja op tafel komen (saute ai frutti di mare) veren we op; dit is lekker. Erbij krijgen we focaccia om de saus mee op te dopen, top en erg lekker. De tafel naast ons deelt als hoofdgerecht een soortgelijk gerecht dat er nóg lekkerder uitziet (Zuppa di mare).
Het delen van gerechten wordt aangemoedigd. De porties van de primi en de secondi zijn ook dusdanig groot dat je er makkelijk met twee personen van kunt eten. Ook is er de optie om een dubbele portie te bestellen om met nog meer mensen van te eten. Gezellig vinden we dat.
Meer voor de beginner van de Italiaanse keuken

Wanneer we aan het einde van de avond op het terras nog even van onze echte Italiaanse espresso nippen, concluderen we dat eten bij Nonna onmiskenbaar een beleving is. Het is een prachtige zaak op een fantastische locatie met vriendelijk personeel en een geweldige sfeer. Maar eerlijk is eerlijk, Nonna is culinair gezien meer voor beginnende liefhebbers van de Italiaanse keuken dan voor doorgewinterde Italië-kenners die op zoek zijn naar een authentieke culinaire Italiaanse ervaring.