Een Italiaans avondje bij Nonna in Oud-West

De Buik ging langs bij Nonna in Oud-West, at er lekkere schelpjes en zag ook nog wat dingen die beter kunnen.

8 Aug 2024 De redacteuren Amsterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Amsterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Nonna

Jan Pieter Heijestraat 110, Amsterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Amsterdam West Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Een Italiaans avondje bij Nonna in Oud-West

Koken op open vuur, small plates, Japanse omakase, de Franse bistro; de Amsterdamse horeca heeft ‘het concept’ volledig omarmd. Nu hoeft het feit dat een zaak een concept heeft natuurlijk geen recept te zijn voor succes, maar in het geval van Nonna werkt het als een tiet. Dat leiden we tenminste af aan het feit dat dit ‘authentiek Italiaanse’ restaurant al sinds de opening avond aan avond stampvol zit. De Buik - niet vies van een avondje conceptueel dineren – ging langs, at er lekkere schelpjes en zag ook nog wat dingen die beter kunnen.

​A-locatie in Oud-West met terras


Nonna zit op een echte A-locatie in Oud-West, op de hoek van de J.P. Heijestraat met de Jacob van Lennepkade. Er is een fantastisch terras, deels aan de kade, met zo’n veertig zitplekken. We kunnen ons voorstellen dat het hier op zwoele zomeravonden prima vertoeven is. 

Het restaurant zelf is duidelijk met zorg ingericht. Er zijn booths om met een groepje te zitten, tafels met rood-wit geblokte kleedjes en mandflessen Chianti aan het plafond. Authentiek Italiaans? Dat absoluut niet, maar het voelt ondanks de grootte van de zaak (70+ couverts) wel knus aan en je krijgt het idee alsof de zaak er al jaren zit. Het personeel is aardig en behulpzaam, maar heeft het zwaar met de drukte waardoor we wel wat lang moeten wachten op onze gerechten.

​Klassiek op de Nonna manier


Eerst proeven we de vitello tonnato, plakjes kalfsvlees met een tonijnmayonaise en gefrituurde kappertjes, en delen we een plankje met eenvoudige antipasti misti. Allebei oké in z’n soort, al vinden we het zelf lekkerder wanneer de kappertjes fris en knapperig zijn. 

Wanneer de gemengde schelpjes in een bouillon van ‘nduja op tafel komen (saute ai frutti di mare) veren we op; dit is lekker. Erbij krijgen we focaccia om de saus mee op te dopen, top en erg lekker. De tafel naast ons deelt als hoofdgerecht een soortgelijk gerecht dat er nóg lekkerder uitziet (Zuppa di mare). 

Het delen van gerechten wordt aangemoedigd. De porties van de primi en de secondi zijn ook dusdanig groot dat je er makkelijk met twee personen van kunt eten. Ook is er de optie om een dubbele portie te bestellen om met nog meer mensen van te eten. Gezellig vinden we dat.

​Meer voor de beginner van de Italiaanse keuken


Wanneer we aan het einde van de avond op het terras nog even van onze echte Italiaanse espresso nippen, concluderen we dat eten bij Nonna onmiskenbaar een beleving is. Het is een prachtige zaak op een fantastische locatie met vriendelijk personeel en een geweldige sfeer. Maar eerlijk is eerlijk, Nonna is culinair gezien meer voor beginnende liefhebbers van de Italiaanse keuken dan voor doorgewinterde Italië-kenners die op zoek zijn naar een authentieke culinaire Italiaanse ervaring.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.