Een uitsmijter voor elke stemming: van vertrouwde klassiekers tot culinaire creaties

Bij de Uitmijter op het Europaplein in de Amsterdamse Rivierenbuurt geniet je van zowel van klassiek uitgevoerde, als meer culinaire varianten van dit gelijknamige eiergerecht.

23 Jan 2020 Junus van der Wal

blogger Junus is een Groningse Amsterdammer die altijd op zoek is naar nieuwe gerechten en recepten en daarvoor zijn inspiratie over de hele wereld zoekt, met bijzonder oog voor achterliggende verhalen en tradities. Als hij niet op een of andere manier met eten bezig is, werkt hij als arts en onderzoeker in de psychiatrie.

Een uitsmijter voor elke stemming: van vertrouwde klassiekers tot culinaire creaties

Er zijn maar weinig gerechten die zo (ogenschijnlijk) simpel, voedzaam en troostrijk lekker zijn als de uitsmijter. Klassiek gebakken met kaas en spek, als verwenontbijt bij de zaterdagkrant of als brakke brunch na een avondje stappen, maar wist je dat de uitsmijter zich ook prima leent als basis voor meer culinaire creaties? Zo bewijst het recent geopende de Uitsmijter op het Europaplein, in de Rivierenbuurt, waar je vanaf de vroege ontbijtuurtjes tot ver na de lunch kunt aanschuiven.

What’s in a name? 


Wat opvalt bij binnenkomst is dat de Uitsmijter alleen al in uitstraling zijn naam eer aan doet. Het eerste aanzicht wordt gedomineerd door witte tegeltjes en gele muren, onmiskenbaar een afspiegeling van de spiegeleieren die in de open keuken in de pan liggen. Op de bar en in de vensterbank liggen stapels met kookboeken over eieren. Het is rustig op deze regenachtige vrijdagmiddag. Aan één van de hoge tafels zit een man rustig te koffie te drinken en te werken op zijn laptop; iets later strijkt een groep vriendinnen neer aan de lange leestafel voor een late lunch. Zelf zitten we aan een tweepersoonstafel aan het raam, dat omzoomd wordt door een groene muur van (nep)mos. We worden aan onze tafel vriendelijk begroet door eigenaar Lavinia De Hasreth Möller, die met de Uitsmijter enkele maanden geleden haar eerste horecazaak opende. Haar doel: een plek creëren waar je snel en lekker kunt eten, maar waar je ook lekker kunt blijven hangen met een kop koffie, zowel in je eentje als met een groep. Een uitsmijter leent zich hier volgens haar perfect voor: snel klaar, altijd lekker en bovendien met eindeloze variatiemogelijkheden. “Je kunt heel vaak wel ergens een ei op leggen of iets onder een ei schuiven,” vertelt Lavinia, als ze ons enthousiast uitlegt hoe ze aan haar ideeën voor het wisselende menu komt.

Uitsmijters vol inspiratie 


Ideeën voor haar recepten haalt ze (letterlijk) overal vandaan. Zo staat er op de kaart een uitsmijter met rode wijnsaus, spekjes en sjalot, gebaseerd op het klassieke Franse eiergerecht oeufs en meurette (eieren gepocheerd in een sauce bourguignonne). Ook als ze niet aan het werk is, denkt ze continue na over nieuwe recepten: “Laatst maakte ik voor mezelf ramen met shiitake en meteen begon ik na te denken over hoe ik deze smaken in een uitsmijter zou kunnen verwerken.” 

Al deze inspiratie komt samen op een prettig overzichtelijke kaart. De ‘klassieke’ uitsmijters zijn spiegeleieren met vertrouwd beleg als kaas, spek en ham, maar ook avocado (inmiddels ‘klassiek’ te noemen in het hippe Amsterdam). De ‘royale’ uitsmijters zijn de wat meer culinaire creaties, te bestellen in een vegetarische, vis en vlees variant. Afhankelijk van hoe groot je trek is kun je het aantal eieren variëren. Om de maaltijd compleet te maken worden alle uitsmijter geserveerd met witte of bruine toast en een frisse salade. Voor andersoortige trek biedt de kaart trouwens ook andere (huisgemaakte!) opties, zoals granola, croissants of wisselende zoete traktaties. 

Royale uitsmijters voor de grote trek 


Onze trek is groot vandaag en dus kiezen we voor twee verschillende royale uitsmijters. De uitsmijter gebaseerd op de Franse oeufs en meurette kunnen we na de aanprijzing door Lavinia natuurlijk niet links laten liggen. De eieren worden geserveerd met een rode wijnsaus met spekblokjes, sjalot, wortel en bleekselderij. De rijke en complexe smaak van de rode wijnsaus is de grote troef van dit heerlijke gerecht en combineert vooral goed met het lopende eigeel. Misschien nog wel belangrijker: de eieren zijn perfect gebakken, het wit is gestold zonder dat het krokant is geworden en het geel loopt als we de dooier doorprikken. In de uitsmijter met vis houden de sterke smaken van gerookte makreel en zurige mierikswortel elkaar mooi in balans, daarin gebufferd door romige crème fraîche, en vergezeld door verse bladspinazie, de eeuwig geschikte metgezel van het ei.

De kracht van Lavinia’s concept ligt in de focus op de uitsmijter als vertrekpunt voor nog vele culinaire creaties, waar we zeker voor terug komen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Niet alleen het uizicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.