Een ultiem Franse ervaring bij Brasserie Margaux

Brasserie Margaux is een viering van Frankrijk, met haar rijke gerechten en heerlijke wijnen. De Buik ging langs voor een diner.

21 Feb 2024 Emmy Schoenmakers

blogger Emmy woont sinds kort in Amsterdam en heeft het als rasechte Bourgondiër maar druk met het ontdekken van alle hotspots in deze stad. Ze is vaak op de markt te vinden en gebruikt haar vrienden maar al te graag als proefkonijnen voor haar nieuwe recepten. Alhoewel ze koken voor anderen erg leuk vindt, haalt ze stiekem nog meer plezier uit buiten de deur eten.

Een ultiem Franse ervaring bij Brasserie Margaux

Afgelopen november kreeg Café Garçon een zusje, genaamd Brasserie Margaux. Deze brasserie is zoals de naam al doet vermoeden een viering van Frankrijk, met haar rijke gerechten en heerlijke wijnen. Het roodgekleurde interieur van Margaux, het porseleinen servies, het brocante bestek, de gerechten, en eigenlijk alles in deze brasserie ademt Frankrijk. Alhoewel we voor het avondeten komen, biedt Brasserie Margaux ook een lunch aan met uiteraard verschillende Franse warme gerechten.

​22.000 tegeltjes en een vintage wijnkelder


Om het restaurant zo Frans mogelijk aan te kleden is restaurant Van der Veen dat er voor Margaux in zat volledig gestript. Trots vertelt Max, de bedrijfsleider, dat alle 22.000 marmeren tegeltjes op de vloer met de hand zijn gelegd. En het resultaat is prachtig, moeten we ze nageven. 

In het restaurant kan je aanschuiven in het chique eetgedeelte, op het terras buiten, of aan de bar bij de keuken, waar je mee kan kijken met het keukenteam. Max laat ook vol trots de droogkasten naast de keuken zien, waar verschillende cuts liggen te rijpen.

 Beneden is een waanzinnige wijnkelder met prachtige vintage wijnen aangelegd met natuurlijk Chateau Margaux. Alhoewel deze collectie nog met heel veel liefde wordt aangevuld, zijn wij nu al onder de indruk.

​Dejeuner ou diner


We beginnen de avond met gegratineerde oesters met spinazie en Hollandaise saus. Terwijl we de oesters naar binnen slurpen valt ons oog op de signature dish van de menukaart, en signature dishes kunnen wij eigenlijk niet weerstaan. 

La Signature de Margaux bestaat uit een gekonfijt aardappelkrokantje met steak tartare en kaviaar. De krokante aardappel met de fijngesneden klassieke steak tartaar (naar onze smaak wellicht iets te fijn gesneden) en de ziltige toevoeging van de kaviaar is een smaakvol begin van de avond. 

Ook proberen we de brioche met foie gras en gerookte paling, tomatenchutney en foreleitjes. Een heerlijk voorgerechtje door de vette, volle smaken van de foie gras en paling, en de frisse tegenhanger van de tomatenchutney en de foreleitjes. De brioche is niet te zoet en nog zacht vanbinnen. Voor ons staat dit gerechtje met stip op nummer 1!

Zeetong met Franse frietjes


Bij het hoofdgerecht laten we ons adviseren door de bediening. Ons wordt aangeraden de gebakken zeetong te nemen. Dit is een gerecht om samen te delen en wordt geserveerd met een groene salade en Franse frietjes. Een kostbaar gerecht maar wat ons betreft zeker het geld waard.

De vis wordt met zeer veel kunde aan tafel gefileerd. De filets zijn boterzacht. Op de vis liggen knapperige kappertjes. De fles Bourgogne van Olivier Leflaive, die erbij wordt aangeraden door Max, maakt het Franse feestje compleet. En wanneer je net als wij een sucker bent voor glazen die zo dun zijn dat ze al breken als je ernaar kijkt, dan zit je bij Brasserie Margaux wel goed.

Je raadt het waarschijnlijk, maar ook de dessertkaart bestaat uit voornamelijk Franse klassiekers, zoals crème brûlée en dame blanche. Kaas van L’Amuse klinkt ons als muziek in de oren, en daarnaast nemen we een tarte tatin met karamel en roomijs. Gelukkig hebben wij voor het dessert altijd ruimte in onze tweede maag. De desserts vormen een heerlijk eind van de avond, en wij gaan rollend naar huis.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.