Na Purmerend is het voor Restaurant Fenicie nu de beurt aan Amsterdam. Vol enthousiasme brengt het restaurant de Libanese keuken naar onze hoofdstad. De Buik mocht aanwezig zijn bij de smaakvolle opening van deze tweede vestiging, die aan het drukke Kleine Gartmanplantsoen ligt, vol uitgaan en vermaak. Dat belooft wat, voor deze kersverse eetgelegenheid. Na maandenlange voorbereidingen is het nu dan eindelijk zover, en is het de eer aan zo’n zeventig genodigden om de officiële opening van Fenicie bij te wonen.
Kruidige kruiden en verre voorbereiding

Fenicië, vrij vertaald ‘land van de palmbomen’, is een regio aan de oostkust van de Middellandse Zee. In dit gebied bevindt zich een stuk van het huidige Libanon. En zeg je in de culinaire wereld Libanon, dan zeg je mazza. De Libanese versie van de tapas of antipasti en in elk Libanees restaurant op de menukaart te vinden Mazza is afgeleid van het Arabische woord ‘mazmez’ en staat voor ‘smullen en genieten'. En het allerlekkerst in combinatie met een glas smakelijke Libanese wijn. Uiteraard zijn wij enorm benieuwd naar welke mazza op de menukaart van Fenicie staan.

Voordat wij de Libanese rondreis op culinair gebied mogen beleven, is er een korte rondleiding door het geheel verbouwde pand, direct aan het Leidseplein. De inrichting oogt ruim door een enorm hoog plafond en een frisse azuurblauwe tegelwand. Authentieke Arabische en moderne details worden afgewisseld in een decor van hoge en lage tafels, industriële onderdelen, moderne zitjes en een stijlvolle bar. Een trap leidt ons naar een tussengelegen, wat meer afgesloten ruimte. Ideaal voor een privé ‘rondreis’.
Wat dit hoger gelegen gedeelte extra leuk maakt, is het zicht op de deels open keuken. Uit die keuken is het deze avond een komen en gaan van grote schalen met zalige mazza, geurige hoofdgerechten en niet te vergeten de typische Libanese desserts. Chefkok Daoudi vertelt dat er ontzettend veel verschillende kruiden worden verwerkt in de gerechten die komen uit zijn keuken. ‘“En de bereiding van bepaalde gerechten beginnen soms al één of twee dagen van te voren, zoals bij de lebna en de hummus”, vertelt hij. Dat maakt ons nog meer nieuwsgierig naar wat wij straks voorgeschoteld krijgen. “Als de drukte van de eerste weken voorbij is, staat een reis naar de Libanese hoofdstad Beiroet op de planning. Daar zal ik nieuwe inspiratie opdoen, om daarna nóg meer vanuit het échte Libanon op de menukaart in Nederland terug te laten komen”.

De magie van de mazza

Tijd om aan tafel te gaan. Wij starten de avond met verschillende kleurrijke salades en mazza, in combinatie met ovenvers en zeer luchtig Libanees platbrood. Onze favorieten in een top drie: de zogeheten tarator djej, een combinatie van gepureerde kip en (tahini) sesampasta, een pittige muhammara met granaatappel en de zeebaars marine. De combinatie van de vele kruiden waar chefkok Daoudi op doelde, proeven wij bij elkaar komen in de gerechten, en geven elke mazza een bijzondere magische smaaktwist. Een volgende gang van het Fenicie-menu volgt: warme gerechten zoals met gehakt gevulde wijnbladeren, oftewel warak enab en hummus bl lahmeh, een combinatie van hummus met gestoofd lamsvlees. Verrukkelijk!
Zalige zoetigheid

Het hoofdgerecht bestaat uit een ontzettend malse bon filet met fasolia bonen, welke in onze ogen ook niet zou misstaan op een menukaart van elk ander, niet specifiek Libanees, hoogwaardig restaurant. Het dessert brengt ons daarentegen wel weer dichter naar het Midden-Oosten. Baklava gevuld met dadels en het mierzoete knafeh, gemaakt van fijn deeg, kaas en rozenwater doet ons Libanees eet-avontuur afsluiten. De vele smakelijke gangen hebben ons een hele avond zoet gehouden, en tezamen met de tiptop ogende crew, die elkaar de komende tijd nog beter zal gaan vinden, doen de beloftes van Fenicie - schoonheid, kwaliteit, kracht en waardigheid - eer aan.
Fenicie brengt je door een mooie, verrassende culinaire rondreis vanuit hartje Amsterdam naar de wereld van Cuisine Libanaise.