Het is en blijft een vete tussen Amsterdam en Rotterdam: wie heeft de mooiste skyline? Daar krijg je in dit artikel geen antwoord op. Wel een beter idee waarom je naar de Zuidas moet afreizen, of beter gezegd opstijgen, want op de 19e verdieping van het INNSiDE hotel zit sinds oktober ‘23 restaurant en cocktailbar “Hasta La Vista, Baby!”.
Enjoy the vista

Alleen al door de naam krijg je zin om hierheen te gaan. Goede zin. Want tegen een imposante cocktailbar met een ‘casual fine dining Spanish experience’, zeggen wij natuurlijk geen nee.
*Ping* De liftdeuren gaan open en een golf van genoegen komt je tegemoet. We worden ontvangen door de Engels sprekende gastvrouw, wat ons meteen in het buitenland doet wanen. Snel worden we weer met beide benen op de grond gezet.
We nemen plaats aan een hoge tafel bij het raam, wat overigens voor het overgrote deel van het restaurant het geval is, met (naar het schijnt) een imposant uitzicht over Amsterdam. Op deze donkere herfstavond zien we enkel het geschitter van flikkerende lichtjes en lampjes, in de zomer zal dit uitzicht des te mooier zijn.
Tapas modernas

Bij Hasta La Vista, Baby! gaan alle internationale invloeden in elkaar over. Dat geldt ten eerste voor het internationaal georiënteerde personeel, en ten tweede voor de menukaart. We maken een uitstapje naar de Portugese en Spaanse keuken en ontvangen een fine dining tapasmenu.
Dit menu is opgedeeld in tapas van verschillende formaten, waardoor je alle gerechten lekker met elkaar kan delen. En dat is maar goed ook, want dat is juist de bedoeling. Ze houden er bij Hasta La Vista, Baby! van om sommige gerechten bij jou aan tafel af te maken, dat zorgt voor persoonlijk contact en de juiste finishing touch.
Fish from the garden

Een schot in de roos waren de Sardines à la Escabeche. De uit Portugal afkomstige chef-kok Maggy heeft als doel de Nederlander meer internationale smaken en gerechten te laten proeven. Door de sardines als haringen te serveren overtuigt ze haar gasten ervan om een sprong in het Portugese diepe te wagen. Voor het spreekwoord “wat de boer niet kent” is in dit geval geen ruimte. De crème van wortel, ui en azijn met pan cristal daarbij maakte het gerechtje af.
Daarnaast kregen we de Green Bean Fries geserveerd, of hoe Maggy het noemt: “little fish from the garden". Een typisch traditionele snack uit Portugal waarbij boontjes à la tempura worden geserveerd met aioli en een pesto van groene kruiden. Een leuk feitje is dat deze manier van bereiden zijn oorsprong vindt in Portugal, en dus niet in Japan wat heel veel mensen denken.
Oma's gerecht

Nog zo’n typisch gerecht uit het zuiden is Bacalhau à Brás, gezouten en gedroogde kabeljauw met paprika, eidooier en krokante aardappel. Ja, onder die berg krokantjes vind je een zee aan overheerlijke smaken die elkaar perfect aanvullen. Het gerecht is compleet door het verhaal wat Maggy aan ons vertelt, hoe zij zaterdagen achter elkaar spendeerde in de keuken van haar oma. Na jarenlang te hebben meegekeken over grootmoeders schouder, mag zij nu dit gerecht naar eigen hand zetten in haar keuken.
Internationale allure

We toppen de avond af met een dulce, in dit geval Dark Chocolate Forest. Wederom een verwijzing naar Portugal, waar deze taart zo’n beetje op elke hoek van de straat te verkrijgen is. De interpretatie van de koks is letterlijk ‘een bos’: brokken chocoladecake lijkend op aarde met daarbij vruchten en sorbetijs als zoete tegenhanger. En wie goed kijkt, ziet gepofte maïs en groene garnering die het gerecht letterlijk tot leven doet brengen alsof je in het bos bent. Een knipoog naar dat je het leven niet te serieus moet nemen.
Mondaine op de Zuidas
Doordat je je in een hotelbar en -restaurant begeeft, heb je meteen een mondaine gevoel. We zijn op de Zuidas, dat zorgt ervoor dat er veel internationale gasten zijn. Maar ook door de manier waarop de ruimte is aangekleed wordt dit gevoel benadrukt. Torenhoge plafonds, een gigantische wand aan drank bij de cocktailbar en de open keuken waaraan je kan plaatsnemen voor het diner.
Er is veel reuring en bedrijvigheid, maar door de slimme opzet heb je hier nauwelijks last van. Sterker nog, dat hoort bij een locatie als deze. Het interieur is opvallend met rood-roze tinten, fluwelen stoffen en accenten van goud. Het doet ons een beetje denken aan Great Gatsby meets Funky Disco. Dat is wat je wil op een avondje uit.