Aan de rand van de stad, in een oude fabriek op Cruquiuseiland, zit een Italiaan die de moeite waard is om voor om te fietsen. La Contessa verrast met royale porties, pure smaken en een gastvrije sfeer. En ook parkeren is hier geen probleem.
Aan de rand van de stad, in een oude fabriek op Cruquiuseiland, zit een Italiaan die de moeite waard is om voor om te fietsen. La Contessa verrast met royale porties, pure smaken en een gastvrije sfeer. En ook parkeren is hier geen probleem.
La Contessa bevindt zich in het markante voormalige pompengebouw van NV Oliefabrieken Insulinde, temidden van een nieuwe woonwijk waar het nog opvallend rustig is. Binnen is plek voor meer dan honderd gasten. Buiten net zo veel. Toch voelt de zaak warm, intiem en verzorgd. De tafels zijn strak witgedekt en de wijnglazen mooi gepoleerd. We treffen hier een klassiek Italiaans restaurant aan: royaal, druk, levendig. Voor een drie-gangendiner betaal je net wat meer, maar de porties zijn gul. Een verademing vergeleken bij alle miniporties die je vaak op je bord krijgt. Bovendien wordt alles vers bereid en die kwaliteit proef je terug.
We worden ontvangen door de nieuwe bedrijfsleider Marco Spina. Hij verkocht onlangs zijn eigen restaurant PepeNero, ooit door Italië magazine uitgeroepen tot beste Italiaanse restaurant van Nederland. Nu zet hij zijn ervaring en oog voor detail in bij La Contessa. Hij loopt zichtbaar rond, kent de gasten en houdt alles in de gaten. Een gastheer in de klassieke zin van het woord. Even later spreken we eigenaar en aandeelhouder Hans Festen. Hij vertelt dat La Contessa al ruim vier jaar bestaat, ‘maar veel Amsterdammers weten het nog niet goed te vinden’. Op de woensdagavond dat wij hier zitten merken we daar niets van. Het is er nagenoeg vol. Je voelt dat hier hard gewerkt wordt om de gast in de watten te leggen. En het eten is echt goed.
De menukaart is uitgebreid: antipasti, pasta’s, pizza’s, vlees, vis. Veel keuze, maar het blijft overzichtelijk. We beginnen met twee cocktails. Goed gemaakt en precies wat je wilt om de avond rustig op gang te brengen.
Daarna volgen de voorgerechten. De burrata met Parmaham en truffel is romig, vers en royaal. De tonijntartaar met burrata-crème en limoen is fris en zacht van structuur.
We delen daarna de mosselen in een saus van tomaat, witte wijn en peperoncino. Een aanrader. Vol smaak, veel saus, perfect om brood in te dopen. De gerechten laten zien waar La Contessa voor staat: klassieke recepten, goed uitgevoerd, zonder poespas.
De ravioli met pompoen en een walnotencrèmesaus is vol en hartig, een fijne herfstige combinatie. De pasta met truffel wordt geserveerd in een boter-roomsaus. De smaak is goed, maar de saus is voor mij wat zwaar en de pasta had wellicht iets minder lang mogen koken. Zeker geen misser, maar misschien een puntje voor de keuken.
We sluiten af met tiramisù. Klassiek, luchtig, precies de goede balans tussen koffie en room. Een gerecht dat je standaard op de kaart verwacht, maar minder vaak zó goed wordt gemaakt.
La Contessa is kortom een Italiaan waar je uit eten gaat als je zin hebt in goed Italiaans, vers en royaal eten. De bediening is vriendelijk, de bedrijfsleider en eigenaar zijn zichtbaar betrokken en de sfeer is warm en gemoedelijk. Het is een stukje fietsen vanuit de binnenstad – zo’n twintig minuten – maar dat ritje is het waard.
Ook de bloggers van de Buik van Amsterdam hebben hun eigen favoriete nieuwkomer van 2025. De komende weken publiceren we de favoriet van een blogger.
Sinds kort heeft restaurant Heemelrijck vol Hollandse glorie en familiare gezelligheid een nieuwe vestiging geopend op de Lijnbaansgracht.
Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Footnote Coffee.
Geniet van de volgende voordelen: