In hartje Jordaan, op de Tweede Tuindwarsstraat, vind je Italië op zijn best. Bij La Fiorita eet je Italiaans, maar met een creatieve invulling van zowel de sommelier als de chef Thor Lunstroo. Voor de Buik was het laatste bezoek alweer een tijdje geleden, dus was het hoog tijd om weer te gaan proeven. We kwamen erachter dat het hier niet alleen maar Italiaans is wat de klok slaat. Wijnuitstapjes, mits voldoende kwalitatief, naar de buren zijn hier toegestaan.
Italië op zijn best
Zodra je bij La Fiorita binnenstapt ervaar je het direct: dit is hoe uit eten in Italië is. Van jong tot oud, families, groepen vrienden en dates, iedereen waant zich hier, in de Amsterdamse Jordaan, eigenlijk een beetje in Italië.
De warme kleuren, levendige muziek en heerlijke geuren brengen de essentie van land onmiddellijk tot leven. Met ons tafeltje pal voor de grote open keuken zitten we met onze neus boven op de handelingen van de chef.
Creatieve antipasti

Zoals het hoort start de avond, met een goed glas bubbels, sowieso een specialiteit van dit restaurant, met brood met kikkererwtenpuree en olijfolie. Van donderdag tot en met zaterdag serveert La Fiorita uitsluitend het menu dello chef, met of zonder primi.
De andere dagen is ook à-la-carte mogelijk. Voor ons uiteraard geen moeilijke keuze, wij gaan all the way.
Al snel werd de gehele tafel vol heerlijke gerechten gezet. Bij de antipasti viel vooral op dat je je hier geen zorgen hoeft te maken over de vitaminen en vezels. Van de acht kleine hapjes waren er maar liefst zes met groenten.
Waarbij de geroosterde pompoen met kastanje, bloemkool uit de oven met ansjovismousse en de burrata met krokante boerenkool en amandel onze favorieten waren.
Primi en secondi piatti

Opvallend was dat er veel tafels dubbel geboekt waren, zodat het zelfs tot laat op de avond druk en gezellig bleef. Na het genieten van onze antipasti werden we verrast met een primi in de vorm van een romige risotto calamari perfect gegaard en bereid in een bisque van langoustines.
Heerlijke zachte smaken en allesbehalve saai. Na een korte pauze volgden nog twee secondi: een entrecote en shortrib plus een assortiment van drie soorten erg mals varkensvlees: porcetta, varkensnek en lende.
Wijnkaart voor gevorderden

Bij La Fiorita mag je de wijnkaart en kelder niet overslaan. Los van het eyecatching element van de kelder met de prachtig houten deuren is er, natuurlijk, een fijn assortiment Italiaanse wijnen.
Maar heel bijzonder: ook een groot assortiment aan Champagnes en Bourgognes. Echt buitencategorie. We lieten ons Italiaans verrassen met een Rosso di Montalcino van Piancornelle uit Toscane: een vrij stevige rode wijn, met fijne tannines en daardoor niet te overheersend, perfect bij al onze hoofdgerechten.
Zoet of hartig na?

We sloten de avond af met een dilemma: gaan we voor een zoet dessert of kiezen we voor kaas? Bij La Fiorita vonden ze dit echter geen moeilijke keuze en al snel kwam er een kaasplank én drie kleine desserts de keuken uit gerold.
Tiramisu, profiteroles met karamel en warme chocoladesaus en een merengue met limoen crème. Die laatste, bijna elastische, merengue was een voltreffer en voor de Buik het perfecte einde van de fijne Italiaanse avond.