Mata Hari: ziel van de Frans-Europese keuken met vernieuwde Aziatische toets

Warmte en huiselijkheid smelten samen met elegantie en verfijning bij Mata Hari. De Buik ging langs om dit samen met de Frans-Europese keuken te testen.

31 Jan 2024 Melissa Rosiers

blogger Melissa is een Vlaamse arts/coach en heeft haar hart verloren aan Amsterdam en smaakvol eten. Ze houdt van het experimenteren in de keuken en restaurants.

Mata Hari: ziel van de Frans-Europese keuken met vernieuwde Aziatische toets

Warm, elegant en comfortabel fijnproeven bij Mata Hari. In dit restaurant op de Wallen vind je passie en ziel van de Franse-Europese keuken in een nieuw jasje.

​Een ontsnapping aan de alledaagse realiteit


Een zomergevoel, midden in de winter. Wij worden meteen ontvangen bij de bar. Beneden kan je borrelen en als je dat wenst, ook dineren. We werden naar boven begeleid via een karakteristieke trap die een blik werpt op de sierlijke lampen.

Boven kan je in alle rust warm en verfijnd dineren. We krijgen een met linnen en kaarslicht bedekte tafel met uitzicht op buiten. De stijl is Art Deco/Art Nouveau. Aards getinte muren en divers groen herinneren ons aan zonnige dagen.

​Huiselijk, warm, elegant en comfortabel


Een huiselijk, warm, elegant én comfortabel gevoel. De sierlijke lampen geven een zomerse lichtheid, in hartje winter. Het kaarslicht op de tafel geeft ons het gevoel van romantiek en intieme luxe.

We proefden diverse amuses waaronder de uiterst luchtige ciabatta ‘’on steroids’ met ‘’beurre noisette’’ en de huisgemaakte Fiore kroketjes, die ons het meest bij blijven.

​Dagverse vis, maar ook creatief vegetarisch


Als voorgerecht aten we Crudo van Hamachi met dashi bouillon, rettich, rammenas en Oost-Indische kers. Een perfecte combinatie in smaak van umami, fris en zoet.

Als vegetariër ben je hier ook op je plek, het voorgerecht betreft heirloom van wortelen met hazelnoot, gelegen in een bedje van karnemelk en kruidenolie.

’I was not content at home, I wanted to live like a colourful butterfly in the sun Mata Hari

​Herinnering aan lievelingsgerecht


‘’A colourful butterfly’’ op je bord. De gevarieerde kleuren en smaken creëerden voor ons het gevoel van een vlinder die doorheen tijd en ruimte fladdert. We proefden Noordse kabeljauw en Nederlandse garnalen gedompeld in een opgeschuimde ‘’beurre blanc’’.

Als vegetarische optie kregen we een bloemkool steak met geroosterde zaden, sabayon au poivre en zwarte linzen. Dit hoofdgerecht deed me denken aan één van mijn lievelingsgerechten in mijn vroege jaren.

Bij elk gerecht mochten we proeven van een selectie van verfijnde wijnen, passend bij de gerechten. De wijnen die ons het meest bij aanspraken zijn twee witte wijnen namelijk de ‘’Nanclares 2022, Rueda, Javier Sanz’’ met een frisfruitige en bloemige smaak. Ook de ‘’Luna Catarrato, Chardonnay 2022’’ mocht ons verrassen met een smaaksensatie van citroengras en mineralen.

​Softijs met extra vierge olijfolie en zoutzoete crumble


Als afsluiter aten we een trio van dessert. Dat maakte onze avond compleet. Het meest verrassende dessert was softijs geserveerd met extra vierge olijfolie met een topping van zoutzoete crumble. Deze smaaksensatie en combinatie was nieuw voor ons. We waren meteen verkocht. Dit was voor ons dan ook een topafsluiter van de avond.

We proefden een tweede dessert met chocolade crème, biscuit en konfijt van kumquat. Een welbekende gouden combinatie. Het laatste dessert blijft ons niet erg bij. Iets met Madeleine koekjes én, wat was het ook weer? Oh ja, boter!

Rondom ons zaten voornamelijk Amsterdammers, van diverse leeftijden. Het gaf het gevoel van thuiskomen, op de Wallen. De mede-eigenaren en chef geven ons gedurende de avond een warm gevoel. Met één van de mede-eigenaren hadden we een culinair gesprek, ook de chef konden we nog benaderen om het vragen van zijn inspiratie.

​Mata Hari als bestemming


Mata Hari is geen plaats maar een bestemming. Warmte en huiselijkheid smelten samen met elegantie en verfijning. Geniet van de Frans-Europese keuken met Aziatische kleuren.

Ervaar een warm huiselijk gevoel, waarbij het zomergevoel altijd aanwezig is. Laat je onderdompelen in een authentiek romantisch restaurant. Geniet van de met zorg samengestelde wijnkaart. Het terras konden we helaas nog niet uitproberen, maar over enkele maanden staan we er weer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

10 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.