Zo’n vier jaar geleden openden Myrthe Slok met haar twee broers hun Otemba Ramen aan de Kinkerstraat. Met het idee om een gehele serie zaken uit te rollen in hun achterhoofd, fietsten ze in 2023 een rondje door Amsterdam op zoek naar hoekpanden. Een ietwat ondeugend briefje met de woorden: ‘wij zijn erg geïnteresseerd in jullie pand, staan jullie open voor een gesprek?’ belandde op de mat van het voormalige Geflipt aan de van Wou en het gesprek volgde.
Dit jaar draait Otemba Gyoza haar eerste zomer in het hoekpand op de Van Woustraat – inclusief zonovergoten terras – waar iedereen welkom is om aan te schuiven.
Fijne drankjes

Hoewel gyoza’s inderdaad een groot deel van het menu confisqueren, stopt het daar niet. Neem het Otemba blondbier in samenwerking met het bier van de Rotterdamse Brouwerij Noordt bijvoorbeeld.
Maar ook de White Negroni op basis van yuzu gin, die geparfumeerd is door vlierbloesem extract, is een uitstekende keuze wanneer je je op het zonnige hoekterras begeeft. Het is een speelse variant op de traditionele Negroni: fris en doordrenkt met tonen van citrus.
Oost en West

En dan hebben we het nog niet eens over het foodmenu gehad. De eetkaart staat namelijk bol van de bijzondere Aziatische bites, mét Westerse twist die centraal staat bij Otemba. Zo is de toast met vulling van langoustine en krab een waar ziltig zee spektakel, inclusief pittige mayonaise. Kies hiernaast bijvoorbeeld voor een frisse komkommersalade met furikake, of ceviche van zalm met Tigré de leche.
Een lange zit of een vluchtig biertje

Het Aziatisch-westerse menu kwam tot stand door het combineren van de inzichten van twee kenners van de respectievelijke keukens en biedt voor ieder wat wils. Al wordt de vriendelijkheid van het restaurant niet enkel veroorzaakt door het menu. Wanneer we Bas, de jongste van het Slok-trio achter de Otemba zaken, vragen wat voor gasten er zoal aanschuiven, antwoordt hij: “Mensen die even blijven plakken, marktlui, buurtbewoners en passanten, van alles wat eigenlijk”.
Zijn antwoord wordt meteen kracht bijgezet door de vriendelijke buurman die aanschuift voor een pilsje. En ook treffen we de moeder van de horecaondernemers aan de bar, op het plekje dat ze iedere donderdag schijnt te bezetten voor een kopje koffie.
Gyoza's en meer

Na het praatje, zetten we ons diner voort met hetgeen waar we eigenlijk al sinds onze aankomst naar uitkeken: de gyoza, in al haar hoedanigheid. Zo passeert de ‘special gyoza’, gevuld met rokerig varkensvlees en friszure prei, omringd door een ponzu, truffel bouillon. Een soort oer-Hollandse variant van de Aziatische hap.
Of onze favoriet, de Yokohama soaked gyoza, met romige hoisin five spice saus, waarin de tonen van venkel en sesam duidelijk naar voren komen. Sla vooral ook de klassieke otemba gyoza niet over, die door de yuzu topping bijna iets weg heeft van ‘pollo al limone’.
De kaart laat het toe, net zoals het terras, de eigenaren en medewerkers van Otemba: het gestileerde rode pand dat grenst aan de
Albert Cuyp
nodigt je uit om lekker lang te blijven plakken. Diezelfde eigenaren dromen ervan om in de toekomst een nachtclub, of zelfs een hostel toe te voegen aan de Otemba familie. Voor nu ben je in ieder geval welkom om jouw bezoek aan de Gyoza zaak tot in de late uurtjes voort te zetten. En geloof ons, dat wil je.