Pepito is recent geopend in Oud-West. Dit Spaanse restaurant staat nu al bekend om Pepito de ternera, wat onbeleefd gezegd: de chilly cheese steak van Spanje. Alles is er tot in de puntjes uitgedacht en een fijne aanvulling op de buurt.
Pepito is recent geopend in Oud-West. Dit Spaanse restaurant staat nu al bekend om Pepito de ternera, wat onbeleefd gezegd: de chilly cheese steak van Spanje. Alles is er tot in de puntjes uitgedacht en een fijne aanvulling op de buurt.
Een broeierige avond midden in Amsterdam Oud-West. Op een hoek aan het pleintje aan het begin van de Bosboom Toussaintstraat is recent Pepito geopend. De kersverse zaak maakt gelijk een gastvrije indruk met houten barrels voor de deur en gezellige mensen die in de ramen zitten te borrelen. Het is het Spaanse restaurant dat nog miste in dit stukje Amsterdam.
Na een vriendelijk onthaal van mede-eigenaar Manuel Broekman en vrolijke bediening nemen wij plaats aan de bar.
Het restaurant is slim ingedeeld, waarin de authentieke bar vloeiend overloopt in de houten tafels met zitjes in de vensterbanken. Vanuit de bar kun je de open keuken in kijken en waarna je je kunt verheugen op de gerechten die opgediend gaan worden. Het restaurant is sfeervol ingericht met een mix tussen hippe elementen en originele Spaanse meubels.
De houten stoeltjes in combinatie met de tegeltjesmuur, waar de menu kaart op geschreven staat, zorgt ervoor dat je je waant in een klein dorp in Spanje. Manuel neemt ons gelijk even mee naar het toilet: ‘Hier ben ik echt trots op’, vertelt hij lachend, ‘we hebben hier een ouderwets behangetje opgehangen zodat het lijkt alsof je een authentieke Spaanse wc bezoekt’. Alles is tot in de puntjes uitgedacht en we worden nieuwsgierig naar het eten.
De zon begint onder te gaan en het restaurant is inmiddels vol gestroomd. Het publiek is een goede mix tussen jong, oud, inwoners van Amsterdam en een enkele toerist. Eigenaren Manuel en Tijn wilde een laagdrempelige sfeer creëren, ‘Een bar waar je de hele avond binnen kan lopen, de hele avond drankjes kan drinken maar waar ook de keuken tot elf uur in de avond geopend is en waar je kan door eten nadat je honger allang gestild is.’
Nu de zon onder is gegaan wordt de sfeer nog beter, de gouden elementen in het interieur en het zachte, warme licht zorgen ervoor dat de gezelligheid toe neemt.
De menukaart is veelzijdig en blijkt een variatie te zijn van gerechten door heel Spanje. Manuel vertelt: ‘Toen we bedachten dat we een Spaans restaurant wilden starten, zijn we naar Spanje gegaan. Van Madrid naar Barcelona en van Valencia naar Ibiza, alles moesten we proeven zodat wij alleen maar de lekkerste en meest authentieke gerechten uit de bodega’s hier op de kaart zouden hebben’.
En dat is gelukt. De avond begint al goed, gefrituurde artisjok met knoflook en gezouten ansjovis in een badje van olijfolie. Beide zeer vol van smaak. De eerste gerechtjes worden al snel opgevolgd door de gamba’s in knoflook en olie, echt mijn favoriet. De gamba’s zijn enorm en de krachtige knoflook maakt het gerecht helemaal af.
Van Spaans eten krijg ik moeilijk genoeg dus het proeven ging nog even door, nippend aan een glaasje cava. De chorizoballetjes in tomatensaus geven net even een pitje aan het gerecht, anders dan gewone Spaanse gehaktballetjes. Dan volgt het pronkstuk van de avond; ‘Pepito de ternera’. Een hard broodje met knoflook en biefstuk, zeg maar de Philly Steak Sandwich van Spanje.
Manuel vertelt: ‘ik wilde iets op de kaart waar mensen voor terug komen, dat ze nergens anders kunnen eten. Dit is zo’n broodje waar het water van in je mond loopt.’ Hij vertelt dat in de korte tijd dat Pepito open is, er nu al mensen teruggekomen voor dit gerecht. Dat verhoogt onze verwachtingen behoorlijk!
De combinatie van het harde stokbroodje met de sterke knoflooksmaak en de zachte biefstuk met zoutvlokken maakte dat je hier nog een portie van zou willen bestellen. Mocht je op een glutenvrij dieet zijn, dan is misschien de Lomo de ternera een leuk alternatief. Een malse rumpsteak in een saus van Pedro Ximinez, de zoete donkere sherry, dat perfect combineert met het vlees.
Tijd voor de toetjes. De desserts zijn bedacht door een Spaanse chef die de lekkerste desserts uit heel Spanje naar Nederland heeft gehaald. De ‘Crema Catalana’, die je overal in Catalonie kunt eten, werd als eerste geproefd. Deze was perfect gebalanceerd en niet te zoet.
De churros uit Madrid, waar geen chocolade op zit maar in zit, ik herhaal, er zit chocolade ín de churros! Samen met de tarte de queso del Pais Vasco, een soort cheesecake uit Noord-Spanje waren dit mijn favorieten. Alles is goed op smaak, met een goede balans van de suikers dus zeker niet te zoet.
Je proeft dat er bij Pepito over elk gerecht goed is nagedacht. Zo heeft Amsterdam er weer een adres bij waar je goed Spaans kunt eten zonder het vliegtuig te pakken.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.
Bij Bar Rouge staat de kaart vol met sushi, taco's en achteraf een Red Lips-dessert. Dit wordt gecombineerd met sensuele shows en een DJ voor een avond uit.
Geniet van de volgende voordelen: