Wat begon als een ‘uit de kluiten gewassen koffietentje’ twee jaar geleden, is uitgegroeid tot een brunch-icoon in Amsterdam. De cinnamon buns van Public Space Bakery zijn bij veel Amsterdamse zaken te krijgen en in hun eigen restaurant is elk gerecht een nieuwe ontdekking. Maak kennis met de mannen van Public Space.
Jacco Verburg, David Gillies, Michael Kempff en Menno de Geest wonen allemaal in Amsterdam-Noord en werkten in verschillende branches, maar allemaal vanuit koffiezaakjes. Ze waren het zat om altijd op de pont te moeten stappen en dachten: waarom beginnen we niet onze eigen zaak? Een jaar lang brainstormden ze en reisden ze naar Los Angeles om inspiratie op te doen. Dat deden ze bij de stoere koffiezaken LA Destroyer en Blue Barrel, waar ze werken met puur en lokaal eten.

In juli 2018 startten ze als koffiezaak, maar behalve goede koffie wilden ze meer kunnen bieden. “We gingen steeds meer richting restaurant. Ook daarvoor was LA een grote inspiratiebron. We willen laten zien dat brunch en lunch ook culinair hoogstaande maaltijden kunnen zijn”, vertelt Verburg. Net als de zaken in LA, werkt het viertal met lokale ingrediënten. Verburg: “We werken samen met een nieuwe boer uit Weesp. Hij bewerkt het eten zo min mogelijk en kijkt wat de natuur van zichzelf kan brengen.”
Bakkerij, restaurant en lounge

Public Space bestaat uit de bakkerij en het restaurant. Uit de bakkerij komen dagelijks heerlijke zoetigheden, zoals de kardemom en cinnamon bun. Verder wisselt het assortiment elke dag, “maar net waar de bakker zin in heeft”. Wel staat Public Space ook bekend om haar lichte cheesecake: de Basque cheesecake komt uit Spanje en is bloemloos. Omdat er geen bloem gebruikt wordt, is hij lichter om te eten dan bijvoorbeeld de New York cheesecake. Ook kunnen gasten cookie dough halen bij Public Space. “Zo heb je versgebakken koekjes, maar zonder de zooi van het maken van het deeg”, zegt Verburg vrolijk.
‘De gerechten moeten zorgen voor een automatische break: je klapt je laptop even dicht om te gaan genieten’ Jacco Verburg
“Het restaurant bestaat uit drie elementen, als je kijkt naar het design. De lounge is bedoeld om te relaxen en te genieten van goede koffie”, aldus Verburg. Die koffie komt trouwens in twee soorten: de standaard koffie is chocolade-noot-achtig. Er is ook een fruitigere koffie en twee soorten filterkoffie. “Naast de lounge hebben we de tafeltjes voor de brunch en lunch en er is de community tafel, met twee grote bomen erin in het hoge deel van het pand. Dit is vooral bedoeld om te flexwerken. Wat we belangrijk vinden, is dat de gerechten dusdanig van kwaliteit zijn, dat als ze worden voorgeschoteld, de gast zijn laptop er even voor dichtklapt om te gaan genieten.”
Ontdekken
Ook vertelt Verburg dat ze het belangrijk vinden dat het eten goed vult en dat de gerechten een ontdekking moeten zijn. Vaak doen ze dat door het gerecht te verstoppen onder greens, bijvoorbeeld een salade. “Zodra je met je bestek aan de haal gaat, zie je alle elementen. In die zin is elk gerecht een verrassing.” Verder staat er altijd een zoet gerecht, een vleesgerecht en een vegan gerecht op de kaart. “Momenteel maken we een gerecht van varkensvlees om het populairder te maken. We hebben een pork tenderloin met huisgemaakte gefermenteerde frambozenketchup, andijvie, geroosterde hazelnoot en gepekelde kruisbessen.
Public Bakery is geopend van woensdag tot en met zondag van 09:00-17:00.