Veel wijn en lekker eten, dat is wat de mannen achter Oocker voor ogen hadden toen ze eind 2022 de deuren openden op een hoek van het Frederiksplein. Inmiddels is Oocker een van de leukste plekken in de stad om zomaar even binnen te lopen voor een goed glas wijn. Maar wees gewaarschuwd de kans is alleen groot dat het daar niet bij blijft.
Even een glaasje vooraf doen

Rondom de Utrechtsestraat wemelt het tegenwoordig van de toprestaurants. Kijk Michelin er maar op na; een groot deel van de Amsterdamse sterrententen ligt op loopafstand van het Frederiksplein. Stel nou dat je bij een van die restaurants een reservering hebt voor de late shift en je van tevoren alvast ergens een goed glas wijn wilt drinken. Een plek waar je gewoon even binnen kunt wippen, zonder te reserveren. Waar je eventueel alvast een klein hapje kunt bestellen (en nog een en nog een), waar je na een glas weer op kunt stappen of juist kunt blijven hangen als je daar zin in hebt. Zo’n plek waar je aan kunt schuiven aan de bar en waar ze je herkennen als je nog eens terugkomt. Nou, waar ga je dan heen? Op die vraag is ons antwoord volmondig: naar Oocker natuurlijk!
Een aanwinst voor de buurt
Precies vanuit dat gemis is Oocker ontstaan, vertelt eigenaar Tim Meyer Viol, eerder werkzaam als bedrijfsleider en sommelier bij Shiraz, The Lobby Fizeau en Gebroeders Hartering. Van Wout Jans van Zoldering* krijgt hij de tip dat er om de hoek een pand leeg staat, dat zich prima leent voor zijn grote droom: een resto-bar waarin wijn net zo belangrijk is als eten. Tim en zakenpartner Niels van der Werf, die eerder samenwerkten bij Shiraz, nemen een kijkje en zijn direct verkocht. Niet lang daarna is Oocker, genoemd naar de kleur van de tegels op de gevel, een feit.
Wijn centraal: meer dan 350 wijnen per glas
Er zijn veel dingen erg sympathiek aan Oocker. Allereerst dus al het feit dat je je niet druk hoeft te maken over een reservering, er is eigenlijk altijd plek. Zowel binnen in de gezellig ingerichte zaak (inderdaad, veel oker) als buiten op het terras of onze favoriet: direct aan de bar. Daarnaast maakt Tim (bijna) alles van de meer dan 350 wijnen tellende wijnkaart met liefde voor je open, ook als je maar een glas bestelt, en werkt hij met een vaste opslag per fles. Tel daarbij op dat de wijnkaart voor een groot deel bestaat uit bijzondere wijnen waar je als gewone consument niet zomaar aan kunt komen. Dit alles maakt het dé perfecte plek voor verwende wijnliefhebbers zoals ondergetekende die het maar lastig vinden om te moeten kiezen tussen die ene riesling van die ene geweldige producent, ‘gewoon’ een decadent lekkere witte Bourgogne of toch maar weer eens iets wat je nog niet kent. Het kan namelijk allemaal!
Mediterrane invloeden in de keuken

Mocht je later op de avond nou geen reservering bij een sterrentent hebben, geen paniek. Een blik op de menukaart en je wilt sowieso al niet meer weg. Wat dacht je bijvoorbeeld van bruschette met burrata, gegrilde paprika, zoete rode ui en zwarte olijf of artisjok met ansjovis en manchego? Voor degenen met iets meer culinair lef zijn er kalfshersenen met salsa verde of brioche met varkenswang en peterseliemayo.
Wat je in ieder geval niet moet vergeten te bestellen is de cacio e pepe kroket, heel oneerbiedig gezegd een Italiaanse bamischijf. Het vierkante kroketje is gevuld met bucatini ‘cacio pepe’ (kaassaus met zwarte peper) en wordt geserveerd met een beetje zelfgemaakte mayo om te dippen. Onweerstaanbaar lekker, zeker met een glas champagne ernaast.
Kwaliteitsomelet van een goede chef
Een andere favoriet, die het niveau van snelle barhap ver ontstijgt, is de omelet met asperges en oesterzwam. Een goede chef herken je aan de kwaliteit van zijn omelet en chef Eric slaagt met vlag en wimpel voor de test. Zijn omelet is perfect gegaard, nog mooi baveuse van boven en heeft voldoende groene, knapperige toppings om er een echt interessant gerecht van te maken.
Tim tipt ons een Noord-Italiaanse pinot blanc van de kaart en we verzuchten dat we ons niet voor kunnen stellen dat er bij de sterrententen om de hoek mooiere wijn-spijs combinaties worden gemaakt. Bij de rauwe zeebaars met druif, olijfolie en zeebanaan (een knapperig zilt plantje) proeven we een drupje van de bijzondere Californische witte blend van onze buren op het terras.
Tja, wijnliefhebbers onder elkaar, dat schept natuurlijk een band. In korte tijd heeft Oocker zich verzekerd van een vaste plek op ons favorietenlijstje. Het is een heerlijke zaak voor iedereen die gek is van wijn en een enorme aanwinst voor de stad!