Wat is het toch een voorrecht om in Amsterdam te wonen, waar altijd iets nieuws te ontdekken is en waar jonge ondernemers kansen zien en grijpen. Benjamin Kats (29) signaleerde de behoefte aan een plek waar je lekker en zonder pretenties kan eten, en vervolgens lang aan de bar kan blijven hangen met een drankje en goede muziek. In het voormalige pand van Carbón aan de Westerstraat maakt hij deze droom nu waar.
Glas in lood

Het is bijna jammer dat het zo warm is en we graag buiten willen eten, want de bar is enorm uitnodigend met veel donker hout en glas in lood, de ideale plek om de avond te beginnen (en trouwens ook te eindigen). Maar vanavond zijn de tafels op de stoep gedekt en dat is zeker geen straf op een zomerse zaterdagavond in de Jordaan. We beginnen met een feestelijk glas Portugese bubbels en een goede amuse: een crostini met gerookte ricotta, abrikoos en walnoot.
Chef’s menu
Bij Schout bij nacht kun je wat eten betreft alle kanten op. Ze hebben een aantal goede snacks zoals een eitje met truffel of tomaat met Hollandse garnalen, je kunt à la carte bestellen of voor het 3-, 4- of 5-gangen Chef’s menu gaan. Wij laten ons verrassen met het menu. Bij het schrijven van dit stuk loopt het water alweer in de mond bij de herinnering aan het voorgerecht: gefrituurde courgettebloem met een vulling van heilbot en gamba's, geserveerd met een beetje polenta. Het is krokant, romig, hartig, kortom, alles waar een mens gelukkig van wordt.
Omelette van Doperwt & Shortrib

De omelette van doperwt is weliswaar mooi fluffy, maar had wat meer op smaak gebracht mogen worden. De kippenjus die erbij wordt geserveerd maakt gelukkig een hoop goed, net als het heerlijke glas viognier chardonnay van Franck Decrenisse uit de Noordelijke Rhône. Het hoofdgerecht is zacht gegaarde shortrib met palmkool en pepersaus. Ook deze saus is steengoed, hij is geconcentreerd en flink pittig zoals je verwacht van een pepersaus. Het is misschien niet het meest spannende gerecht, maar wel ontzettend bevredigend.
Rabarber sorbetijs

Met warm weer kunnen wij geen beter dessert bedenken dan rabarber sorbetijs… Ze serveren het ijs met een hangop van geitenyoghurt, merengue en sesam nougatine. Ook de wijn die Benjamin adviseert, is weer een schot in de roos: Pinot noir Macvin uit de Jura. Een perfecte afsluiter van een perfecte avond. Volgende keer blijven we zeker hangen.