Eetcafé Simon de Wit, gelegen aan het rustige Spreeuwenpark op een steenworpafstand van het IJplein, is zo'n plek waar je misschien zo voorbij zou lopen als je niet wist dat het er zat. In de jaren dertig glorieerde hier de kruidenierszaak Simon de Wit. Anno 2019 is Simon de Wit een eetcafé, vernoemd naar de winkel. Dit is dé plek, zo hebben we begrepen, waar we het beste patatje rendang van Amsterdam eten. Wij zijn benieuwd.
Simon de Wit: een verborgen diamant
Het pand waarin Simon de Wit is gevestigd, is ontworpen door Berlage, goed te herkennen aan de smaragdgroene pui in de stijl van de Amsterdamse School. Bij binnenkomst blijkt dat de nieuwe eigenaren de jaren-dertigstijl in ere hebben gehouden: het komt terug in de bar, die gemaakt is van antieke kasten. Ook de groen gekleurde tegeltjes op de bar zijn in overeenstemming met de fraaie gevel. Het interieur is licht, de sfeer gemoedelijk.
Een eetcafé voor álle Amsterdammers

Het is dinsdag 18.00 en wij zijn de eerste gasten. We worden vriendelijk ontvangen en kiezen een tafel uit bij het raam. We bestellen een speciaalbiertje (IPA van De Prael) en op aanraden van onze gastvrouw een glas van de buitengewoon lekkere huiswijn (een Primitivo). Als we een eerste blik op het menu werpen, zien we tot onze grote vreugde dat niet alleen de gerechten, maar ook de wedstrijden van Ajax goed geordend op het menu staan. Wie hier voetbal wil kijken onder de Amsterdammers, is welkom.
Ondertussen schuift naast ons een ouder stel uit de Vogelbuurt aan. We zien vrolijke roze overhemden met bloemenprints en platinablonde haren. Even later neemt een jong, hip gezin met hun dochtertje plaats. Achter ons zitten inmiddels ook drie meisjes van begin twintig druk te kletsen. Eigenaren Simon Kwekkeboom en Raoul da Graca hadden zich voorgenomen een eetcafé te openen waar heel Amsterdam Noord komt eten. Dat is goed gelukt: het eetcafé blijkt een plek waar de hele buurt samenkomt en het publiek is zeer gemêleerd.
De keuken is een smeltkroes van culturen
Dan het eten. Collectief en mede-eigenaar Hotmamahot is verantwoordelijk voor de keuken. Ze staan bekend om hun Aziatische eten, maar bij Simon de Wit is de insteek iets anders. De keuken is een smeltkroes van culturen. Werelds eten met een twist is het doel, gerechten die net even anders zijn dan je gewend bent. Zo zien we op de kaart invloeden uit de Nederlandse keuken, maar ook uit Italië, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.
Patatje rendang is schot in de roos
Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen. Het patatje rendang met atjarmayonaise is weergaloos goed. Hiervoor nemen we met liefde elke dag het pontje over het IJ. Het doet denken aan het welbekende patatje stoof, maar dan met veel Indonesische kruiden. De patat is perfect gebakken en de atjarmayonaise maakt het helemaal af. Niets meer aan doen.
Dan de soep van de dag. Die is gemaakt van spinazie en waterkers met pistacheolie. De soep is prima, maar wel erg zacht van smaak. Zeker naast de krachtige smaken van de rendang. Na de soep volgen de vegetarische maistaco's. Ze worden geserveerd met zoete aardappels, koriander, tomaten, wortelkrul, tafelzuur en een pittige chipotle. Het is een gerechtje om je vingers bij af te likken. Erg lekker! De frisse spinaziesalade met yoghurt-tahini en sumak die we erbij hebben besteld, gaat goed samen met de pittige taco's.
Zoete verrassing
Wie niet houdt van sticky-toffee-pudding waarvan het glazuur van je tanden springt, kan bij Simon de Wit zijn hart ophalen. Hier serveren ze namelijk een (iets) gezondere en vooral minder kleverige variant. Lekker is het zeker, maar de absolute verrassing is toch het dessert van de dag: het glutenvrije kokos-amandeltaartje met sinaasappelcrème en verse mango. Die mag wat ons betreft ook wel vast op de kaart.
We hebben een fijne avond gehad. Of je hier nu komt voor de lunch of voor diner, voor een koffie, of om voetbal te kijken, in deze zaak voel je je zeker welkom. Met Simon de Wit hebben de Amsterdammers alvast gewonnen.