Smaakvol eten én de wereld verbeteren. Het kan bij Mr. & Mrs. Watson.

Steeds meer mensen kiezen voor een (grotendeels) plantaardig dieet. Vandaag schuiven we aan bij het vegan restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam-Oost.

4 Sep 2018 Isabelle Cannoo

blogger Content marketeer Isabelle houdt van verhalen. Schrijven, filmen en vertellen. Gaat het niet over duurzaamheid, dan gaat het wel over eten. Naast zelf koken gaat ze ook graag uiteten. Ze wordt niet voor niets door haar vrienden Iensabelle genoemd. En heeft altijd nog de droom haar eigen YouTube kanaal op te zetten: koken met Cannoo.

Smaakvol eten én de wereld verbeteren. Het kan bij Mr. & Mrs. Watson.

Wij van de Buik zijn echte alleseters en dus niet vies van een goed stuk vlees, een fijne kaasplank of een perfect gepocheerd eitje. Dierlijke producten zijn helaas niet al te best voor het milieu en dus eten we regelmatig plant-based. We staan hier gelukkig niet alleen in. Steeds meer mensen kiezen voor een (grotendeels) plantaardig dieet, wat in Amsterdam prima vol te houden is. Vandaag schuiven we aan bij het vegan restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam-Oost.

Het restaurant is vernoemd naar Donald Watson, die samen met zijn vrouw Dorothy in 1944 voorloper was op het gebied van veganistische gerechten. De missie van het restaurant? Eetgewoonte doorbreken, bewuster omgaan met voedsel en mensen laten proeven dat de plantaardige keuken niet onderdoet voor vlees- en visgerechten.

Drukke bedoeling 


Wij zijn niet de enige nieuwsgierigen. Sinds de opening in augustus 2017 is het elke avond drukbezet bij Mr. & Mrs. Watson. Om zeker te zijn van een plekje reserveren we een paar dagen van tevoren. Aanvankelijk voor een plekje aan een van de houten biertafels, maar als de spetters op de bewuste donderdagavond op tafel beginnen te vallen, besluiten we toch naar binnen te gaan. Daar is het een stuk warmer, nog nét niet heet, maar toch fijner dan buiten onder een paraplu. 

Kaasplank 

We starten met een pinot grigio. Erbij krijgen we een amuse geserveerd van gemberkoek met tapenade. Een heerlijke combinatie van het zoet-bittere van de gemberkoek en het zoute van de tapenade. Dit smaakt naar meer. We bestellen de Watson starter, een perfecte keuze voor de beginnende veganist: een gulle borrelplank met kaas, brood en olijven. Maar niet zomaar kaas natuurlijk; bij Mr. & Mrs. Watson zijn alle 'kazen' op basis van cashewnoten. Door die lang te weken en daarna te fermenteren met bijvoorbeeld Roquefort blauwschimmel, krijg je ook die kazige smaak. Verder vinden we op de borrelplank een auberginewafeltje, een kaas van Italiaanse kruiden en pistache, en brood met tapenade. Allemaal even fijn van smaak. 

Het blijft druk op deze donderdagavond en dat merk je aan de bediening. Ze hebben niet helemaal op orde wie er al besteld heeft en wie niet. En zowel bij het voorgerecht als hoofdgerecht wordt niet goed uitgelegd wat we op ons bord hebben liggen. Naar ons idee een gemiste kans, omdat er juist zo’n bijzonder smaakvol verhaal achter elk gerecht zit. 

Taart en fondue 

Voor het hoofdgerecht laten we ons volledig onderdompelen in wat de veganistische keuken ons te bieden heeft en kiezen voor de cashew fondue. Wat een aanrader: heerlijk smeuïg, goed van smaak en het lijkt bijna alsof je normaal zit te kaasfonduen. Daarnaast nemen we de Watson Tarte, een taartje van speltbodem met een topping van pompoen en tomaat. We drinken hier een montepulciano bij die goed en vol van smaak is.

Tip: Deel met z’n tweeën een cashewfondue en deel nog een ander, kleiner gerecht. De cashewfondue is namelijk heel machtig.


Terwijl we eigenlijk meer dan genoeg hebben gegeten, verleidt de dessertkaart ons toch tot het delen van de chocoladebrownie. En gelukkig maar; wat een smaakexplosie. De brownie is knapperig van buiten en zacht van binnen en wordt geserveerd met chocolademousse en aardbeiensaus. De pindafrosting maakt 'm tot slot extra knapperig. 

Gezellige chaos 

Hoewel de avond wat rommelig verloopt en de bediening hier en daar slordig is (geen uitleg bij de gerechten totdat we ernaar vroegen, verkeerde gerechten op de bon) hebben we voortreffelijk gegeten en was de sfeer heel gemoedelijk. We komen zeker terug en dan nemen we echte vleesliefhebbers mee. Om ook hen te laten zien hoe smaakvol en veelzijdig de veganistische keuken is.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.