Het wijn spijs diner wordt door Bowery Restaurant samen met wijnleverancier Pasteuning, die de wijnen van Jean Stodden en Wagner Stempel al ruim 10 jaar importeren, georganiseerd. In het geval je nog nooit van deze twee Duitse wijnhuizen gehoord hebt, maak je geen zorgen. Ik zal ze even kort voor je introduceren.
De wijnen: Jean Stodden & Wagner-Stempel

Wijngoed Jean Stodden komt uit de Ahr. Een klein wijngebied vlak bij Keulen. Niet ver over de grens bij Venlo. Het is maar 300 km rijden, dus mocht je er heen willen; je bent er zo. Het wijnhuis maakt vrijwel alleen rode wijnen van de druif ‘Spätburgunder’. Dit is dezelfde druif als de Pinot Noir, alleen hebben ze hem in Duitsland een andere naam gegeven.
De wijnen van Jean Stodden worden gezien als de beste van de streek en zeker de wijnen die afkomstig zijn van de wijngaarden op de ‘Herrenberg', zijn van absolute topkwaliteit.
De wijngaarden van Wijngoed Wagner-Stempel liggen in het grootste wijnbouw gebied van Duitsland, de Rheinhessen. Waar Jean Stodden vrijwel alleen maar rode wijnen maakt, maakt Wagner-Stempel vrijwel alleen maar witte wijnen. Er worden verschillende druiven gebruikt, maar vooral de wijnen gemaakt van Riesling worden erg goed ontvangen. De wijnen van Wagner-Stempel vallen dan ook regelmatig in de prijzen. In een toonaangevend wijnmagazine, hebben ze zelfs al 4 jaar op rij de prijs “wijn van het jaar” gewonnen.
Bowery Restaurant

Als je weleens op Schiphol bent geweest, weet je dit waarschijnlijk wel, maar vanaf Schiphol Plaza is er een lange overdekte loopbrug die je naar de parkeergarage leidt. Als je deze loopbrug hélemaal afloopt kom je uiteindelijk terecht bij het Hilton Schiphol. En dat wist je misschien nog niet.
Hier op de begane grond van het hotel bevindt zich Bowery Restaurant. De naam van Bowery Restaurant is afgeleid van het Nederlandse woord bouwerij/boerderij én een gebied en straat in Lower Manhattan in New York. Hiermee staat Bowery voor de Nederlandse trots met een internationaal sausje. Het is een stijlvol ingericht restaurant met drie grote, open keukens waar onder leiding van Executive Chef Edwin van den Heijkant met seizoensgebonden, verse en zoveel mogelijk lokale producten wordt gewerkt.
Een goed begin is het halve werk

Bij binnenkomst krijg ik een glas sekt. En sekt is een beetje het Duitse antwoord op de Franse champagne. Het wordt vaak ook op dezelfde manier gemaakt, alleen worden er meestal andere druiven gebruikt. De sekt die wordt geschonken is van wijngoed Wagner Stempel en heet ‘TIRUS’. Sowieso is het eerste deel van het diner volledig voor de wijnen van Wagner Stempel, daar alle witte wijnen op deze avond van dit wijngoed komen.
Maar goed, de TIRUS. Het is een frisse, volle en vooral lekkere mousserende wijn die mij gelijk ‘in the mood for food’ krijgt. Ook zijn er oesters en San Daniele Crudo ham. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen.
Langoustine die hartjes verdient en heerlijke noordzeekrab

In totaal worden er over de hele avond 7 verschillende wijnen geschonken. Eerst drie van Wagner Stempel en vervolgens vier van Jean Stodden. Het is dus Daniel Wagner, de wijnmaker van Wagner Stempel, die als eerste aan de bak mag.
Hij vertelt dat de wijn die inmiddels in mijn glas te vinden is de 'Wagner Stempel Siefersheim Riesling Porphyr' is. Hij noemt de wijn het visitekaartje van het wijngoed omdat deze wijn, mede door de prijs-kwaliteit, heel bekend is geworden. De druiven waarvan de wijn gemaakt is, groeien op vulkanische (Porphyr) bodems, wat een heel mooie mineraliteit aan de wijn geeft. Daarnaast proef ik perzik, abrikoos en zijn er de, voor de Riesling-druif, kenmerkende zuren.
Het gerecht wat geserveerd wordt, gaat naadloos mee met de wijn. Het is Noordzeekrab met rode peper, mango en een krokantje van zwarte sesam. Ik dacht altijd dat ik niet van Noordzeekrab hield, maar dit gerecht bewijst dat het heerlijk kan zijn.
Hierna is het de beurt voor de absolute topper van het wijnhuis. De ‘Wagner Stempel Heerkretz Riesling GG’. Heerkretz is de naam van de wijngaard waar de Riesling druiven groeien en ‘GG’ staat voor ‘Grosse Gewächse’. Dit is de Duitse versie van ‘Grand Cru’, een kwaliteitskenmerk voor wijngaarden van de allerhoogste kwaliteit.
Ook bij deze wijn is er die mineraliteit en natuurlijk ook de knisperende zuren, maar de Heerkretz Riesling GG is toch echt wel een stuk steviger en krachtiger dan de eerste Riesling die we hadden. Heerkretz is de beste wijngaard van Wagner stempel, en dat proef je terug in de wijn.
Op het bord ligt een unit van een langoustine (insert – smiley met hartjes ogen – here) met zacht gegaarde kabeljauw, brunoise gesneden zoete aardappel en pomelo. De pomelo geeft een frisse, bittere citrustoets aan het geheel en dat sluit precies aan bij het tropische fruit en de kruidige tonen die ik terug vind in de wijn.
Tijd voor rood

Wanneer Alexander Stodden, wijnmaker en eigenaar van wijngoed Jean Stodden, het woord neemt, kan dat maar één ding betekenen; het is tijd voor rode wijnen.
We zijn echter nog niet klaar met de visgerechten. Vis en rode wijn? Ja hoor, dat kan gewoon. Zeker het gerecht wat we nu krijgen kan de rode wijn prima hebben. Het is een Bowery twist op de klassieke ‘Surf 'n Turf’; tarbot met daaronder ossenstaart en een crème van knolselderij en wat morilles. Oké, oké er zit ook vlees bij het gerecht, maar toch kan ook de tarbot in zijn eentje de ‘Jean Stodden Spätburgunder JS’ aan.
De Spätburgunder JS, is de eerste rode wijn die we van wijngoed Jean Stodden in ons glas krijgen. Alexander vertelt dat de druiven op zulke steile hellingen groeien dat er alleen maar met de hand geplukt kan worden. De wijn heeft mooi rood fruit in de smaak. Wat frambozen en aardbeien, maar ik proef ook eucalyptus. Het is een vriendelijke rode wijn met pit en een mooie volle en lange afdronk.
Dan komt er een klassieke combi op tafel. Spätburgunder met lam. Daar word ik eigenlijk altijd wel blij van, maar zeker als het gerecht zo lekker is als het gerecht wat voor mijn neus staat. Perfect gegaarde lam met doperwten, aubergine, gebakken polenta en een witte asperge. Het is weer het seizoen van de witte asperges, dus die kunnen natuurlijk niet ontbreken.
De Spätburgunder van dienst is de ‘Jean Stodden Recher Spätburgunder’. Een wijn afkomstig uit extreem steile top wijngaarden. De wijn heeft een rokerig randje in de geur en kersen, bosbessen, frambozen en mineralen in de smaak. Het is een stevige en complexe Spätburgunder met tannines die door het lam een stuk zachter worden. Alleen dit gerecht met deze wijn samen was mijn trip naar Schiphol al waard.
Wijn als tussengerecht
Ook van Jean Stodden krijgen we een ‘GG-wijn’ in het glas. Deze wijn wordt als een soort tussengerecht geserveerd. En dat snap ik wel. De ‘Jean Stodden Recher Herrenberg Spätburgunder Grosses Gewachs 2013’ is een top wijn. En die wil je puur proeven en drinken.
De wijn komt van (bijna) dezelfde wijngaarden als de vorige wijn die we hadden. Alleen dan van het al-ler-beste stuk van de Herrenberg. Het is een serieuze wijn. Krachtig en complex. Elke keer als je je neus in het glas hangt, ruik je wat anders. En dat zelfde geldt voor de smaak. Vuursteen en andere mineralen, kruiden maar ook veel fruit. Mooie tonen van kersen en ander rood fruit. Het is een super elegante wijn met een afdronk waar je ‘u’ tegen zegt. Ik ben blij dat ik deze wijn zonder gerecht krijg, want ik zit te genieten.
Duitse Port
Als afsluiter krijgen we een selectie van drie kazen en een glas Port. Port? Uit Duitsland? Dat kan toch helemaal niet!? Nee, klopt. Port mag alleen Port heten als het uit Portugal komt. De wijn die we krijgen heet dan ook eigenlijk geen Port. De ‘Ahr 6’ van Jean Stodden, zoals deze wijn heet, is op dezelfde manier gemaakt als Port alleen dan van de Spätburgunder-druif.
Ik zal even heel kort uitleggen hoe Port gemaakt wordt. Bij Port wordt de vergisting van wijn gestopt door er extra alcohol aan toe te voegen. Hierdoor gaan de gistcellen dood en blijven er dus suikers in de wijn over. Hierdoor is de wijn zoet en (veel) hoger in alcohol dan normale wijnen. Weet je dat ook weer.
De Ahr 6 heeft ook dat zoete, maar veel minder zwoel als z'n Portugese voorbeeld. Hij heeft meer zuren en is eleganter wat, naar mijn bescheiden mening, wel weer mooi samen gaat met de kazen.
Een zeer geslaagde avond
Als ik de laatste slok van mijn glas Duitse Port - wat geen Port mag heten - neem, kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik het een zeer geslaagde avond vond. Leuke, gezellige mensen. Zowel aan tafel als in de bediening, in de keuken en in de organisatie. Maar vooral hele mooie wijnen en lekkere gerechten. Bowery Restaurant is voor mij een goede nieuwe reden om naar Schiphol te gaan.