De bekende Delftse bakker Leffers breidt verder uit, na Delft en Rotterdam volgt Den Haag, nou ja, terug naar Den Haag. Yuran Leffers blikt terug en vooruit op zijn nieuwe zaak die meer biedt dan alleen maar deegwaar uit de oven.
De bekende Delftse bakker Leffers breidt verder uit, na Delft en Rotterdam volgt Den Haag, nou ja, terug naar Den Haag. Yuran Leffers blikt terug en vooruit op zijn nieuwe zaak die meer biedt dan alleen maar deegwaar uit de oven.
“In onze bakkerij draait het niet alleen om het lekkerste brood”, zegt Yuran Leffers (37). “Natuurlijk bakken we heerlijk brood, maar waar we misschien nog wel trotser op zijn, is onze gastvrijheid.”
Wanneer we Yuran en Noëlle Leffers ontmoeten in hun nieuwe winkel aan de Haagse Herengracht, praten we al snel over het begin, in 2019, toen ze hun eerste bakkerij en winkel in Delft openden.
Het gaat al snel over een oude recensie van mijn hand die destijds een kleine rol speelde in hun vroege bekendheid. Een periode waarin Yurans fascinatie voor zuurdesembrood leidde tot een ambachtelijke bakkerij, verstopt in restaurant Salsa Verde in Delft. Yuran haalt die oude woorden erbij, omdat ze volgens hem zo goed die begindagen vangen:
“Wat een ontdekking langs de A13! (…) Ik loop door naar de bakkerij waar Yuran net het brood uit de oven haalt. De ruimte vult zich met een fruitige geur van krenten en rozijnen. De geur komt uit het brood zelf. Dat brood is niets meer dan meel, bloem, water en zout. Yuran blijkt dezelfde voorkeuren te hebben voor brood. We delen zelfs favoriete adressen in Kopenhagen, zoals Juno the Bakery, Restaurant 108 en Mirabelle. Dichter bij huis: het huisgebakken brood van Milan van Lux in Rotterdam. Deze stijl van brood is zeldzaam in Nederland. Het is slechts licht zuur, spekkig en vochtig.” (september 2019)
Noëlle kijkt vertederd naar de foto van haar jonge bakkersbink met een wit Carhartt-shirt en Air Max-jes bij de oven. Plagend zegt ze: “Ah, toen zag je er nog zo zorgeloos uit, Yuran!”
Yuran lacht. “We zochten toen tevergeefs naar dat soort brood dat we in Kopenhagen proefden. Bakkers zoals Juno waren voorlopers met een brood waarin álles samenkomt: het zoet van de Maillard-reactie, het bittertje van de donkere korst, het fris-fruitige van de fermentatie, iets ziltigs van het zout en dat fantastische spekachtige mondgevoel.”
“Dit is niet typisch Scandinavisch. Deze stijl brood is door Chad Robertson van Tartine in Californië ontwikkeld en zo in Europa en de rest van de wereld terechtgekomen."
Dat Yuran zelf ooit datzelfde succes zou hebben, zag niemand aankomen. Sinds 2023 bakt Leffers zijn zuurdesembrood in een nieuwe bakkerij in Rotterdam. Daar kwamen ook zoetigheden bij, zoals de inmiddels beroemde bullars [Zweedse kaneelbollen, red.] en canelés. Eerst was er Delft, toen Rotterdam, en nu dus Den Haag.
“De ooievaar bracht me terug”, zegt Yuran. “Ik ben hier opgegroeid, dus toen we dit pand zagen, viel alles op zijn plek.” Het monumentale pand sprak direct tot de verbeelding. “De oude details waren nog bewaard gebleven, vooral die gedecoreerde tegels. Het heeft iets Frans, een warme sfeer.”
De nieuwe vestiging speelt in op de levendige locatie. Naast de verkoop van brood ligt de nadruk op lunch en koffie. Denk aan een dikke snee boerenbrood met artisjok en tomatensalsa.
Noëlle: “We breiden ons aanbod van huisgemaakte patisserie en viennoiserie nog steeds uit. Alles komt uit de bakkerij achter in de winkel. En we hopen volgend jaar een terras te openen voor de deur.”
“Een plek voor goed brood, koffie en een broodje”, vult Yuran aan. “Maar vooral ook voor gastvrijheid. Ons team is top. Ze helpen met een glimlach, zijn oprecht geïnteresseerd en zijn altijd in voor een gezellig praatje.”
We spreken Charlie ter Burg die Charlie's Fika opent, waar ze met recepten van haar Zweedse familie mensen wil samenbrengen.
We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Marius van der Vliet van Marius Wijnwinkel.
We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.
Geniet van de volgende voordelen: