Keramiekcafé Palette opent de creatieve deuren in Den Haag

Lisa opende het keramiekcafé Palette aan de Elandstraat, waar je je creatief kunt uitleven door te schilderen onder het genot van een lekker drankje.

18 Dec 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Palette Café

Piet Heinstraat 129, Amsterdam Maaltijd: Stadsdeel: Den Haag Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Keramiekcafé Palette opent de creatieve deuren in Den Haag

Lisa groeide op in Lyon en verhuisde later naar Parijs. Ze werkte in de techwereld, dwaalde door koffiebars en vond haar rust in keramiekcafés. Het voelde als een leven dat stevig stond, precies zoals het hoorde. Toen haar partner naar Nederland vertrok, twijfelde ze even. Toch volgde ze en Den Haag voelde snel vertrouwd. Alleen de keramiekzaakjes misten nog, en die gaat ze hier nu zelf één beginnen. “We hebben meer plekken nodig waar je gek kunt doen.”

​Verhuizing naar Den Haag

Een eigen zaak beginnen wilde Lisa eigenlijk al veel langer, maar het lef ontbrak. “In Parijs had ik bewust moeten kiezen om mijn leven, dat goed liep, om te gooien”, legt ze uit. Toen ze naar Nederland verhuisde, een aantal maanden geleden, stond die wereld toch al op zijn kop. “En dus dacht ik: nu ga ik het doen ook.”

​Tijdverdrijf

Alsof dat niet spannend genoeg was, brak ze vlak voor de verhuizing haar enkel. Wandelen en de nieuwe stad verkennen zat er niet meer in. “Ik had zin om naar keramiekcafés te gaan, maar… ontdekte dat die er, zoals ik ze kende, niet waren in Den Haag.”

Zo begon ze met haar been omhoog aan een businessplan. Eerst uit tijdverdrijf, maar hoe verder de plannen vorderden, hoe meer Lisa begon te dromen. “Nederland is een mooi land daarvoor, mensen staan open voor ideeën van mensen van buitenaf.”

​Keramiekcafé om uit je routine te stappen

Het concept van een keramiekcafé legt ze helder uit. “Het is veel minder intimiderend dan een plek om te leren pottenbakken. Je kiest al een bestaand keramieken werkje van de plank, zoals mokjes, eierdopjes, peper-en-zoutstelletjes en kommen, en schildert dat, terwijl je geniet van een drankje.” Geen prestatiedruk dus, maar gewoon met je handen bezig zijn en lekker nippen of kletsen.

“Iedereen kan het. Je kunt er steeds beter in worden, maar in principe is de instap laag. Perfect om alleen te doen en te onthaasten, met vrienden te komen of als teambuildingsactiviteit te doen.”

Het gaat om plezier en uit je routine stappen. Dat maakt het geschikt voor allerlei leeftijden en budgetten. “Kleine items beginnen nog onder de twintig euro, inclusief verf en het afbakken.” Alleen de drankjes betaal je apart.

​Koffie en misschien een glas wijn

Lisa stopt veel aandacht in het menu. Goede koffie vormt de basis, aangevuld met matcha, chai en straks ook kleine zoete hapjes. “En natuurlijk ook kleine cakejes uit de Franse cultuur.”

Ook is ze bezig een alcoholvergunning te krijgen, “want in Parijs ging ik soms na het werk, en schilderde ik met een glas wijn. Heerlijk!” Om die Franse sferen ook hier te creëren, is de zaak ook ’s avonds open.

“Ik ben benieuwd of Den Haag daarop reageert, in Frankrijk gaan we vaak wat drinken met collega’s, maar de Nederlandse cultuur is anders.” Ze ziet Palette Café dan ook als een bewegend concept: “Als blijkt dat iets niet werkt, kan ik het altijd nog veranderen.”

​Palette Café 'mag bruisen'

In totaal kunnen er straks tweeënveertig mensen schilderen of een koffietje drinken, al start ze met de helft van de plekken. Ze heeft voorlopig één keramiekoven en wil voorkomen dat bezoekers weken moeten wachten op hun werk.

Als alles volgens plan loopt, komt er in januari een tweede oven bij en kan ze het aantal plaatsen uitbreiden.

Het interieur is frisgroen met een wijnrode bar en juist dat contrast geeft de zaak karakter. Lisa wilde geen veilige inrichting die wegvalt tussen alle andere cafés. “Ik houd van strepen, het doet een beetje aan het circus denken. Het mag toch best een beetje gek? Een plek die niet op je woonkamer lijkt, maar je creatief maakt!”

Vorig weekend opende ze. Ze hoopt dat mensen hun kerstcadeaus bij haar komen maken. “Na een middag nippen en schilderen, houd je er ook nog een leuk en persoonlijk cadeau aan over; voor jezelf of om weg te geven”, lacht ze.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: Thaise en Finse chef zijn het roerend eens over groente

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Pranee Chinnasr en Mari Pitkänen.

Uit ons magazine: Snackspert Eke Bosman over de snackrevolutie

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.